hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 回到97年,3AD新車時…
開啟左側

回到97年,3AD新車時…

S3N92 發表於 2008-8-1 09:44 | 顯示全部樓層

278x o個d大龍
真係好舒服
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
lamkw711 發表於 2008-8-1 10:23 | 顯示全部樓層
當年948,九巴仍以3AD為主力車時,我經常都會跟相熟的車長牛河,遊得多就被3AD獨特的雄渾引擎聲迷倒 同時我亦發覺3AD的避震比一般AD/ADS為舒服。

車長還指,3AD的油門腳踏,比一般白板為軟,開得很舒服。

TankKingEH9697 發表於 2008-8-1 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lamkw711 於 2008-8-1 10:23 發表
當年948,九巴仍以3AD為主力車時,我經常都會跟相熟的車長牛河,遊得多就被3AD獨特的雄渾引擎聲迷倒 同時我亦發覺3AD的避震比一般AD/ADS為舒服。

車長還指,3AD的油門腳踏,比一般白板為軟,開得很舒服。 ...
人人都話嘈
我反而覺得d聲好正 o個陣真係聲唔響就唔上
最正都係中巴獨有既M11 DA
而家想搵部嘈既都好難
可能dominator底盤受唔到305E咁勁 所以就SET做235E (以前聽過係235/305係同一副偈 唔同SETTING)
坦克王EH 9697
cwk 發表於 2008-8-1 20:30 | 顯示全部樓層

98C 架HN642不錯的呀
我試過33分鍾左右由長沙灣到英明苑
小弟愛車HN642
3AD172004 發表於 2008-8-1 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2008-7-31 23:45 發表

不過58M既3AD,幾乎無論後車係乜
過左公路都會追得到上黎

我聽網友說58M部份3AD本身在掛66X時已經有點虧......
主賜我異象,來委身香港!
hkkf694 發表於 2008-8-1 20:54 | 顯示全部樓層
我對大白龍認識唔多 ..
只係坐過 HM4457 行 106
  每次上柴斜既速度慢到 ..   
令到我好驚龍車 ..
DK5416 發表於 2008-8-1 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 lamkw711 於 2008-8-1 10:23 發表

車長還指,3AD的油門腳踏,比一般白板為軟,開得很舒服。 ...

大白龍軸距長,感覺上無咁拋

同埋大白龍用電子油針,當然比傳統風動式油針易操控
將軍澳巴士佬 發表於 2008-8-1 21:48 | 顯示全部樓層
有時係美孚搭98c番屋企,見到3AD係前,B9係後,我寧願等B9先上
起碼個避震舒服d

我都唔知點解DENNIS d車個避震做得咁差
KC8249 發表於 2008-8-1 22:08 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2008-8-1 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 將軍澳巴士佬 於 2008-8-1 21:48 發表
有時係美孚搭98c番屋企,見到3AD係前,B9係後,我寧願等B9先上
起碼個避震舒服d

我都唔知點解DENNIS d車個避震做得咁差

各有各睇法啦..
今日先搭部HM2966返家..
唔錯..訓得幾舒服...係條雙扶手唔多鍾意者...
諗返起之前HG牌堆3AD初出道..真係好唔夠力..
到最後一部3AD出牌時, 搭佢行287K..完全唔同..好力好多...
當然, 而家全部調較過晒之後, 仲好...

殺雞焉用牛刀?!