hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [轉載]一篇關於巴士迷的文章
開啟左側

[轉載]一篇關於巴士迷的文章

JT4686 發表於 2005-7-11 16:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解巴士迷成日戇居居成日跟住個巴士佬做mud ?
有野分 ? 我老豆成日話佢地好煩 ,
話佢又唔係 , 叫佢走又唔係
戇居居由頭坐到尾 , 仲要唔係坐一程
係要坐幾程
o係巴士上面周圍影相 , 無理乘客感受
有d巴士迷在行車時間對巴士佬做成滋擾 , 嚴重影響安全
一大班巴士迷影相阻住架車開
比個站長趕走 ,
巴士迷仲要X返站長轉頭話 "條路係你架"
出街d Fashion益到爆..
揸住部相機週街踎!
又要冷曬串咁眼啤啤,
跟住d巴士佬週圍係咁影相
老豆老母辛辛苦苦出去賺錢!
你地班傻仔就去周街影巴士坐巴士,買果d模型!
唉..
十幾歲 人, 浪費時間!

from ICQ
bose_hung 發表於 2005-7-11 17:05 | 顯示全部樓層
講開「點睇巴士迷」,
小弟經常搵「釣魚」做「相對例子」。

年中唔少人會走到海邊釣魚,
又用魚杆、有帶水桶,
仲帶埋個磨打同桶水打氣!
十幾廿磅重搬到海邊,
又唔係一定有收穫……
成個傻佬咁坐海邊,
唔係望住條魚絲,
就係走去同人吹水!
有魚上釣都唔理;
釣到又唔係養、又唔係食,
釣完掉返落海!~~
有時間進修下唔好?
有錢食好D唔好?
走去買魚杆~~
幾廿歲人,無所事事……

當然,
鬧部份巴迷態度惡度惡劣,
咁又的確抵鬧,
不過話巴迷「浪費時間」,
咁「釣魚」咪又係同一道理!
講「賭馬」都係咁喎!
「賭馬」咪又係輸多贏少,
何不將D錢使落第二度?~~

「鍾意」呢一種情感,
係無法解釋得清楚俾人聽,
無論係「人對人」定係「人對物」……
SSBT 發表於 2005-7-11 18:47 | 顯示全部樓層
我認為只要在不影響人下影巴士,
我覺得冇乜問題 ..

但係而家巴迷界都有好多「巴敗」 ..
態度惡劣,惹事生非,
令外人有印象話所有巴迷都唔係好人 ..

至於時間方面,
只要適當控制時間,
唔係過份沉迷,
我就覺得問題不大囉 ..
唔通叫人地由朝到晚響屋企溫書咁先係善用時間咩 ..

最緊要都係 安份守己 囉
=0=
barking 發表於 2005-7-11 22:15 | 顯示全部樓層

[ref=298064]bose_hung[/ref]  在 2005-7-11 05:05 PM 發表:

年中唔少人會走到海邊釣魚,
又用魚杆、有帶水桶,
仲帶埋個磨打同桶水打氣!
十幾廿磅重搬到海邊,
又唔係一定有收穫……
成個傻佬咁坐海邊,
唔係望住條魚絲,
就係走去同人吹水!
有魚上釣都唔理;
釣到又唔係養、又唔係食,
釣完掉返落海!~~
有時間進修下唔好?
有錢食好D唔好?
走去買魚杆~~
幾廿歲人,無所事事……

我睇到閣下咁講, 有些反感喎.#]
人地視釣魚為生活情趣, 所謂醉翁之意不在酒, 有冇魚上鈞屬其次,
對住個海的感覺怡人, 若稍嫌單調就順便鈞下魚做寄托囉
冇理由咁主觀去話人地頹廢

可能我誤解閣下的原意

[ Last edited by barking on 2005-7-11 at 22:16 ]
epsilon 發表於 2005-7-11 22:35 | 顯示全部樓層
[ref=298474]barking[/ref]  在 2005-7-11 22:15 發表:

我睇到閣下咁講, 有些反感喎.#]
人地視釣魚為生活情趣, 所謂醉翁之意不在酒, 有冇魚上鈞屬其次,
對住個海的感覺怡人, 若稍嫌單調就順便鈞下魚做寄托囉
冇理由咁主觀去話人地頹廢

可能我誤解閣下的原意 ...

