hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 有冇人玩California Fitness?
開啟左側

有冇人玩California Fitness?

DC3938 發表於 2005-7-6 21:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟取得會藉後,可唔可以唔參加個別訓練?
個別訓練要幾多$?

佢地dsell consultant好恐佈,好似sell寬頻咁,
佢明明話可以返屋企decide下,但係佢地睇下
你可以比到幾多錢,小弟咁就比佢地"坤"左入會,
還有,小弟入會後至睇到電視廣告話可以以$199
試玩七日,小弟覺得佢地有欺騙成份,咁可唔可以去消
委會告佢地呀?

P.S.入了會之後又唔知佢地又想"坤"我幾多錢?
U-157星之Kelvin 發表於 2005-7-7 11:19 | 顯示全部樓層
我只可同你講句:「祝你好運」

呢間野在業界是著名「神坤」,明明$100,都俾佢作到$1000,咪話唔得人驚
被佢「坤」完D客通常會走去其他fitness centre「哭訴」如何俾佢「坤」(有位在Fitness First做的friend講)
受害者之後試玩仲覺得好過「神坤」(人家有埋美容部,入完會jetso分分鐘仲多過「神坤」)
他們一直以錢為先,Customer Service只當係「垃圾」(正如有線寬頻一樣,有事就打爆hot line都唔理你)
(以上只係個人意見+經歷)

其實你直接去小額錢債審裁處告佢仲好過經消委會告,去消委會投訴只會俾「神坤」話簽約就係你同意我們的服務......
(小弟一年前俾佢「坤」完,走去消委會投訴結果係叫我去小額錢債審裁處告佢,搞左好多文件都要入稟4次先肯受理,仲要排期到19/7先審)

你入會之後可能俾佢「坤」多7-8萬
計算方法係當你月費$500/一個月
$500 x 12個月 =$6000
一定要(迫)你買個別訓練,預$500/一堂,而假設你一星期去3日
$500 x 3次 x 4星期 x 12個月 =$72000
前後要$78000一年,仲未計其他費用

我想你唯一可做的是用盡方法拒絕佢,否則你真係「任佢魚肉」

最好你今日去消委會投訴佢,至於小額錢債審裁處就遲少少先做

呢間野曾在台灣引發民眾上街抗議,要政府出面先平息民憤
 樓主| DC3938 發表於 2005-7-7 12:13 | 顯示全部樓層
[ref=292828]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-7-7 11:19 AM 發表:

我只可同你講句:「祝你好運」

呢間野在業界是著名「神坤」,明明$100,都俾佢作到$1000,咪話唔得人驚
被佢「坤」完D客通常會走去其他fitness centre「哭訴」如何俾佢「坤」(有位在Fitness First做的friend講)
...

打電話去消委會,佢話你自己自願簽約,so不接納投訴,咁點算?
ahbong 發表於 2005-7-7 13:33 | 顯示全部樓層

[ref=292828]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-7-7 11:19 AM 發表:你入會之後可能俾佢「坤」多7-8萬
計算方法係當你月費$500/一個月
$500 x 12個月 =$6000
一定要(迫)你買個別訓練,預$500/一堂,而假設你一星期去3日
$500 x 3次 x 4星期 x 12個月 =$72000
前後要$78000一年,仲未計其他費用

情況邊度有你講到咁嚴重
California Fitness 開門做正當生意
雖然部份職員推銷時的確係「過份積極」
但作為消費者只要你企硬
無任何人可以迫你俾錢

我兩年前加入 California,簽兩年合約
每個月折實 $250 任玩
最近再續約,月費更加只係 $160
沒有被「坤」俾其他費用

至於你入會之後
的確會有職員游說你參加私人教練班
費用由 $500-$800 一堂不等
但參唔參加決定權完全在你
你覺得無必要,無人可以迫你簽咭
最重要係當有職員游說你時
你要即時耍手擰頭,不要和他閒談太久
因為越談得耐,你「落搭」的機會越大

有一點要認清楚
California 的職員受過訓練,口才了得
亦對顧客的消費心理十分了解
會跟顧客打友誼牌,主動和顧客握手以示友好
但這樣同你去行街買衫一樣
Sales 亦一樣係客都讚你著得好睇
買完一件又會話買多件有折有贈品
是否「落搭」在乎顧客的定力
而不能夠話個 Sales 「坤」你錢

就算你真係比 $78000 參加 144 堂教練班(如果真係有客咁做,呢個客都認真豪同蠢)
California 亦會實實在在提供 144 小時的私人教練堂給你
而唔係收左你錢就拉閘執笠
這樣又點可以話「俾人坤」?

