hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解要老師冒8號風回校服侍你地呢?
開啟左側

點解要老師冒8號風回校服侍你地呢?

pstommy 發表於 2008-8-6 22:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

教育局宣佈今日所有日校停課,中六收生第四階段順延至明天,但仍有學生家長在中學門前排隊

要冒著風雨,的確很辛苦,亦明白佢地渴求中六學位之心;但當警察呼籲離開,學生即起哄,有家長更大罵:這是甚麼教育精神!!!!!

這與教育精神有甚麼關係,但我看到黑心的一面;點解要老師職員冒險回校服侍你地呢? 你自己不顧危險,但為何要別人陪你死呢?

8號颱風,學校停課,亦宣佈了收生順延,為何要不聽話呢? 為何要所有人遷就你,要為你冒險呢?

而且這對聽到宣佈,因8號颱風留在家的學生家長,很不公平

但最恐怖的是,教育局朝早曾呼籲,要學校教職員回校幫佢地登記....... 這是甚麼的世界,為何要遷就這些蠻人

評分

參與人數 4aPower +15 收起 理由
Fun_FC + 5 深感認同,報章的歪曲更小弟深感痛心,樓主留下 ...
cky + 3 很認同你的觀點
kiwai + 5 相當支持閣下意見!
tsoikc + 2 認同看法!

查看全部評分

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
leslie 發表於 2008-8-6 22:44 | 顯示全部樓層
好簡單, 奧運前不要出亂子, 曾Sir雖然口口聲聲說浮雲, 其實佢好在乎....

唔做d野, 一陣又多班人插佢ma...

你睇上次中銀換(膠?)鈔班友都係橫風橫雨等, 話人家唔理佢死活...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
JX9097 發表於 2008-8-6 22:53 | 顯示全部樓層
算啦...呢個世界總有好多人以為世界係為佢哋而轉
只要稍有少少佢哋覺得唔妥嘅地方就等於人哋欠咗佢咁
HK104 發表於 2008-8-6 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 pstommy 於 2008-8-6 22:36 發表
教育局宣佈今日所有日校停課,中六收生第四階段順延至明天,但仍有學生家長在中學門前排隊

要冒著風雨,的確很辛苦,亦明白佢地渴求中六學位之心;但當警察呼籲離開,學生即起哄,有家長更大罵:這是甚麼教育精神!!!!!

這與教育精 ...

明顯地呢班人係企圖向學校施壓,迫校方同教署就範。
教育局都宣佈左延後一日,佢地要繼續八號波時響門口等冇人有權唔俾佢咁做,但佢又何來有權要校方處理佢地先?
八號波wo,如果校方人員因要處理佢地而受傷誰人負責,保險都未必有得賠。
我認為校方根本冇需要理佢地,佢鐘意八號波等咪由得佢等,正如你八號波收左車時等巴士,你可以繼續等,到落波咪有車囉,唔通真係嗌下九巴就開架車出來? 派架AVBE過你好唔好?
053h4 發表於 2008-8-6 23:57 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2008-8-7 00:51 | 顯示全部樓層
香港人排隊心態,以為排頭位就會有中六學位,學校收人都係
睇成績同學校張推薦信,就算排第幾位都一樣要in等result,呢
班家長要怪不如怪自己仔女無用心讀書,要到stage 4先走去
四圍搵中六位
益童學校,全民教育
053h4 發表於 2008-8-7 00:56 | 顯示全部樓層

kaiserken 發表於 2008-8-7 12:44 | 顯示全部樓層
絕對唔同情排隊班學生
教署一早講左順延一日
佢地咁排會令其他未有
去報名既同學做成唔公平
仲有佢地罔故其他人既安全
要搞到老師返校開門比佢地登記
做法非常唔岩; 唔值得同情
tsoikc 發表於 2008-8-7 19:39 | 顯示全部樓層
你話我黑心都係禁話, 我呢篇文預左比人扣分.

教育局一早都講到明話有關程序會順延一日. 禁樣真係唔該早早返屋企避風;
宜家係八號風球, 横風横雨; 如果老師為左呢D學生, 途中出事點算先? 佢地會
唔會過意得去先?  最可笑的係, 有人話禁樣有誠意去讀, 如果有誠意, 就唔應
該禁做. 有誠意GE話都要守下規則, 唔係下下係度起哄; 宜家入中六, 呢D人GE
做法真係同小朋友無異.  比著我係學校, 我一定唔會收呢D人, 因為實在太
唔成熟. 真係成熟少少當幫忙. 雖然小弟都明白佢地GE心情, 但係做人要要易
地而處, 諗下D老師, 職員唔係住係學校入面的, 唔係下下話開門就開明門的.
仲有如果未得到局方同意, 真係會比人話偷步收生. 難聽D講句: 開比你, 比人
話偷步收生, 唔開比你, 又話什麼教育精神, 唔理佢地. 令學校進退兩難! 但係
講之前有無諗過D老師, 職員呢? 難道佢地唔洗搵命博返去學校? 只有你地搵
命博?真係開比你係人情, 唔開比你係道理. 局方都講明話會順延一日, 老實講,
係禁GE情況, 早一日同遲一日有何分別? 只係攞左籌, 今日來面試. 同尋日乖乖禁返
屋企避風都係一樣姐, 今日先有得IN.

尋日我一路睇呢段新聞, 就唱起某公司的一首歌 : '豈有此理.'  呢D人GE做法, 恕小弟
無法接受.

評分

參與人數 5aPower +24 收起 理由
cky + 4 將心比心, 就會明白發文者的意思 ...
sam0904 + 5 本人十分認同
MEMPHIX + 5 講出左我既心聲!
chickenbus + 5 絕對贊同閣下的說法!
smal + 5 italk 內唔係用肺講野的人唔多!! ...

查看全部評分

用電時請注意安全!
MEMPHIX 發表於 2008-8-7 20:45 | 顯示全部樓層

我都有感而發
其實我老婆舊年同今年都係返返學校讀全日制既課稅,甘佢趁暑假就同一個小學生補習,甘琴日打風都出唔到門口同個生補。佢就九點打左比家長,係阿媽聽,甘個阿媽就梗係無問題啦,好啦,我地一家三口返外家,同改三號果陣我老婆問洗唔洗上去啦,點知…阿師奶話忙緊幫個姪仔排中六…之後同我老婆話啲阿SIR同MISS落左八號都唔返工,再問下,原來佢個姪得九分,我老婆即時係電話笑左出黎。
阿師奶話好多排隊啲人都係唔夠分,睇下用啲“誠意”會唔會令學校有啲好印象!
唉…阿師奶,你比雨淋都抵啦,唔係排銀紙呀,排第一都唔代表一定得架!唔該醒些少當幫下地球人啦!
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!