hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [有感而發]離婚問題
開啟左側

[有感而發]離婚問題

joeli16 發表於 2005-7-10 16:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日食食下飯,
聽到我roommate講緊某一家庭既關係(family tree),
之後佢地講到孫同父母既關係,
就講到亂哂大龍,
皆因該孫既父母重婚太多次,
有太多繼父繼母,
分唔清邊個打邊個...
奇怪既係,
我roommate並不將此問題放在眼內,
一笑置之。

居於美國多年,
我並未認識過任何己婚人士係未試過離婚,
普遍情度如此之高(十居其九),
實在今人驚訝。
通常佢地只顧眼前開心,
並冇詳細打算過將來就結婚生子,
後來發覺出現問題,
一個唔該就話離婚,
令家庭四婚五裂,
最慘係佢地既孩子,
有時父母離異後住到天南地北,
該孩子就要經常山長水遠擭取父愛/母愛,
壓力十分大。
另外,我呢度認識好多人,
好細過就因家庭破裂而長期患上抑鬱症,
要長期服食藥物控制病情。

有人覺得倫理/性觀念保守既香港落後,
我反而覺得係優勝之處,
我諗冇人想成長於一個四婚五裂既家庭吧。

結婚生子,
一定要三思後行。

唔知各位有何高見?

ps.雖然有提及性觀念同倫理關係,
     但我覺得主要係講婚姻觀念,
     所以post o係呢板,
     如板主覺得有需要,
     請替本文移至合適分板

[ Last edited by joeli16 on 2005-7-11 at 00:26 ]
307 發表於 2005-7-10 17:12 | 顯示全部樓層
唔係呀....放響呢個板幾適合呀....
個人覺得唔好咁輕易離婚好。

係,可能有人話離左婚會快樂一點,
但係如果認真諗清楚的,
根本果個痛苦的時間係唔會出現,
快樂都只係相對的。

結婚生仔? 只係因為攪的時候攪出人命,
要嗎就好似呢條thread咁,
一係就勉為其難而結婚,
但係心態係玩完就算,咁有咩好講呢?

講到尾,最緊要都係兩個人係唔係滿楚自己做緊咩事。
只罵不建議=不負責任
 樓主| joeli16 發表於 2005-7-10 17:48 | 顯示全部樓層
[ref=296763]307[/ref]  在 2005-7-10 01:12 AM 發表:

唔係呀....放響呢個板幾適合呀....
個人覺得唔好咁輕易離婚好。

係,可能有人話離左婚會快樂一點,
但係如果認真諗清楚的,
根本果個痛苦的時間係唔會出現,
快樂都只係相對的。

結婚生仔 ...

但係有左小朋友,
就唔只係兩個人既事...

如果只諗住只顧開心,
結左婚生左仔之後就離婚,
咁那對父母帶俾小朋友唔係應有既幸福,
而係失父愛/母愛既痛苦。

今日先有個host mom既朋友,
有4個小朋友,離左三次婚
(4個小朋友有三個唔同父親)
依家又話有男朋友...
究竟佢諗乜呀?
我經常聽到班小朋友掛住自己父親,
自己心痛但又愛莫能助...
307 發表於 2005-7-10 17:52 | 顯示全部樓層

呢d大唔透的心態,
再加上只顧自己,
結果就有呢d結果。

如果開頭根本唔想生的,
買定一大袋事後放響個袋都得啦...

真係唔明白呢d人諗緊乜野。
只罵不建議=不負責任
 樓主| joeli16 發表於 2005-7-10 18:00 | 顯示全部樓層
[ref=296817]307[/ref]  在 2005-7-10 01:52 AM 發表:

呢d大唔透的心態,
再加上只顧自己,
結果就有呢d結果。

如果開頭根本唔想生的,
買定一大袋事後放響個袋都得啦...

真係唔明白呢d人諗緊乜野。

那位host mom朋友,
都近乎中年人啦...

我反而覺得係婚姻觀念太開放,
對婚姻及小朋友唔重視既惡果。

亦因為咁,
多左人覺得同居更好。
婚姻都唔重要,
做黎為乜?
307 發表於 2005-7-10 18:05 | 顯示全部樓層
[ref=296828]joeli16[/ref]  在 10.7.2005 18:00 發表:
那位host mom朋友,
都近乎中年人啦...

我反而覺得係婚姻觀念太開放,
對婚姻及小朋友唔重視既惡果。

亦因為咁,
多左人覺得同居更好。
婚姻都唔重要,
做黎為乜?

都已經唔係婚姻喇...
成樣野都變左質,
只係似同居咁樣,
倒不如唔結。
只罵不建議=不負責任
transbus 發表於 2005-7-11 11:22 | 顯示全部樓層

好經典o既"諗都唔諗就做"o既後果.
佢地個腦生o向邊架...

做其他野都要三思,
感情, 甚至感情o既後話, 一定唔只諗三次咁少啦.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
307 發表於 2005-7-11 11:28 | 顯示全部樓層
無法子啦...
佢地係咁直接,
甚至令我諗起某d動物先會出現的behaviour....#:-X
只罵不建議=不負責任
KV3410 發表於 2005-7-11 11:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KV3410 發表於 2005-7-11 11:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