hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 兩頭唔到岸
開啟左側

兩頭唔到岸

KZ2356 發表於 2005-7-8 11:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

matchman72 發表於 2005-7-8 11:51 | 顯示全部樓層
[ref=294114]KZ2356[/ref]  在 2005-7-8 11:20 發表:

本人已知高考成績,全E。
入大學的機會較細,本人想問各版友有何出路呢﹖
本人的選擇有高級文憑、重讀、公開大學等,令我眼花撩亂。

個人覺得如果重讀既信心唔高, 可以去讀Asso 或者HD
針定自己鐘意既科會可能好d

當然從Asso 升番degree 又係唔容易既事
除左GPA 要過3 之外, 還睇之後面試既表現
(但也有GPA 得2.x 既人升回degree 既例子, 我諗ABA個邊會少d 咁既情況)
superbus 發表於 2005-7-8 15:37 | 顯示全部樓層
樓主都好ar,有全E
小弟兩年英文都揸槍#:-X
白白浪費了上年那張 2C1D 的成績單

牢騷發完,先解決一下樓主的疑惑
樓主可以考慮報讀那些副學士課程
如果成績好,是有機會讀番 degree
不過正如版友 matchman72 所講,
要升上 degree 未必是一件易事
除非成績十分標青,否則畢業後直接升讀 degree 是比較難

而重讀呢,除非樓主對下次 A-Level 有好大信心
否則小弟不建議重讀
事關重讀之後的成績,未必與這次的成績有太大分別
可能最多都是進步一個grade

而公開大學,樓主要預計學費會較一般大學的為高
而且公開大學在社會的認受性較其他大學為低
所以要有心理準備,出路未必如想像中般好

以上都是小弟上一年聽老師/教授所講
希望可以幫到樓主
ricky 發表於 2005-7-8 16:41 | 顯示全部樓層

[ref=294114]KZ2356[/ref]  在 2005-7-8 11:20 AM 發表:

我唔建議你重讀,因為考高考真係好辛苦,而且重考壓力好大,有點浪費時間。
你可以考慮理大、城大或IVE的高級文憑課程,可以博日後重返大學之門。
前荃葵青區居民
2A_DL13 發表於 2005-7-8 16:50 | 顯示全部樓層
[ref=294114]KZ2356[/ref]  在 2005-7-8 11:20 發表:

根據是年資料,如果全E的話,HD及副學士(JUPAS)
似乎係不二選擇。
Your global lifestyle partner..
hksf 發表於 2005-7-8 17:34 | 顯示全部樓層

公開大學而家有全日制學士課程,
學費大約係每年$42000--$49000
http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSubWeb&lid=SUBWEBLIST_REG_56723198&lang=chi

雖然政府承認公開大學學歷,
但係o係私人機構就#:-[#:-[#:-[

搭單一問:
有冇人可以介紹一下城大SAS 計劃?

[ Last edited by hksf on 2005-7-8 at 17:35 ]
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
matchman72 發表於 2005-7-8 18:17 | 顯示全部樓層

[ref=294397]hksf[/ref]  在 2005-7-8 17:34 發表:
有冇人可以介紹一下城大SAS 計劃?

http://www.cityu.edu.hk/admo/SAS_2005/sas_cityu.htm

網頁中所指既CGPA 過三只係一個參考
當中也聽聞CGPA 得2.5 既人都可以有面試既機會
仲比人收左去讀degree 課程

不過今年己經截左報名

[ Last edited by matchman72 on 2005-7-8 at 18:32 ]
3ASV196 發表於 2005-7-8 20:08 | 顯示全部樓層
[ref=294353]2A_DL13[/ref]  在 2005-7-8 04:50 PM 發表:

根據是年資料,如果全E的話,HD及副學士(JUPAS)
似乎係不二選擇。

我當年3D2E都上唔到degree.....HD/AD 真係比較好了,
如果之後努力少少, 經non-jupas 升返degree 亦有機會,
所以千奇唔好灰心ar
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2005-7-8 20:09 | 顯示全部樓層
[ref=294435]matchman72[/ref]  在 2005-7-8 06:17 PM 發表:

http://www.cityu.edu.hk/admo/SAS_2005/sas_cityu.htm

網頁中所指既CGPA 過三只係一個參考
當中也聽聞CGPA 得2.5 既人都可以有面試既機會
仲比人收左去讀degree 課程

不過今年己經截左報 ...

上年有關測量科情況, city 收左唔少poly hd 學生, 唔 過3的都有...
3ASV196.KE7270
matchman72 發表於 2005-7-8 21:15 | 顯示全部樓層

[ref=294551]3ASV196[/ref]  在 2005-7-8 20:09 發表:

上年有關測量科情況, city 收左唔少poly hd 學生, 唔 過3的都有...

聽聞呢科既asso 今年都係有咁既情況, 唔過三升上degree.