hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 AL 放榜了, 成績很差.. 我的前路問題....
開啟左側

AL 放榜了, 成績很差.. 我的前路問題....

Ketsu 發表於 2005-7-10 12:49 | 顯示全部樓層

可以咁講句
有時入唔入到大學
除左成績之外
運氣同埋你揀邊科都好重要
我有個朋友
以前AL又係兩D三E
結果中大收左佢(仲要係Nursing)
但我亦聽過
有人有一科C根住其他係full cert(但我唔知佢報邊d 科喇)
結果竟然冇大學收佢r

不過我都好贊成你舖定後路報HD/AD
Abusing dead rule -> Denial of reality
Citybus10 發表於 2005-7-10 20:03 | 顯示全部樓層
[ref=296587]Ketsu[/ref]  在 2005-7-10 12:49 PM 發表:

可以咁講句
有時入唔入到大學
除左成績之外
運氣同埋你揀邊科都好重要
我有個朋友
以前AL又係兩D三E
結果中大收左佢(仲要係Nursing)
但我亦聽過
有人有一科C根住其他係full cert(但我唔知佢報邊d 科喇)
...

去年中大IE有個係5E。
barking 發表於 2005-7-10 21:07 | 顯示全部樓層
[ref=296213]denniskeung[/ref]  在 2005-7-10 12:19 AM 發表:

我諗住報 non-jupas HD/AD...
所以諗 jupas 搏 d 好唔好.....

或者咁諗, 還掂計成績 HD/AD 一定收.
jupas 頭幾位搏 d 都無乜蝕底, 當然不可濫填.
無論HD/AD/Degree也好, 想讀邊科點去排位很重要

[ Last edited by barking on 2005-7-10 at 21:11 ]
ac 發表於 2005-7-10 21:17 | 顯示全部樓層

在我眼中 , 你的成績已非常好 , 可能由小到大周遭的環境給我價值觀上的影響 , 我身邊都冇咩野人是勤力讀書的人 , 好人地少少就好開心 , 原來只是人家基本的開始 .
AC - Alexander Chan
307 發表於 2005-7-10 21:20 | 顯示全部樓層
[ref=296213]denniskeung[/ref]  在 10.7.2005 00:19 發表:
我諗住報 non-jupas HD/AD...
所以諗 jupas 搏 d 好唔好.....

都得的...
但係想早日有著落的話,
都係小心一點好。
只罵不建議=不負責任
 樓主| denniskeung 發表於 2005-7-10 23:01 | 顯示全部樓層
多謝大家的意見...
我諗我 jupas 會咁揀:

A1: PolyU Design (叫左我7月中interview)
A2: CityU Manufacturing systems...
A3: PolyU HD Social Policy and administration (要 interview)
B4: PolyU HD Computer Aids ...
B5: CityU AD
B6: CityU AD

另外, 呢幾日會報 non-jupas:
HKU Space HD
PolyU AD
鋪定後路....~

[ Last edited by denniskeung on 2005-7-10 at 23:02 ]
arhang2001 發表於 2005-7-10 23:30 | 顯示全部樓層

衷心奉勸你一句:不要為degree而讀degree。

我深信個人興趣比是否degree更重要,
否則就算你有幸入讀學士課程,但自己沒有興趣的,
其實更痛苦。既然已經脫離了痛苦的公開試,
我覺得選科時可以自己的志向作依歸。
KFC 發表於 2005-7-11 00:07 | 顯示全部樓層
[ref=297314]arhang2001[/ref]  在 2005-7-10 11:30 PM 發表:

衷心奉勸你一句:不要為degree而讀degree。

我深信個人興趣比是否degree更重要,
否則就算你有幸入讀學士課程,但自己沒有興趣的,
其實更痛苦。既然已經脫離了痛苦的公開試,
我覺得選科時可以自己的志向作 ...

我都覺得係
唔係好似我咁
讀完個科想轉行
半途出家
都唔知點轉好#:-/
Mr.Sheep 發表於 2005-7-11 16:09 | 顯示全部樓層
[ref=297246]denniskeung[/ref]  在 2005-7-10 11:01 PM 發表:

多謝大家的意見...
我諗我 jupas 會咁揀:

A1: PolyU Design (叫左我7月中interview)
A2: CityU Manufacturing systems...
A3: PolyU HD Social Policy and administration (要 interview)
B4: PolyU HD Co ...

比多少少意見你啦...
cityu MSE呢兩年開始收返高少少...
應該咁講..成個MEEM Dept.都收高左..
所以..小心小心~^^~
kychung 發表於 2005-7-11 23:28 | 顯示全部樓層

[ref=298018]Mr.Sheep[/ref]  在 11/7/2005 16:09 發表:
比多少少意見你啦...
cityu MSE呢兩年開始收返高少少...
應該咁講..成個MEEM Dept.都收高左..
所以..小心小心~^^~

小弟上年經重報JUPAS
AL兩科D(唔係 full cert)+中文C+英文D
Third choice入左MTE
反而我將聽講收生更頹ge IE放響second choice都唔入

其實而家黎講
好似小弟咁AL得番兩科D已經炆到無得再炆
入到degree已經係萬幸中ge萬幸
另外題外話少少
據自己同埋身邊D同學ge經驗
而家poly已經唔再肯收唔係full cert ge學生
即係最最最起碼要AL有3科D先至得
至於得2 AL又或者2 AL + 2 AS黎講
正常黎講至多只可以入到city
當然如果果兩科成績都好好咁又另當別論
南粵急行 rail.kychung.com