hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 利蘭曾向中巴推介過12米奧林比安樣版車嗎﹖﹖ ...
開啟左側

[問題] 利蘭曾向中巴推介過12米奧林比安樣版車嗎﹖﹖

細路荃 發表於 2008-8-2 12:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
AMN1 發表於 2008-8-2 12:26 | 顯示全部樓層
3 .此車最後成為城巴102.
LE5705&LU2001
請勿下車 發表於 2008-8-2 12:41 | 顯示全部樓層
唔記得左邊年,有某部利蘭既巴士出事撞死人,搞到好大(我90年代出世我唔知)
應該是這個 : 在維基看過的...
1984年,佳牌巴士在跑馬地衝上行人路,撞到在小學前等待領入學報名表的人...
之後同利蘭交惡,話以後唔買佢既車

但點解有LA同LM既出現呢?
S3N92 發表於 2008-8-2 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 請勿下車 於 2008-8-2 12:41 發表
唔記得左邊年,有某部利蘭既巴士出事撞死人,搞到好大(我90年代出世我唔知)
1984年,佳牌巴士在跑馬地衝上行人路,撞到在小學前等待領入學報名表的人...

但點 ...

關係解凍呀MA
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
MEMPHIX 發表於 2008-8-2 13:49 | 顯示全部樓層

但點 ...

唔買佢啲車啫,但係果十幾年中巴都要同佢買零件既
果十幾年中巴同利蘭並不是完全無關係的!
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
da54 發表於 2008-8-2 14:04 | 顯示全部樓層

但點 ...

呢單野同利蘭有咩關係?
至於你們信不信?反正我信了
請勿下車 發表於 2008-8-2 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2/8/2008 14:04 發表

呢單野同利蘭有咩關係?

聽D唔聽D…唔清唔楚…
唔肯賠錢/承認品質問題責任/定上法庭的問題?

同埋,富豪食利蘭前,利蘭食左Guy的,那可不可以算是利蘭的責任?

TankKingEH9697 發表於 2008-8-2 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2008-8-2 14:13 發表

聽D唔聽D…唔清唔楚…
唔肯賠錢/承認品質問題責任/定上法庭的問題?

同埋,富豪食利蘭前,利蘭食左Guy的,那可不可以算是利蘭的責任?
聽聞係部LX網左利蘭頭擔 所以出事後鬧返
亦有聞因工程部上左粒非原裝縲絲 令到機件鬆脫

買LA 我諗係見九巴同城巴都用得唔錯 所以買埋一份 況且都過左咁多年
坦克王EH 9697
LA16-3ASV465-51 發表於 2008-8-2 20:54 | 顯示全部樓層
記得撞死人既好似係LX326
果陣中記仲留起左架SF2做呈堂証物,結果SF2咁就留廠一世,到死果日都仲係紅車牌
件事結果係庭外和解

好似話肯買LA同LM係因為MCW執左同埋果陣Leyland已經係富豪旗下
DD2113 發表於 2008-8-2 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2008-8-2 20:54 發表
記得撞死人既好似係LX326
果陣中記仲留起左架SF2做呈堂証物,結果SF2咁就留廠一世,到死果日都仲係紅車牌
...

係, 部"LL1"撻訂主因是LX326 爆大鑊, 而SF2 就因為(好似係)頭軸用了相同的Leyland零件而被"剖驗".

下圖是LX326的最後一面, 1984年意外後就在柴廠頂和小西灣車場侍了十幾年, 到1997年才被拆.
當時小弟有機會拿下它的牌布作紀念的, 不過最後都係怕有"污糟野"附著而放棄...

反對所有專利巴士全空調化!