hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你會將手上一票投俾公民黨嗎?
開啟左側

你會將手上一票投俾公民黨嗎?

SunnyJacky9094 發表於 2008-8-18 22:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

睇完琴晚嘅九西論壇, 真係睇到扯哂火, 呢個毛孟靜前言不對後語, 俾毓民全程串到暈, 公民黨完全假民主, 日日嘆冷氣揸靚車!
大家如果唔想香港民主敗係民主敗類公文袋手上, 真係要學毓民話...全家總動員, 票投社民連!
九西選民, 投毓民呢D真正為香港市民發聲嘅人吧!
700萬人裏, 我選擇了你。
petcity 發表於 2008-8-18 23:17 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2008-8-19 00:28 | 顯示全部樓層
其實想講埋呢...
上年區選姓龍同姓柳果兩位好似係同一隊人來架...
唔知點解今年立法會會分開選...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
orange 發表於 2008-8-19 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2008-8-18 23:17 發表
琴日睇到係,好多所謂候選人,真係入到議會
唔係港人之福

柳玉成插公民黨玩功能組別,如果爭取民主應該唔選
但毛小姐一句輕輕帶過,突顯柳先生前後矛盾,認為唔民主
制度就應該唔玩,點解佢又玩而呢個假民主

社民連?入到去咁嘈 ...

擒日睇到一半已經轉台睇英超

講真各人表演不旦不及格,只不過係你串我我串你就無晒下文,
除左opening外根本無交代過選舉抱負

明明一開波應該討論生果金增加問題,但講講下變成民主派內訌,
新一代人無自己主見,同埋問其他無謂野

不過睇完場debate,都係心裡有數,應該係無主見,James田,大律師
同馮基,其餘一席睇下係石仔,毓民定係毛毛,至於其他各位就努力
少少
益童學校,全民教育
kwyeung 發表於 2008-8-19 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-8-18 22:39 發表
睇完琴晚嘅九西論壇, 真係睇到扯哂火, 呢個毛孟靜前言不對後語, 俾毓民全程串到暈, 公民黨完全假民主, 日日嘆冷氣揸靚車!
大家如果唔想香港民主敗係民主敗類公文袋手上, 真係要學毓民話...全家總動員, 票投社民連!  ...

單憑一件私下的花邊交談,
是真是假又無人知, 然後發到無限咁大,
根本唔俾機會其他人出聲,
連對其他人意見最基本的尊重都做唔到,
選到入立法會, 你覺得佢會聽到相反的意見嗎?

另外, 你話我無知又好, 不理世事又好,
我真係搵唔到黃毓民有甚麼完整理念。
除左係民主、民生有地方抽水的地方鬧政府或其他政黨,
敢問這位為民請命的黃先生, 對政策有何高見?
究竟我們的政府可從那個方向改善?
對唔住, 我從來無聽過黃毓民有何說法。

我夠知道香港學生壓力大, 物價高漲, 但除左數臭政府,
負責任的議員有責任去做research, 指出問題核心,
提出政策建議給政府參考。

記得28/7有一場兒童選舉論壇,
被閣下說得一文不值的毛小姐對教育有全面的理念,
可以指出教育制度的問題, 不是靠人云亦云,
吹水說壓力大、教改多,
最impressive的是她夠膽向一群兒童參與者承諾會爭取甚麼改善。

我唔敢話佢入到立法會一定會做到,
最起碼毛小姐唔會連實際的承諾都講唔出口,
淨係識抽人後腳要油水。
3ASV196 發表於 2008-8-19 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-8-18 22:39 發表
大家如果唔想香港民主敗係民主敗類公文袋手上, 真係要學毓民話...全家總動員, 票投社民連!  ...

日日嘆冷氣揸靚車  <-- 其實有乜關係?

係唔係真係要基層, 無錢, 先可以真正代表民主聲音?

我自己都係香港市民, 但我唔覺得社民連代表緊我聲音...
我唔認為香港要去到咁偏激, 先叫真正民主...
3ASV196.KE7270
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2008-8-19 13:01 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

你都幾得意......
日日嘆冷氣揸靚車  <-- 其實有乜關係?日日坐響度唔做野, 選佢地有屁用? 公文袋成班人響地區做過D乜野我真係諗唔到。
毓民入到立會無無可厚非係會聽到反對聲音, 但佢至少幫市民出到聲, 踢爆政府嘅黑箱作業, 至少咁樣已經吸引人去投票。再加上民主公民兩黨自己狗咬狗骨, 泛民黎講, 社民連呢D細黨係有機會入立會。
我唔否認大家可能覺得社民連班人淨係識嘈, 但係無可否認嘅係佢地真係為市民出到聲, That's what I want!
DW8306 發表於 2008-8-19 13:01 | 顯示全部樓層
如其議會個個坐係度做唔到野
我絕對唔介意放毓民入去"搞事"

仲有,主流政黨會轉軚,改變立場,甚至倒戈
但係我未見過社民連係咁

所以我7/9一定支持毓民

好似愛迪生閃卡事件,邊個第一個企出黎向白色恐怖說不?
請問公民黨去左邊?有冇大狀肯企出黎幫鐘亦天?

紮鐵工潮,邊個由頭到尾真係幫工友?又有邊堆人係出賣工友?
工聯會做到d乜?做到野d工人唔洗搵職工盟同長毛幫手啦

投票之前,停一停,諗一諗

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
AD18 + 2 講得好 尤其是係最尾果句

查看全部評分

3ASV196 發表於 2008-8-19 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-8-19 13:01 發表
你都幾得意......
日日嘆冷氣揸靚車   

閣下話社民連可以代表真正為香港市民發聲..

但唔知閣下口中的"市民", 又係幾多市民所想?

似乎根據調查, 並不是多數.....
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080819&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=11494494

公民黨6月滿意度有35, 但社民連係-35

究竟多數香港人需要d咩人入立法會?

3ASV196.KE7270
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2008-8-19 13:30 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

成個topic其實一路係講緊九西選區, 並唔係全港, 令大家誤會實在抱歉。
投票之前, 請諗清楚, 係邊個拖martin落水, 係邊個前言不對後語, 呢D野全部都係近排所發生嘅事, 6月嘅民調, 無可否認響市民眼中係無耐之前嘅事, 但係politics入面, 2個月之前嘅野已經係咸豐年前嘅野, 社民連已經唔係2個月前嘅社民連, 公民黨六唔係2個月前大家所想嘅公民黨。