hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 雜廠雜3仔雜出禍來,吾好以為撬原廠機一定好! ...
開啟左側

雜廠雜3仔雜出禍來,吾好以為撬原廠機一定好!

樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-9 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 T.C. 於 2008-8-9 16:04 發表

千禧廣場係選用高速及新款的三菱電梯, 同時摩打為 "永久磁馬達 (PM Motor)".........如果摩打有問題需要維修, 乜 "聯 x" 有支援及技術可以做到咩........到時最多 "拍拍 pat pat" 走人.........  (p.s. 原廠亦需要寄回日本維修, 香港暫時也沒有能力及工具可維修)

李先生旗下的物業, 不論住宅, 商場, 工廈或商廈, 中標者保養商一律要平........平........平, 佢唔會考慮保養質數, 能力及支援等..........總之保養費一定要一年平過一年, 原唔原廠佢一點也不在意...........

呢類九流劣質雜廠, 他們的保養工作, 甚至可以劣到技工去機房坐下就算, 食下煙, 刨下馬經波經,
至於一般人可看見的工作(上文提過的最簡單工作)做下就算, 派個員工搭上搭落, 俾人見到有人係度,
夠鐘就收工, 簽簿走人,

部機尚可移動就算佢好彩啦,
有起事來, 至多咪撤退囉............

呢個場, 上手"安全舒適"公司, 雜廠經驗豐富,
尚且要撤退(唔通連佢都雜唔掂?! 還是超人集團仍然嫌貴?)

p.s. 唔通超人集團認為跟港島電廠公司同價才合理?
(側聞此公司的多個電站, 升降機完全不須見外人, 就雜此劣廠, 三位數字保養月費一部 )
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-9 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 T.C. 於 2008-8-9 18:27 發表

如果你係李先生, 都唔攞自已做生意的地方(酒店) "較飛", 如果 d Lift 日日壞, 日日困人, 邊有人嚟住, 到時真係 叫 "鬼" 嚟住 .............
其他地方都係佢旗下做番管理公司, 住客唔可以炒佢哋 "尤魚", 如不喜歡咪搬走囉......個個月管理費照收, "意見接受, 態度照舊", 平咗保養費都唔會俾返你哋 (住客), 只對佢自已運作成本再減少.........

嘉湖銀座1, 2期上月已轉回原廠 (Otis)
馬鞍山廣場上月己轉了手 (Thyssen)

超人集團就算豪宅, 如紅磡海邊高高豪宅, 六十幾層高,
先進的迅達還不是一樣被雜?

呢個集團, 見到佢用回原廠唔好太開心住,
可能之前雜廠雜死晒D野, 咪找回原廠執一執, 之後咪又雜過
好像紅磡火車站旁邊個場, 轉過兩手雜廠後, 雖用回原廠,
但最近聽聞又雜左啦

補充: 同集團尖沙嘴望九龍公園豪宅項目,
聽聞下面商場有兩部三菱油壓怪獸相當難招呼,
都係雜過幾手, 最近又轉左恰老伯, 即管睇下佢點招架啦
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-9 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2008-8-9 18:38 發表

咁樓上住宅呢?
是否仲係原廠?

住宅一向無雜................但此集團亦有住宅(甚至豪宅)雜左的例子, 見另文

就算其總部都有東西被雜(長安的輪椅台雜"厘米)
不如把內裡的客貨升降機連電梯都雜埋"厘米"呀笨!
OTIS401 發表於 2008-8-9 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 OtisLeung 於 2008-8-9 09:16 PM 發表

p.s. 唔通超人集團認為跟港島電廠公司同價才合理?
(側聞此公司的多個電站, 升降機完全不須見外人, 就雜此劣廠, 三位數字保養月費一部 )

電站有冇雜我唔知la
但發電廠既lift應該冇雜
例如訪客中心部東芝
 樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-9 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 T.C. 於 2008-8-9 10:30 發表

在很多雜廠眼中........三菱及日本兩個品牌係佢哋至愛
原因係佢哋唔識壞, 唔駛換嘢, 唔駛點理........每個月佢哋剩收 "保養費", 接近"零"付出, 雜廠稱這些電梯為 "收租機"......

話時話, 好似真係日本牌子經常被雜

也有一些其他牌子常被某些雜廠吼著,
例如OTIS, 即使佢係電梯界一哥
但其產品經常被劣雜廠"爛籠"所搶, 特別是較舊款的產品,
經"爛籠"一雜, 好好的OTIS, 都又"chok"又凳, 凳到想嘔, 想散咁, 嚇死人
曾有極端例子, 土瓜灣道24x號美x樓第二期,
有多部480字頭的OTIS舊款升降機,
被"爛籠"雜時, 有住客困左lift竟然以為只係平常停站咁(平時勁"凳"到快要散時便會開門)
點知今次"凳"完真係故障, 唔開門喎.........住客們竟然沒有意識去按警鐘

現在終於轉了手啦, 不過係"燈塔", 又係呢D咁既廠...........唉

T.C. 發表於 2008-8-10 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2008-8-9 21:22 發表

超人集團就算豪宅, 如紅磡海邊高高豪宅, 六十幾層高,
先進的迅達還不是一樣被雜?

