hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 新加坡航空SQ61 : 莫斯科(DME)---> 新加坡(S ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 新加坡航空SQ61 : 莫斯科(DME)---> 新加坡(SIN)

volvo_chan 發表於 2008-7-31 03:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人於6月尾離開美國德州最大城市休斯敦後,就選乘新航於本年才開辦的SQ62/61航班(SIN – DME – IAH)返新加坡。
SQ62/61是新航總飛行距離和全程飛行時間最長的航班,全程大約18000km。
不過不幸地,本人於新加坡遺失了手提電腦及一張CF卡以致遺失了IAH--->DME段的相片,
所以是次飛行報告只會貼DME-SIN的相片!

航班資料:

日期:2008年6月26日
航班編號:SQ61
機型:B777-312ER
飛機編號:9V-SWM
起飛地點:休斯敦喬治布希洲際機場 (IAH)
中途經停:莫斯科多莫傑多沃國際機場 (DME)
目的地:新加坡樟宜國際機場 (SIN)
休斯敦起飛時間:2345
到達莫斯科時間:2005
莫斯科起飛時間:2115
到達新加坡時間:1130
全程飛行時間:22小時45分

SQ61航班的B777-300ER主角9V-SWM

9V-SWM,乘坐當天只有3個月機齡

IAH--->DME的飛行航線

降落DME之前需要在空中盤旋

莫斯科上空

飛機在上空急轉彎

降落DME機場

DME真係有好多蘇俄制的飛機,首先有IL-96

TU-154

Kras Air - B767-200ER

Transaero - B747-200

S7 - A320

DME候機大樓

SQ61航班準備由DME起飛

SQ61起飛直飛往新加坡

新航B777-300ER後半部經濟艙

中段經濟艙

下Part繼續
至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2008-7-31 03:53 | 顯示全部樓層
Part 2:

經濟艙廚房

經濟客位的腳踏,相當實淨

DME--->SIN段的晚餐

長通粉都幾好食

雞配意粉

味道也相當不錯

中途有三文治派

新航的Singapore Sling

30000尺高空上

降落新加坡了

新航A380

新航B777-200ER(9V-SVC)

樟宜T3客運大樓

T3真係好靚

過移民局啦

貼完相啦!

後記:
雖然今次缺少SQ61 IAH--->DME段的相片,不過我都介紹一點。SQ61 IAH--->DME段經濟艙上座率果然欠佳,
當天經濟艙大概只有40%上座率,當中有大約30%乘客是前往俄羅斯。而這班機的頭等和商務艙上座率則有大約75%。
我原本坐43A位的,不過因為班機太少人坐,我後來去了56行坐足三張位,變為超級經濟艙,
IAH--->DME段的十個小時左右的航程就很舒適地睡覺和睇AVOD來渡過。
至於DME--->SIN直航段經濟艙則全滿,當中有不少來自台灣的乘客,
看來新加坡直航莫斯科的航班生意非常好。

至於服務,SQ的服務質素仍然非常好,下次繼續支持支持!

下期預告:新加坡航空SQ862:SIN-->HKG全新頭等艙之旅
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2008-7-31 06:49 | 顯示全部樓層
OT
希望唔好介意
一部手提電腦都可以唔見 ?

起比人偷定點 ? - 好難相信無啦啦可以起新加坡唔見左 ....

回正題
聽聞 CX 一樣申請開辦 HKG - DME 航線 (Source: Wikipedia Eng ver) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Oliver_ME16 發表於 2008-7-31 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-7-31 06:49 發表
OT
希望唔好介意
一部手提電腦都可以唔見 ?

起比人偷定點 ? - 好難相信無啦啦可以起新加坡唔見左 ....

回正題
聽聞 CX 一樣申請開辦 HKG - DME 航線 (Source: Wikipedia Eng ver) ~ ...

申左好耐喇....
不過申請既係HKG<>DME<>MAN,
但唔記得左申請結果.
唯一可以肯定既就係就算批准
國泰都唔會開住
我...
SmiTHy 發表於 2008-7-31 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2008-7-31 18:47 發表

申左好耐喇....
不過申請既係HKGDMEMAN,
但唔記得左申請結果.
唯一可以肯定既就係就算批准
國泰都唔會開住

MAN個到唔比係...
唔知點
佢話做左HKG-MAN先
同HKG-DME
DME先D開...好似
AVD1 發表於 2008-8-1 05:05 | 顯示全部樓層
原帖由 SmiTHy 於 2008-7-31 23:10 發表

MAN個到唔比係...
唔知點
佢話做左HKG-MAN先
同HKG-DME
DME先D開...好似

以我所知就係 CX 起 2007 (定 2006 年)
本來話開到, 點知開前幾個星期就話唔得

而原因就好似係話 MAN 唔批
至於本來係申請 SVO (舊機場) - HKG - SVO - MAN

之後 CX 先申請要 HKG - DME (至於 MAN 好似一早已經冇左回事) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2008-8-2 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-8-1 05:05 發表

以我所知就係 CX 起 2007 (定 2006 年)
本來話開到, 點知開前幾個星期就話唔得

而原因就好似係話 MAN 唔批
至於本來係申請 SVO (舊機場) - HKG - SVO - MAN

之後 CX 先申請要 HKG - DME (至於 MAN 好似一早已經冇 ...

睇落DME靚過SVO好多,SVO真係好垃圾.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工