hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) [已解決] 樂富 - 薄扶林傷健營
開啟左側

[已解決] 樂富 - 薄扶林傷健營

chan6723 發表於 2008-8-26 22:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日出左上堂個 schedule,原來呢個星期四唔需要上堂,
所以放工後直接去 camp…

時間:平日 (星期四) 傍晚約 6 時,想要較快的方法。
要求:越快越好,唔想浪費時間等車,車費唔係太過份就得。

我諗倒以下方法:
1. 港鐵去旺角轉紅色小巴 / 佐敦轉 970 或 970X
2. 港鐵出中環轉 4, 7 等巴士

似乎係方法 1 比較好,因為快,又可以避開塞車。
各位仲有冇其他方法?

教導子女遠離益童
AV115 發表於 2008-8-26 23:39 | 顯示全部樓層
我會提議上火車站搭綠小 6/26 去佐敦轉 970/970x
去旺角好耐既,唔好制 (除非搭東鐵去旺角東站,咁又唔同)
如果搭 6 號就o係柯士甸道/彌敦道落 (叫地鐵站有落),行過佐敦道;搭 26 就過左彌敦道近白加士街/吳松街落
一定快過經中上環~

至於 973, 有車都慢呀,兜晒成個尖沙咀...

另外,104 唔係唔好,但搭得 104 一定要o係金鐘轉 40。行皇后大道中係極浪費時間的。

樓主| chan6723 發表於 2008-8-27 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2008-8-26 23:39 發表
我會提議上火車站搭綠小 6/26 去佐敦轉 970/970x
去旺角好耐既,唔好制 (除非搭東鐵去旺角東站,咁又唔同)
如果搭 6 號就o係柯士甸道/彌敦道落 (叫地鐵站有落),行過佐敦道;搭 26 就過左彌敦道近白加士街/吳松街落
一定快過 ...

我有考慮過搭綠小 6,但我想問,如果係柯士甸道 (理工斜對面)
先上車,容唔容易上倒車?反正我行去火車站還是柯士甸道都係
差唔多路程…
教導子女遠離益童
AV115 發表於 2008-8-27 00:36 | 顯示全部樓層

行去柯士甸道應該都 ok,當然冇位既機會大過火車站,但有分段 2.5,抵好多。
同埋夜晚 9 點的話,值得試試~
dydx 發表於 2008-8-27 07:16 | 顯示全部樓層
也可以在紅隧口搭115去中環轉4/7/71/91

單計行車時間,在皇后像廣場轉46X係最快
但46X D班次又係...

PS:973夜晚尖東開2105,2135

fai 發表於 2008-8-27 09:45 | 顯示全部樓層
題外話:樓主既問題令我回憶起十年前呢個時候仲o係
Poly讀緊時幫團契搞ocamp,正是要安排所有人由poly
出發去傷健(冇租車),當時我第一個諗到既辦法就係
973,不過後來又擔心如果開部單層可能裝唔晒咁多人。
好彩最後個ocamp唔係咁多人(其實係壞事 ),同埋o個
日坐到一部短蘭。咁快又十年...

正題:我prefer 104金鐘(太古廣場門口)轉40。
[i]影像.從心[/i]
 樓主| chan6723 發表於 2008-8-27 20:08 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2008-8-27 09:45 發表
題外話:樓主既問題令我回憶起十年前呢個時候仲o係
Poly讀緊時幫團契搞ocamp,正是要安排所有人由poly
出發去傷健(冇租車),當時我第一個諗到既辦法就係
973,不過後來又擔心如果開部單層可能裝唔晒咁多人。
好彩最後個ocamp ...

原本搭 40 係幾好,不過夜晚 40 都要成 15 分鐘
一班,都係唔想等…
教導子女遠離益童
Yogesh 發表於 2008-8-28 21:26 | 顯示全部樓層
步行五至十分鐘往佐敦道(經柯士甸道、彌敦道),乘970/970X。
 樓主| chan6723 發表於 2008-8-29 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Yogesh 於 2008-8-28 21:26 發表
步行五至十分鐘往佐敦道(經柯士甸道、彌敦道),乘970/970X。

10 分鐘都好炆水喎 (我唔想跑),我寧願俾多少少搭小巴過去…
加上如果要行去佐敦道,分分鐘同搭 104 去西環轉車差唔多…

973 應該都夾唔倒喇,我大約 2115 出發。
教導子女遠離益童
BUSFANS 發表於 2008-8-29 00:29 | 顯示全部樓層

搭171去黃竹坑轉車又得唔得呢?