佢係講緊反話架
用意係要指出鍾意巴士唔一定係壞事
kychung 發表於 2005-7-11 22:46 | 顯示全部樓層
[ref=298186]SSBT[/ref]  在 11/7/2005 18:47 發表:

我認為只要在不影響人下影巴士,
我覺得冇乜問題 ..

但係而家巴迷界都有好多「巴敗」 ..
態度惡劣,惹事生非,
令外人有印象話所有巴迷都唔係好人 ..

至於時間方面,
只要適當控制時間,
唔係過份沉迷 ...

講開有次就真係覺得而家D細路真係有點兒過份
話說前日行過書局
見到果本"蛻變"書
因為聽講有好多經典渡輪相
就問店員開黎俾我打下書釘
點知打左一陣je
就有個細路仔哄埋黎睇埋一份
又同屋企人大大聲扭計話要買("呀....我要買呀....我一定要買呀")
之後屋企人話唔買("成日買埋晒D巴士....件件都咁貴")
咁佢就堅持起碼要睇晒本書至走
但係我arm arm至睇
佢就一路哄埋黎一路等我睇完
仲催我"我都要睇呀....你幾時睇完呀"
我唯有死死氣話"我都係arm arm至開始睇咋"
(我唔係巴迷 已經skip左大半無睇)
後來我都係拿拿聲求其納過晒D圖
都無睇到D字
就放低本書俾佢刨啦....

而家D細路....真係無話可說
雖然扭計呢....個個都有
但係睇佢應該都係高小至初中生咁上下
扭計扭到好似3歲細路咁就真係唔似樣

容許我偏激D講
睇住鄰版有D巴迷幾千幾千咁
係咁買個D不停用同一個模出完一款又一款ge"限量版"巴模
雖然話買野就你情我願
但係始終都覺得同癮君子又或者病態賭徒ge分別唔大
分別只在於具體行為唔同而已
真係想學林一峰咁講句"唔好咁笨啦"
南粵急行 rail.kychung.com
karenwhy 發表於 2005-7-11 23:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
bose_hung 發表於 2005-7-11 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=298516]epsilon[/ref]  在 2005-7-11 10:35 PM 發表:
佢係講緊反話架
用意係要指出鍾意巴士唔一定係壞事

多謝你幫我解畫……

有好多人都唔明我o地點解咁鍾意巴士,
換句話說,
大家都可以唔多明白點解有人鍾意釣魚。
不過雖則話大家唔多明白點解有人鍾意釣魚,
但係都會明白釣魚唔係一件壞事,
就算花幾多錢去買裝備,
大家都覺得冇乜問題;
但係換著係鍾意巴士,
就會俾人覺得係壞事……

小弟之前舉o個個例子,
就係去證明「凡事有兩面」,
換句說話就可以將釣魚講成係一件壞事,
咁點解唔可以換句說話,
將鍾意巴士講成係一件好事呢?
反正所做o既事都係差唔多……
barking 發表於 2005-7-11 23:35 | 顯示全部樓層
[ref=298028]JT4686[/ref]  在 2005-7-11 04:20 PM 發表:

出街d Fashion益到爆..
住部相機週街!  

我自己都覺得這種衣著唔係咁掂...#:-/
不過想探討, 其實所謂益到爆的衣著,
是否只會在巴迷界之中出現,
在其非巴士/鐵路的 "界別", 有沒有這種"益"的情況出現?

假日在吐公踩單車, 都有很多踩單車的人著成咁,
不過當時又唔覺得佢地"益"喎.
會不會"益"是要這3個情況吻才會出現?
1-要著這種衣著(吊腳/七分/短褲+白襪波鞋+普通衫)
2-配合一部相機
3-身處在巴士站
如果缺其中一項因素, 會不會覺得無咁益,
還是一切感覺/意見源於"行家"自己的心魔?

[ Last edited by barking on 2005-7-11 at 23:36 ]
karenwhy 發表於 2005-7-11 23:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