hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 18 歲巴士迷 偷巴士 被擒
開啟左側

[問題] 18 歲巴士迷 偷巴士 被擒

AP149 發表於 2008-7-27 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb~mcw1 於 2008-7-27 15:14 發表

或許他的朋友有巴士車匙
他可能趁他的朋友行開左時,偷他的朋友的巴士車匙去鎖匙鋪,複製第二條同樣是巴士車匙

第二個可能性,他的朋友的私家車的車匙除左可以開到架私家車引擎外,還可以開到巴士引擎。

第三個可能性,他的 ...

我睇完即刻笑左出黎

第一,如果你所講的朋友是巴士司機的話,佢會插條匙係部車到多數都係部車要用匙著車,
咁如果佢行開左比人扲左條匙佢搵咩著車?手指呀?如果係用按掣著車多數開左個匙膽就收番條匙

第二,我想問你知唔知一條私家車車匙係幾大?而巴士條車匙又幾大呢?

第三,我諗條百搭匙可以開到巴士個匙膽的話,仲開到o既鎖我諗都冇咩
CTB179@CTB 發表於 2008-7-27 22:19 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

有條百搭匙開所有鎖都唔洗偷渣啦
JM3928 發表於 2008-7-27 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2008-7-27 13:41 發表
警方正調查點解該青年會有巴士後備車匙……
果條匙有錢就有得賣o架啦﹗
俗稱老翻匙,您知道窿路就可以用 $6 買到一條…
唔少巴士司機都好似我咁,除o左公司條正版匙外,都有定一兩條老翻旁身﹗ ...

我買$4一條 ,仲買埋三菱匙...
bombmanhk 發表於 2008-7-27 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 tsoikc 於 2008-7-27 19:33 發表

我自己的做法都係同你一樣 因為近年來呢d事
實在聽得太多; 所以我自己無必要都唔會刻意禁
表露身份. 因為唔想遇上不必要的麻煩......

呢d事根本無辦法, 係一小撮人影響大群人
如果熟朋友知都冇乜所謂, 因為佢知你平時為人
根本唔會做呢d野, 但唔熟就好易被新聞影響
只希望此事以後, 唔好再有呢d瘋狂巴迷, 想揸巴士咪申請做車長lor
對社會又有貢獻, 又可以為興趣, 都唔知而家d人點諗野

外話一則, 早幾日搭789去書展, 一位疑似巴迷上了車
成車都平平無奇, 到接近灣仔差館, 佢老爹對對錶
佢就話架車慢左, 個司機肯定唔係揸788/789, 揸得咁慢ge
平時呢個時間落左車la, 一定係揸8x果d啦, 之後他老爹答
架車慢左兩三分鐘je..佢仍堅持已見

架車慢左兩三分鐘好平常je, 唔駛話呢樣果樣ar
又唔係趕時間, 又話叫車長去再培訓
而家d人都唔知點諗野...
46X 發表於 2008-7-27 23:53 | 顯示全部樓層
幾年前有條友O係 屯碼偷一部 3ASV,行行下就撞車
AP149 發表於 2008-7-28 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 46X 於 2008-7-27 23:53 發表
幾年前有條友O係 屯碼偷一部 3ASV,行行下就撞車

你講JE1053?好似唔係係屯碼偷,同埋果個人係工程部做,發生單野之後就自願離職走左(但係咪真係自願就自己諗下la )
46X 發表於 2008-7-28 00:41 | 顯示全部樓層

O...SORRY
FX8173 發表於 2008-7-28 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 JM3928 於 2008-7-27 23:03 發表

我買$4一條 ,仲買埋三菱匙...

三菱匙我無需要用,所以無買~

* 但係講真,阿豬阿狗都可以買到呢 D 匙,咁其實真係都無辦法去管o架喎~
 但係如果取締呢D老翻匙,咁對司機日常工作又真係幾不便o架喎…
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| da54 發表於 2008-7-28 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2008-7-28 00:53 發表

三菱匙我無需要用,所以無買~

* 但係講真,阿豬阿狗都可以買到呢 D 匙,咁其實真係都無辦法去管o架喎~
 但係如果取締呢D老翻匙,咁對司機日常工作又真係幾不便o架喎… ...

買唔買到有乜所謂,最緊要大家知道偷車係犯法,絕對係會被人拉到就得....
至於你們信不信?反正我信了
46X 發表於 2008-7-28 01:07 | 顯示全部樓層

撞車又駛晤駛賠?