[ Last edited by ahbong on 2005-7-7 at 13:48 ]
ahbong 發表於 2005-7-7 13:40 | 顯示全部樓層
[ref=292884]DC3938[/ref]  在 2005-7-7 12:13 PM 發表:

打電話去消委會,佢話你自己自願簽約,so不接納投訴,咁點算?

除非你當時被職員強迫簽約,例如被他們沒收提款咭、身份証去迫你簽,否則當然不會接納你的投訴。

如果遇上以上情況,第一時間當然唔係簽名,而係同職員講有事要走,遲些再考慮,絕對不能心軟。如果職員仍加以拖延,當然就係威脅報警。消費者要知道自己的權利和一旦簽約後要覆行合約的義務,唔係簽完約先後悔。

[ Last edited by ahbong on 2005-7-7 at 13:50 ]
chrisappear 發表於 2005-7-7 13:56 | 顯示全部樓層
講起這家健身會,最近接到其來電,聲稱有人介紹小弟成為貴賓會員.
但小弟向所有親友,同學查詢後,發覺根本沒有人是這家健身會之會員,遑論推薦入會.
最後決定拒絕所謂"介紹".
hz6751 發表於 2005-7-7 15:06 | 顯示全部樓層

這一間健身公司的銷售手法很有問題,以下是我一位朋友(A君)的經歷:

有一天,我和A君收到這間健身公司職員的來電,話我倆另一位朋友(B君)入了會(他真是入了會),
然後介紹了我倆入會,話送七天免費試玩,七天試玩之後不滿意可不入會。A君於是便去到這間
健身公司的其中一間中心去拿取七天會藉,A君去到後,職員便帶A君參觀健身中心設施,
之後便不斷游說A君入會,A君心知不妙。入會手續費$400,每月月費$400,A君表示他付擔不起這麼貴的費用,那職員便不斷減價,更加話隨時可CUT會藉,不用任何補償,A君一時心軟使簽了一年合約,首三個月合共收二百多元,之後每月二百多元,所謂的七天免費試玩會藉從没有提及過。A君就此花了三個多小時才可「甩身」,好彩我當日工事繁忙無去。

事後,A君細看合約條款,訂明合約期内不可CUT會藉,否則要賠償剩餘月費給健身公司,
A君根本無心入會,加上不願每月付二百多元會費。於是過了幾日後我陪同A君再去該
健身公司理論,經理接見我們,A君要求解約。談話撮要大致如下:

經理:這是一份法定合約,唔可以解約,合約訂明合約期12個月内不可解約,
否則要賠償餘下月費,為什麼不玩呢?這已是最平月費了。一係你找到人轉讓合約,
去繼續繳付餘下9個月會費。
A君:你職員話可隨時CUT會藉,唔駛賠錢。
經理:個職員點講說話我控制不到,為什麼你没有看清楚合約條款便簽約?你是成年人,
冇人威迫你簽合約,你自己在自願情况下簽合約,這是雙方同意的合約,大家要尊重合約精神。
A君:那麼我不交月費law
經理:如你不交月費,我地公司會先去信要求你交月費,如你仍不交月費,我地公司會採取
法律行動去小額錢債審裁署向你追討費用。
A君:那麽我去消委會投訴
經理:你有你去消委會投訴的權利

經過一輪討價還價,經理話由於A君簽了約不足一個月,根據公司規定如要CUT會藉要交
$1000手續費解約。經理拿了一份看來是健身公司的內部文件給我和A君看。
最後A君驚比此健身公司採取法律行動去小額錢債審裁署向追討會費,又找不到其他人
去繼續份合約,只有很無奈地繳付$1000去解約。

對於這間公司的任何宣傳推廣,大家要小心!!

