hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [新牌愚問]二波開車
開啟左側

[新牌愚問]二波開車

wilsonli321 發表於 2008-8-7 22:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

hkbw 發表於 2008-8-7 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-7 22:24 發表
小弟近日用公司車,但係覺得響d燈位好多既地方,
成日一波->二波->三波咁,都好麻煩,
而且好多時響路口開車又要邊攞軑邊轉二波,好高技巧
所以想試下直接用二波起步,但同事話唔好,佢話會傷車,
但我想問下,其實會點傷法?  ...

極力子要吊耐D, 所以冇咁耐用..
二波起部, 要既扭力又多D, 所以傷車頭...
殺雞焉用牛刀?!
牛奶仔 發表於 2008-8-7 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-7 22:24 發表
小弟近日用公司車,但係覺得響d燈位好多既地方,
成日一波->二波->三波咁,都好麻煩,
而且好多時響路口開車又要邊攞軑邊轉二波,好高技巧
所以想試下直接用二波起步,但同事話唔好,佢話會傷車,
但我想問下,其實會點傷法?  ...

如果你架車負重唔多問題都唔大, 但如果載好多人或貨就唔建議, 一來二波扭力唔夠, 吊極力子都吊耐D, 極力子碟損耗都快D, 而且扭力不足起動, 用油都多o左, 副偈又要夾硬谷起架車, 實傷過用一波起步.

試o下踩單車用不同波段起步, 你個人就等於副偈, 兩者o既分別就好易感覺得到.
唔大得,唔少得,點至得呀?
 樓主| wilsonli321 發表於 2008-8-7 23:23 | 顯示全部樓層

MK 發表於 2008-8-8 00:15 | 顯示全部樓層
電油定油渣車?

好大分別woo
S3BL121 發表於 2008-8-8 00:33 | 顯示全部樓層
一般油渣車油同石油氣車都可以2波起步
電油車無論如何都係1波起步最好
粵B 66645 311常用車
4056 發表於 2008-8-8 01:02 | 顯示全部樓層

我自己就覺得,有時如果遇燈位,但未停晒又轉綠燈,咁如果拍去二波再起步傷唔傷車就視乎你可唔可以唔吊極力子(即係好似高波轉低波咁慢慢鬆起極力子)再加速。如果唔係磨好耐極力子既話,應該唔太傷。至於車頭太低轉唔夠扭力問題,我既原則係只要唔駛畀好大油再推返郁架車就ok。  我自己都唔太鍾意再落返一波再起步,尤其是係載緊人,因為拍返落一波果下如果車速唔係真係勁慢,枝波棍會實少少,唔係咁易推入一波,同埋鬆極力子果下要同油門夾得好好,如果唔係會勁chok!!

至於樓主覺得邊攞太邊轉波好考技巧,咁就要練下呢種技巧喇 因為日常都係要咁做~

柏麗之戀
KC8249 發表於 2008-8-9 05:29 | 顯示全部樓層
MEMPHIX 發表於 2008-8-9 10:29 | 顯示全部樓層
根據我四年既貨車經驗,二波開車係快但係架車極力子會愈來愈低,主要係睇架車既負載同馬路環境,前排楂同事架24噸吉車,三波都死下死下甘開到車,自己開工就一時時,睇環境啦,因為架車甘好力,一波起都同小巴二波起差不多

但係我反而有個問題,我成日一波扯高之後入三波,對車係唔係好傷架?
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
MEMPHIX 發表於 2008-8-9 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2008-8-8 01:02 發表
至於樓主覺得邊攞太邊轉波好考技巧,咁就要練下呢種技巧喇 因為日常都係要咁做~

左手轉波,右手攞軚,似乎唔太需要技巧
過份啲轉緊波果陣右手攞薯片食都係甘,好彩架車軚尺正,如果唔係都隊左去隔離
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!