hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 電車攪錯牌之經驗
開啟左側

電車攪錯牌之經驗

Choi 發表於 2005-7-11 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我試過有一次坐一架電車, 側牌銅鑼灣,尾牌北角
在上環被站長發現提點,後改為去北角.

不知道大家有沒有類此經驗呢?

如果側牌為跑馬地那怎麼辦呢? (繞圈往北角?)
新造的人、如鷹展翅上騰。
kevincch 發表於 2005-7-11 21:06 | 顯示全部樓層
我想如果有乘客上了搞錯跑馬地牌的車的話,應該會過車吧...
HKiT@lk.Net - 樂在生活互動區
a396 發表於 2005-7-12 00:45 | 顯示全部樓層
樓主真係開得合時, 在下琴日 (11 July) o係
屈地街附近見到架東行o既叮叮, 車尾仲騷
住 '堅尼地城'.
獨派交通迷同政治學人
tramadmirer 發表於 2005-7-12 01:50 | 顯示全部樓層

[ref=298798]a396[/ref]  在 2005-7-12 12:45 AM 發表:

樓主真係開得合時, 在下琴日 (11 July) o係
屈地街附近見到架東行o既叮叮, 車尾仲騷
住 '堅尼地城'.

架車係唔係番廠架?
如果係的話好多司機都懶搞哂三個牌
22 50 122 140 158 159
hktramz.fotopic
nwfb1601 發表於 2005-7-13 19:01 | 顯示全部樓層
[ref=298866]tramadmirer[/ref]  在 2005-7-12 01:50 AM 發表:
架車係唔係番廠架?
如果係的話好多司機都懶搞哂三個牌

類似0既 case 都可以係去北角0既車度搵到。

好多師傅係春秧街落完客之後即刻將頭牌攪做石
塘咀。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
tramadmirer 發表於 2005-8-21 00:42 | 顯示全部樓層
前幾日我見過架#85係北角西行,車中同車尾係搞住筲箕灣
kenny_hou 發表於 2005-8-24 03:21 | 顯示全部樓層

[ref=345609]tramadmirer[/ref]  在 2005-8-21 12:42 AM 發表:

前幾日我見過架#85係北角西行,車中同車尾係搞住筲箕灣

咁架車係去邊的呢,有無搭客因為咁而唔上車呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
tramadmirer 發表於 2005-8-24 12:34 | 顯示全部樓層
[ref=348803]kenny_hou[/ref]  在 2005-8-24 03:21 AM 發表:

咁架車係去邊的呢,有無搭客因為咁而唔上車呢

只係離遠睇到ja
ML29 發表於 2005-9-3 19:26 | 顯示全部樓層
記得約兩個月前有一次看到#112原本攪「跑馬地」牌沿西行線
行走,但到了寶石樓對開的車站時司機忽然改攪「上環(西港城)」
牌……
當時我乘搭它後車#110,只見#112到了樂嘉中心對面的車站時,
司機又突然下車,走來問了#110的司機一點東西,然後再走回自
己的車繼續開動。
我也不知道當時#112上原本想到跑馬地的乘客怎樣……
We're part of The Go-Ahead Group
china 發表於 2005-9-8 10:19 | 顯示全部樓層

上星期有晚坐116出港島,在天樂里見到一部頭/尾/側牌都是
「銅鑼灣」的電車,我當時心想﹕超級短途線呢
車上大約十多個客

之後去到糖街再見番部車(部車快過我部116的)
只見佢停左響度,d客已經無晒
攬番「筲箕灣」
唔知係咪佢攬錯牌,糖街站一個人都無上
所以佢知出事﹖
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成