hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [新牌愚問]波段及轉數及時速的配合
開啟左側

[新牌愚問]波段及轉數及時速的配合

wilsonli321 發表於 2008-8-19 18:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

orange 發表於 2008-8-19 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-19 18:37 發表
我(新牌一名)近排開始揸緊部豐田corolla,
想問下最理想既波段及轉數及時速,三者之間應是怎樣配合?
轉數係咪唔應該長時間超過2500轉?

波段轉數與速度都應該以路面條件去決定,
話用死邊個轉數速度同波段係無意思,因為
司機要根據當時情況去決定行幾快幾慢
益童學校,全民教育
FX8173 發表於 2008-8-19 19:32 | 顯示全部樓層
其實幾多轉數轉波都無所謂﹗
我自己就係架車無力就落返一個波,引擎差唔多谷盡就上一個波﹗
我自己就係用感覺去轉o既,唔會睇轉數表~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| wilsonli321 發表於 2008-8-19 22:57 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2008-8-19 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-19 22:57 發表

我之前都係咁做
但係有次行深圳灣公路用到4波行80,我同事(公司車)話應該要轉五波,因為轉數高傷車,
我當時完全唔得引擎好谷,可能係行緊4波時,引擎聲比較輕,好難判別係咪谷盡
如果用轉數幫助分析配合可以嗎? ...

有需要嗎? 4波行80KM/H會好輕聲? NZE121?
其實到達巡航速度咪不妨轉高一檔, 會省油一點的..
小弟近來有時會駕著一部大發Atrai 7, 冇轉數錶, 聽聲,
有時都要部車去得盡D架, 太低轉數反而會食油D, 因為唔夠扭力..
不過部車行大尾牙, 谷盡D都冇所謂...
殺雞焉用牛刀?!
arhang2001 發表於 2008-8-20 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-8-19 22:57 發表

我之前都係咁做
但係有次行深圳灣公路用到4波行80,我同事(公司車)話應該要轉五波,因為轉數高傷車,
我當時完全唔得引擎好谷,可能係行緊4波時,引擎聲比較輕,好難判別係咪谷盡
如果用轉數幫助分析配合可以嗎? ...

咁前路無阻,你行均速巡航係咪應該用高波呢?高波用意係減少引擎轉數之餘保持速度,達到慳油。

冇人話你4波行80唔得既,但咁既環境,有高波你唔入就多餘囉。

btw,究竟80 係咪一定要行5波呢?又未必:如果你係屯門公路,下午繁忙時間既中線,當然個個都
希望有機會突圍,咁你行 4波甚至3波4500轉/ 80km/h 令自己保持機動性隨時俾反應亦冇不可。

上面講左d咩,自己參透下啦。
arhang2001 發表於 2008-8-20 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2008-8-19 18:37 發表
我(新牌一名)近排開始揸緊部豐田corolla,
想問下最理想既波段及轉數及時速,三者之間應是怎樣配合?
轉數係咪唔應該長時間超過2500轉?

長時間低於2500轉,得,除非你渣既係:

3000cc 以上6缸車,或
任何油渣車

否則你只會製造交通擠塞。
nwfb23 發表於 2008-8-20 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2008-8-20 00:23 發表

長時間低於2500轉,得,除非你渣既係:

3000cc 以上6缸車,或
任何油渣車

否則你只會製造交通擠塞。

睇你架車個torque同波牙比例啦,有0的車仔係市區,係可以低於2,500,但又唔阻街
咁你上公路要行高速,副偈得,個波箱尾牙都唔得啦
nwfb23
da87 發表於 2008-8-20 02:25 | 顯示全部樓層
咁又冇咁誇, 我渣sunny都係比架車行1900-2800轉居多(計平路)
通常行順2200-2500就轉波, 除非特意加速, 好少高過3000轉
其實我咁渣已經唔會慢過一般的車流了
cktse 發表於 2008-8-20 12:05 | 顯示全部樓層

死火咯...我平時行高速公路(平路)開70KM/H上4波行2000-2200轉咋
媽屐停