hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 點可以移走呢個toolbar?
開啟左側

點可以移走呢個toolbar?

樓主| flora 發表於 2005-7-10 14:52 | 顯示全部樓層

[ref=296667]gsrc0525[/ref]  在 2005-7-10 02:45 PM 發表:

請問那個spyware軟件有沒有安裝在你的硬碟裏?

我唔知a.....
哈.. 點樣睇佢有冇安裝呀?????
我就黎想打爆部電腦.....
條toolbar勁礙眼.....

我上網scan過有file中左spyware
但係點先可以remove呢?
我上網search d remove o既software
全部都只係得scan
根本無得remove
有冇咩software可以好d 呀?

[ Last edited by flora on 2005-7-10 at 14:56 ]
因為我是流浪者  捨不得 被愛情牢牢綁著
gsrc0525 發表於 2005-7-10 15:06 | 顯示全部樓層
[ref=296671]flora[/ref]  在 2005-7-10 14:52 發表:

我唔知a.....
哈.. 點樣睇佢有冇安裝呀?????
我就黎想打爆部電腦.....
條toolbar勁礙眼.....

有一個方法可以監察有沒有安裝這SPYWARE軟件的。
1:檢查Program Files有沒有可疑的資料夾
2:檢查%systemroot%(Windows)有沒有可疑的程式
3:檢查C:\Windows\System有沒有最近(數天前)安裝的程式(*exe)
4:如果也是沒有的話,就按「開始>搜尋,然後按「要搜尋的檔案」中輸入「*.exe」,並在日期選項中輸入「從4/7/2005到9/7/2005」,位置請按「所有本機上的磁碟」,並按搜尋,最後如果右邊的窗格中出現可疑的程式,請按shift+delete刪走那個可疑的程式。
5:如果成功刪除那個可疑的程式的話,就要盡快刪除在registry上的相關資料了。

如果沒有效的話,那麼本人也不能幫助你了。

[ Last edited by gsrc0525 on 2005-7-10 at 15:09 ]
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
 樓主| flora 發表於 2005-7-10 17:29 | 顯示全部樓層
[ref=296676]gsrc0525[/ref]  在 2005-7-10 03:06 PM 發表:

有一個方法可以監察有沒有安裝這SPYWARE軟件的。
1:檢查Program Files有沒有可疑的資料夾
2:檢查%systemroot%(Windows)有沒有可疑的程式
3:檢查C:\Windows\System有沒有最近(數天前)安裝的程式(*exe)
...

先謝謝a~
我已經search過...
噚日修改o既file我已經delete左.....
但條toolbar仲o係到~
唔知用norton 有冇用呢?
佢可否解決spyware o既問題呢?

ps, 我係用win98的.....

另外, 我發現我按alt+crtl+delete呢
佢最底o個到會出現左好多個iexplore a
同埋, 有時用用下, 部電腦會好似閃電咁樣閃一閃.....
究竟它做乜事呢?
唉~ 電腦中野真係好討厭!!!!!

不過唔該晒咁多位先~
sky 發表於 2005-7-10 19:10 | 顯示全部樓層

樓主| flora 發表於 2005-7-10 20:12 | 顯示全部樓層
[ref=296896]sky[/ref]  在 2005-7-10 07:10 PM 發表:

你將呢個registry ey capture出黎睇睇

1. 先去執行打regedit開個登錄編輯程式
2. 按呢個路徑開個registry
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS\CURRENT VERSION\RUN
3. 有圖片先再分析

好~
cap左圖
謝謝~;)
sky 發表於 2005-7-10 22:42 | 顯示全部樓層
 樓主| flora 發表於 2005-7-10 23:55 | 顯示全部樓層

[ref=297209]sky[/ref]  在 2005-7-10 10:42 PM 發表:

續個解說
ATLIEHELPER "JAguAr.exe" -- 沒有資料,有問題
CHotKey "mk9805.exe" -- Keyboard Hot Key Driver,應該安全
EnsoniqMixer "starter.exe" -- Sound Card Program,安 ...

首先要萬二分感謝先~
我想問下
registry其實係乜野黎?
我試過search過電腦,
見到有個咁o既file~
但真係唔知係咩黎~

ps, 我都知去大陸網站勁危險...
但係... 我個不中用的弟弟仲要去下載埋d無謂野
我... 真係有好多o既無可奈何啦.....

明日放工試試先~
謝謝!!!!!!#
sky 發表於 2005-7-11 00:26 | 顯示全部樓層
 樓主| flora 發表於 2005-7-11 10:14 | 顯示全部樓層
[ref=297456]sky[/ref]  在 2005-7-11 12:26 AM 發表:

Registry係一堆系統變數儲存的地方
好多程式都係利用Registry紀錄程式設定或者程式會用到的變數等等
而你capture的係windows開機時會開啟program的一堆變數
一個紀錄相當於開機時背後開一個program
由於好 ...

thank you~
你解釋得好清楚呀

哈哈,但我係電腦白痴...
我想問下呢~
點樣去safe mode?

要找出JAguAr.exe及Bingo9.exe的所在位置,
係咪開始→搜尋→按個檔案名呀?

『將registry中上列的ATLIEHELPER, syspanel兩個keys移除』
請問點樣移除呀?

『所以要先將背後的spyware program用工作管理員停止spyware運作』
請問點用工作管理員去停止佢呀?

啊.... 好多問題唔識解決呀?
點算好呀???#:-[
LNChickenRice 發表於 2005-7-11 16:46 | 顯示全部樓層

要找出JAguAr.exe及Bingo9.exe的所在位置,
係咪開始→搜尋→按個檔案名呀?

係呀
不過更快速0既方法係
Ctrl F>輸入檔名 同 設定尋找Harddisk
(可能係C:亦可能係C:加D:,唔明白0既可以用全電腦(我的電腦)搜索)

『將registry中上列的ATLIEHELPER, syspanel兩個keys移除』
請問點樣移除呀?

做法係搜尋名稱/機碼之中
含有以上字詞0既程式行
之後,按一下Delete之後,就會出現pop out:要刪除以上0既Code嗎?
當然你唔會答No啦...

『所以要先將背後的spyware program用工作管理員停止spyware運作』
請問點用工作管理員去停止佢呀?

用Boot 機方法(Ctrl + Alt + Del)之後去望一望執行緊0既程式
將出事0既Spyware程式強制結束...
(注意:只有Win XP會同時出現程式內容!
而Win 98係唔會出現程式是什麼0既內容,所以小心閂錯程式呀~)
之後繼續掃蕩殘餘0既Spyware份子

加料教學:停止開機時載入有問題0既Spyware程式
執行msconfig
之後晌'啟動'一行Uncheck相關Spyware 0既exe執行程式

順祝 排毒成功n
[ Last edited by LNChickenRice on 2005-7-11 at 16:55 ]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??