呢個集團, 見到佢用回原廠唔好太開心住,
可能之前雜廠雜死晒D野, 咪找回原廠執一執, 之後咪又雜過
好像紅磡火車站旁邊個場, 轉過兩手雜廠後, 雖用回原廠,
但最近聽聞又雜左啦

補充: 同集團尖沙嘴望九龍公園豪宅項目,
聽聞下面商場有兩部三菱油壓怪獸相當難招呼,
都係雜過幾手, 最近又轉左恰老伯, 即管睇下佢點招架啦

呢 2都 "經典" 油壓機不是 100% 原廠三菱, 是荷蘭 + 三菱 配種, 全香港只此 2部........
由原廠 -> 好歷 -> 恆豐 -> 捷運 -> 到現在的蒂森, 都無一間真真正正攪得好, 連原廠保養都整到叫 "救命", 希望佢快快俾雜, 所以咁多年來 (約5年) 都唔想佢返嚟

如各版友有興趣乘搭 "請緊握機廂扶手, 多謝合作 !"  (如有任何意外, 自行負責)

T.C. 發表於 2008-8-10 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 OtisLeung 於 2008-8-9 21:25 發表

住宅一向無雜................但此集團亦有住宅(甚至豪宅)雜左的例子, 見另文

就算其總部都有東西被雜(長安的輪椅台雜"厘米)
不如把內裡的客貨升降機連電梯都雜埋"厘米"呀笨! ...

OtisLeung 兄, 你所講嘅是否這部, 如係, 真係要恭喜 "厘米", 因這冷門牌子 VIMEC 是長安獨家代理, 如壞咗需換零件, 我放長雙眼睇吓 "厘米" 點攪..........

樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-10 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 T.C. 於 2008-8-10 12:48 發表

呢 2都 "經典" 油壓機不是 100% 原廠三菱, 是荷蘭 + 三菱 配種, 全香港此只 2部........
由原廠 -> 好歷 -> 恆豐 -> 捷運 -> 到現在的蒂森, 都無一間真真正正攪得好, 連原廠保養都整到叫 "救命", 希望佢快快 ...

加設下圖:註解, 三菱油壓怪獸

樓主| OtisLeung 發表於 2008-8-10 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 T.C. 於 2008-8-10 13:18 發表

OtisLeung 兄, 你所講嘅是否這部, 如係, 真係要恭喜 "厘米", 因這冷門牌子 VIMEC 是長安獨家代理, 如壞咗需換零件, 我放長雙眼睇吓 "厘米" 點攪..........

就是這部東西被"厘米"雜左

正如小弟前文講過, 有些劣質雜廠會話"我地黎得就自然有辦法搞掂架啦"
可能"厘米"會話自己整呢D輪椅台經驗豐富呢(可惜呢部野絕對唔係佢既自家東西咁簡單)
呢部野, 壞唔壞都好難講, 雖然部野好少會用, 應不會經常有損耗,
但身處的環境要日曬雨淋, 夏天又得承受高溫

呢D雜廠, 為左保養合約, 有事起上來都會硬食架啦...........甚至自己貼錢向原廠請槍
正如迅達, 雖然失左港鐵電梯保養, 但對於該批港鐵電梯,
迅達都繼續有錢收架

T.C. 發表於 2008-8-10 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 OtisLeung 於 2008-8-10 13:51 發表

加設下圖:註解, 三菱油壓怪獸

控制板水牌寫 "Made in the Netherlands" 呢個制板是歐洲標準 CE, 不是跟英國標準 BS

呢個 Valve (油閥) 係歐洲貨, 形號為 EV-100, 很多大廠油壓機都有用過如 Otis, Schindler, Kone........
而三菱油壓機常使用的 valve 係日本自家貨, 形號為 MV-1, 所以三菱的員工無過讖調校呢款 EV-100.........

呢個控制板最特別之處在右邊有一個小型電腦 (5 塊電子板組成)是控制板的 "心臟", 所以如呢個 "心臟" 出了問題, 我又睇吓 "恰老伯" 點攪.....

另特別處, 在電梯槽底內有一個 Absolute Encoder (絕對值編碼器), (p.s. 絕大部份油壓機不需 encoder, 呢 2部最另類 ) 代替電梯平層 sensor 及部份安全裝置, 如壞了不是更換后部 lift 可正常運行而需要做很多調校及數據輸入先可以正常, 真係要同 "恰老伯" 講聲 Good Luck !!!