hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 單車討論區 問單車活動需要帶的藥品
開啟左側

問單車活動需要帶的藥品

superay 發表於 2005-7-11 11:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幾年前試過同一班朋友進行單車活動,不知技術不精還是運氣不好,8人中有6人都有受傷,幸好多是擦傷之類的輕傷。

若果要進行單車活動,我會帶以下用品,請問夠不夠?
(日間)

$$
清潔的水(不包括在飲用的)
大小膠布
消毒黃藥水

還有什麼?

謝謝!
peterson 發表於 2005-7-11 20:33 | 顯示全部樓層
你o地個次踩單車都幾慘喎!
8個踩傷6個......#

我想如果是踩單車徑,
以上的用品應該都OK的了
不過,如果帶埋紗布可能會更好

O.T. 你們是否在紅日出車?
其實無論是新手與否都盡可能唔好揀紅日出車,
如果唔係好難無意外:
因為單車徑上全是人/車海,
稍一不慎就會出事!#]
chrisappear 發表於 2005-7-11 21:47 | 顯示全部樓層
[ref=297799]superay[/ref]  在 2005-7-11 11:57 發表:
$$
大小膠布
消毒黃藥水

個人覺得,消毒火酒比黃藥水較好用.
除了紗布,如果還有繃帶,剪刀,便會更佳.

如果受傷較嚴重,可向急救單車隊求助.
60M 發表於 2005-7-13 00:37 | 顯示全部樓層

[ref=297799]superay[/ref]  在 2005-7-11 11:57 發表:

幾年前試過同一班朋友進行單車活動,不知技術不精還是運氣不好,8人中有6人都有受傷,幸好多是擦傷之類的輕傷。

若果要進行單車活動,我會帶以下用品,請問夠不夠?
(日間)

$$
...

我自己仲會拎 :

毛巾 > 抺汗(直接掛 o係頸上效果一流#8))

棉花棒 > 搽野用, 唔通成枝倒落去咩...

O.T.

六角匙/士巴拿/螺絲批 > 救車用(大長途先拎, 唔洗太大個)

[ Last edited by 60M on 2005-7-13 at 00:43 ]
 樓主| superay 發表於 2005-7-18 13:15 | 顯示全部樓層
[ref=298342]peterson[/ref]  在 2005/7/11 08:33 PM 發表:

O.T. 你們是否在紅日出車?
其實無論是新手與否都盡可能唔好揀紅日出車,
如果唔係好難無意外
因為單車徑上全是人/車海,
稍一不慎就會出事!

那時不是紅日來的
當時抄車時,幸得路上一間中心幫助,傷得最重的人才有機會護理一下傷口。
AP10 發表於 2005-7-20 08:25 | 顯示全部樓層
我會帶三至四條既三角巾
一至兩塊紗布
一對醫療手套
幾張酒精紙
兩寸、三寸繃帶各一
6008-JU1220 發表於 2005-7-21 08:29 | 顯示全部樓層

估唔到你地帶咁多藥品去踩車 #
反而帶比架車既"藥物"仲多##
我踩山時...有時撞山...都冇咩藥物....
受傷時都係用自己飲果支水去沖沖傷口d沙石...#:P
返到屋企沖完涼先再攪....
平路更加唔在講...咩都唔帶
Bridgestone Potenza RE55S
jorg 發表於 2005-7-24 20:52 | 顯示全部樓層
[ref=298433]chrisappear[/ref]  在 2005-7-11 09:47 PM 發表:

如果傷口比較大用火酒會好「也母」ga
有錯請指正
警HKP察
AP10 發表於 2005-7-24 22:02 | 顯示全部樓層
[ref=298433]chrisappear[/ref]  在 2005-7-11 09:47 PM 發表:

你估真係個個踩吐公單車徑咩…
AP10 發表於 2005-7-24 22:05 | 顯示全部樓層

[ref=313196]jorg[/ref]  在 2005-7-24 08:52 PM 發表:

如果傷口比較大用火酒會好「也母」ga
有錯請指正

在急救人員既角度,係唔讚成用紅、藍、黃藥水既
傷口好多時都淨係得清水去沖洗表面既沙粒