hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 星瑪無機房被雜
開啟左側

星瑪無機房被雜

schindler 發表於 2008-8-7 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2008-8-6 23:40 發表

旺角文華的管理公司是康業,這間管理的地方之電梯很少會被非原廠保養(非原廠的都好像是在工廠大廈為主,例如勝景工業大廈的東芝是由好歷香港升降機保養)。

勝景工業大廈係三菱,而新力工業大廈先至係東芝
以上地方全數由純冇力到好歷香港升降機保養~

另外,我有一次去觀塘鴻圖道某一幢工業大廈,該工業大廈的管理公司是康業,升降機係三菱,由恆柏到恰老伯維修~
sito 發表於 2008-8-7 17:00 | 顯示全部樓層
O記和星瑪的無機房是用鋼絲皮帶的
CM如何有零件保養?
EMSD會點睇呢?
OTIS401 發表於 2008-8-7 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sito 於 2008-8-7 05:00 PM 發表
O記和星瑪的無機房是用鋼絲皮帶的
CM如何有零件保養?
EMSD會點睇呢?

咁星瑪無機房lift摩打是否跟otis一樣的?

如下圖:
sito 發表於 2008-8-7 20:30 | 顯示全部樓層

絕對相同
姊妹公司嘛
OtisLeung 發表於 2008-8-7 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-8-7 20:05 發表

如下圖:

唯有等爆大單野,等踩屎
才會懂得檢討,這些雜廠真夠膽

加上現在很多新款升降機/電梯都有"防雜"功能,
如要破解, 好彩的話可找到坊間流出的資料, 或到內地"刮料"(這些都是可遇不可求的)
專有零件就唔係咁容易找到了

例如CNIM去雜港鐵的迅達電梯,
一方面收到港鐵的保養費, 轉頭卻要進貢給迅達原廠救兵了

FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
OTIS401 發表於 2008-8-7 22:22 | 顯示全部樓層
我有個問題:
旺角文華果部sigma
佢係唔係非無機房ga?
因為唔見有控制櫃
雖然最頂果層有道門,但寫住電制櫃....
OtisLeung 發表於 2008-8-7 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2008-8-7 22:22 發表
我有個問題:
旺角文華果部sigma
佢係唔係非無機房ga?
因為唔見有控制櫃
雖然最頂果層有道門,但寫住電制櫃....

旺角文華是否指朗豪坊砵蘭街入口對面小商場那部?

如果是的話, 那部星瑪是有機房的
schindler 發表於 2008-8-7 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2008-8-7 23:32 發表

旺角文華是否指朗豪坊砵蘭街入口對面小商場那部?

如果是的話, 那部星瑪是有機房的

是,位於砵蘭街240-244號(圖一,綠色正方形框起)

T.C. 發表於 2008-8-9 17:09 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 OTIS401 於 2008-8-7 20:05 發表

第一: 星瑪品牌係無 "無機房電梯" 產品推出市場;
第二: 皮帶鋼纜, 奧的斯已申請註冊專利權, 全世界只此一家........呢部電梯好確定係 "奧的斯" 的無機房電梯產品 (Gen2), 有版友講過佢哋係姐妹公司, 所以星瑪安裝奧的斯產品一點也不出奇..........

題外話,
話明呢條 "皮帶" 係專利, 好似 "振 x" 呢 d低劣雜廠有乜能力及技術可保養呢台電梯, 好心佢哋唔好害人, 到時出咗事都唔知邊個負責.......
呢幾條 "皮帶" 價錢一 d都唔平, 價錢相等於一部電梯的價錢, 咁可想言知有幾貴..........

技術方面,  呢條 "皮帶"不同一般的鋼纜保養方法, 不需加油, 清潔, 不會生銹亦不會因天氣的變化而申長或縮短, 咁保養時又點知 "皮帶" 內的鋼絲有否斷, 有否其他問題呢, 肉眼又睇唔倒 !?

原廠有一部專用儀器量度 "皮帶" 內鋼絲的變化及內阻值同時與生產廠的標準值比較是否需要更換及跟進, 咁 "振 x" 有否此部儀器呢 !? 我諗佢哋連有呢部儀器都唔知.............

同時, 當此款 "無機房電梯" 在香港落地安裝前, 已申請 " Product Approval", 在由安裝至運行后5年的電梯, 需提供數據証明此 "皮帶" 正常及在安全系數範圍內使用, "振 x" 可提供什麽數據給予 EMSD.......真係 "不知所謂" !!!

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
OtisLeung + 5 很專業的詳盡資料!

查看全部評分

OtisLeung 發表於 2008-8-9 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 T.C. 於 2008-8-9 17:09 發表
[quote]原帖由 OTIS401 於 2008-8-7 20:05 發表

第一: 星瑪品牌係無 "無機房電梯" 產品推出市場;
第二: 皮帶鋼纜,  ...

謝謝大師兄的詳細資料!

有些雜廠, 你們去質疑他們的能力時,
佢地可能會好寸咁話: 我地黎得就自然有辦法啦

我們現在只好放長雙眼, 睇下"厘米"點樣服侍呢部升降機啦