hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家有無經歷過一d事,而令你改變左好多野呢? ...
開啟左側

大家有無經歷過一d事,而令你改變左好多野呢?

DK5416 發表於 2005-7-9 22:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家有無經歷過一d事,而令你改變左好多野呢?
例如:人生觀,想法,處事方式…等
我就試過幾樣:
1.一隻貓女
以前屋企附近有隻好得意既貓女,好鍾意同人玩…但係後來唔見左…再無人見過佢地,連佢既主人貼埋尋貓啟示都搵唔返…
呢件事令我知道:
珍惜眼前既野…同埋影相唔一定要好靚,只要捕捉到你想影果樣野就得喇…

2.之前同朋友既關系…
以前我一直以為…我點對人,人地就會點對我…
但係後來,我先發覺,我諗得太天真…真係朋友既…係會義無反顧咁去幫手…而唔計較任何野…唔會因為某d感情問題就搞到反晒面/口和心不和…
呢件事令我知道:
友情係好重要…同親情一樣咁緊要…愛情唔係最重要…

3.做電話調查訪問員
我之前以為我好有禮貌咁去問人野,人地就會答返我…原來唔係…
一日講同一句野咁多次真係好厭架……同埋收左工真係唔想講野…
呢件事令我知道:
下次我會盡量答人,因為…人地都有阿媽生架,下下咁cut人線真係好無品……

你地又有無試過d改變你人生觀既事呢?
歡迎討論…
TL 發表於 2005-7-10 02:01 | 顯示全部樓層
hksf 發表於 2005-7-10 03:28 | 顯示全部樓層
[ref=296341]TL[/ref]  在 2005-7-10 02:01 發表:

這十年間看盡一家人經歷過非一般既生離死別,
繼而親戚關係日漸疏離, 都份外覺得欷歔.
遇到一件接一件既傷心事, 初頭都不以為然, 繼續做好自己本份, 不停激勵自己,
但係經過這些年來, 人就變得意志消沉, 好像身邊所有人和事都一一地遠離我一樣.

所以近十年所發生確實改變左我唔少, 由外而內......
笑容變成倦容, 樂觀變成悲觀, 鍾意著唔同色衫變成只愛黑白灰藍色,
多種心態、睇法亦變得模糊, 好多時唔知自己想點, 變得冇計劃,
因為覺得計劃左亦未必可以實行.

小弟o係最近五年經歷好多件傷心o既事,(同學業,愛情,$無關)
小弟同閣下一樣初頭都不以為然,
以為做好自己本份, 不停激勵自己,希望雨過天清
可惜傷心事接踵而來,人始終係有極限
又冇人可以幫到自己,同人地講又冇人明白.
個人想法亦變得負面+消極,

心態,想法同以前完全唔同,因為發覺好多時
做好哂準備同計劃,
但每次都被我控制唔到o既因素而影響,
最後咩都實現唔到,真係無奈#:-/#:-/#:-/

每當提起呢D事, 小弟想起劉卓輝先生寫o既一段歌詞

幾多天真的理想  幾多找到是頹喪
沉默去迎失望  幾多心中創傷

只有淡忘 從前話說要如何......

只有頑強 明日路縱會更徬徨
疲倦慣了再沒感覺...
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
KC8249 發表於 2005-7-10 04:15 | 顯示全部樓層