同時想問懂法律知識的板友,A君在職員聲稱可隨時CUT會藉的情況下簽了合約,不用任何補償,但後來細閱合約是合約期內解約要賠償,這樣被「錯誤引導」下簽了合約,是否仍有法律效力?
hz6751 發表於 2005-7-7 15:36 | 顯示全部樓層
[ref=292998]chrisappear[/ref]  在 2005-7-7 01:56 PM 發表:

講起這家健身會,最近接到其來電,聲稱有人介紹小弟成為貴賓會員.
但小弟向所有親友,同學查詢後,發覺根本沒有人是這家健身會之會員,遑論推薦入會.

我也遇到這情況,你唔理佢,過一段時間D職員又會打電話給你。第二次打電話來,
我要假裝話我住的屋村有私人會所,才能推掉。正如樓上有板友說,D職員口才了得,
摸清消費者心理,懂得用心理戰術去令你自願「上釣」。我所見一定是異性職員
「招乎」人客,每個職員都悉心打扮,給人一個健康,活力,陽光氣的形象。
U-157星之Kelvin 發表於 2005-7-7 15:40 | 顯示全部樓層
[ref=292983]ahbong[/ref]  在 2005-7-7 13:33 發表:

情況邊度有你講到咁嚴重
California Fitness 開門做正當生意
雖然部份職員推銷時的確係「過份積極」
但作為消費者只要你企硬
無任何人可以迫你俾錢

我兩年前加入 California,簽兩年合約
每個月折實  ...

最近家父的同事中左招,被「坤」的錢係我的5倍幾(約$16,000)
如果唔迫人買plan係正常的,但呢間野班新人把口就不斷吹,吹到「天上有地下無」
如果佢唔係「坤」人錢,台灣的會員都唔會上街抗議啦
你上消委會個網睇下投訴數字先話無問題啦
上年佢開左間新鋪,一搞就300幾單投訴,佢都佔九成以上投訴啦
而且佢的計算薪金係要員工做到唔知幾多個萬營業額先發薪,試過俾人告上法庭,法官話佢咁做生意係不合理

[ref=292990]ahbong[/ref]  在 2005-7-7 13:40 發表:

除非你當時被職員強迫簽約,例如被他們沒收提款咭、身份証去迫你簽,否則當然不會接納你的投訴。

如果遇上以上情況,第一時間當然唔係簽名,而係同職員講有事要走,遲些再考慮,絕對不能心軟。如果職員仍加 ...

你講得無錯,係點都有辦法走人
但入去試玩都被佢迫做會員(你可以想下有x電視迫阿公阿婆裝電視的方法)
有幾唔妥

[ref=292998]chrisappear[/ref]  在 2005-7-7 13:56 發表:

事實是佢上頻譜查過,之後「撞號碼」
或你遠親近鄰(連唔識的人都有)俾佢迫完入會再迫攞number
千祈唔好應承是上策,作為受害者,當然唔想多一位受害者

[ Last edited by U-157星之Kelvin on 2005-7-7 at 15:45 ]
winningmok 發表於 2005-7-7 20:03 | 顯示全部樓層

個成龍就唔應該幫佢做代言啦
身為香港代表,失禮死人
我依家都係佢會員,$298一個月,只限去旺角果間,一個星期3日
當初又係俾佢坤入會,又無講話唔玩要罰$1500解約
依家都係局住玩...無理由白俾$1500佢架ma,佢咪好著數
有時玩玩下d教練會走埋黎又話我姿勢唔岩,乘機坤我參加佢d課程
要我俾八千幾蚊唔知幾多堂,啋佢都傻,我走去纖體唔好
咁我話我無帶銀包咁先甩身
果日玩跑步機,有個女會員同佢個fd一齊,咁係我隔離度跑
咁個女會員係第一日黎既,咁有個教練行埋佢度嗌佢你識唔識點用d機架?
不如參加我地d課程丫,第一堂唔使錢架,咁後來個女仔聰明,無理到個教練,
後尾個教練先死死氣氣走之ma#
當初我入會夠話送一堂俾我啦,後尾咪又係要我俾幾千蚊....#:-/
後尾俾張銀行無錢既戶口咭佢,等佢"look"囉,反下佢都好

[ Last edited by winningmok on 2005-7-7 at 20:14 ]