hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 單車討論區 有無人踩過 林錦公路?
開啟左側

有無人踩過 林錦公路?

peterson 發表於 2005-7-13 22:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我自己本身好少踩馬路,
但自從由馬鞍山入過粉嶺後就想向元朗進發,
不過我星期一行山咁行過林錦公路,
發現條都好難行下,
又多車又斜,
唔知各位高手係點樣行 林錦公路?
係咪成程車都踩馬路?
車速大約要幾多?
有無乜o野特別需要注意的地方?
FAST 發表於 2005-7-15 22:42 | 顯示全部樓層
[ref=300991]peterson[/ref]  在 2005-7-13 10:06 PM 發表:

我自己本身好少踩馬路,
但自從由馬鞍山入過粉嶺後就想向元朗進發,
不過我星期一行山咁行過林錦公路,
發現條都好難行下,
又多車又斜,
唔知各位高手係點樣行 林錦公路?
係咪成程車都踩馬路?
車速大約 ...

我踩過林錦.....
車速keep 起碼30.....先唔會咁易比車夾囉.....
踩開單車既話,林錦就唔難踩o既....
但新手就最好搵返個有經驗o既先去啦~~~~

其實踩馬路都係最緊要靠邊(又好太邊)
要留意前後,行人其他車輛咁.....

不過我點都係唔會提議新手踩個邊....
因為過左去錦田個邊好危險~

[ Last edited by FAST on 2005-7-15 at 22:44 ]
6008-JU1220 發表於 2005-7-18 04:54 | 顯示全部樓層
[ref=303382]FAST[/ref]  在 2005-7-15 22:42 發表:

我踩過林錦.....
車速keep 起碼30.....先唔會咁易比車夾囉.....
踩開單車既話,林錦就唔難踩o既....
但新手就最好搵返個有經驗o既先去啦~~~~

其實踩馬路都係最緊要靠邊(又好太邊)
要留意前後,行人其他車 ...

重要留意下架車既brake有冇問題....
落林錦真係好危險架....
閒閒地你都會超速....
有次差d收唔切...差d撞落架ATS度..#
我都勸有番d技術先好踩錦田果面d路....
因為d路都幾窄...比d車夾一夾又或然者嚇一嚇你都可能會出事
Bridgestone Potenza RE55S
bose_hung 發表於 2005-7-19 09:57 | 顯示全部樓層

小弟就試過用自己部「正牌 NEXT 」跑林錦公路兩、三次,
由嘉道理農場至大埔一段就係踩行人路,
但係嘉道理農場至錦田一段,
因為冇行人路,
就焗住行車路……

由大埔入錦田,
大致上都係上o下平o下,
加D暗斜上,
只係去到嘉道理農場前一段「長命斜」先至落車推上去,
大約推 13 - 15 分鐘就上到嘉道理農場巴士站;
至於另一方向,
由上村第一個彎開始就要落車推,
推 25 - 30 分鐘先至上到山頂,
中途一定會休息,
因為太斜,
同埋之前跑o左咁長路程,
車輪無可避免入沙入塵,
影響轉動,
從而花費更大氣力推車。

小弟建議行林錦公路時,
一定要有車尾燈,
或者係紅色反光板,
俾人知道有部單車存在;
同埋行由錦田上山方向,
最好人就行「砌邊石」,
單車行車路,
仲要不時留意有冇大車經過,
因為呢段路又窄又多彎,
有大車對頭就麻煩……
 樓主| peterson 發表於 2005-7-19 13:13 | 顯示全部樓層
不過由上村到嘉道理農場果段 1:8 長命斜 o既行人路非常窄,
有時甚至唔見左!#:-/
果段如果推車都會幾危險......#
FAST 發表於 2005-7-19 22:17 | 顯示全部樓層
[ref=305761]6008-JU1220[/ref]  在 2005-7-18 04:54 AM 發表:

重要留意下架車既brake有冇問題....
落林錦真係好危險架....
閒閒地你都會超速....
有次差d收唔切...差d撞落架ATS度..#
我都勸有番d技術先好踩錦田果面d路....
因為d路都幾窄...比d車夾一夾又或然者嚇 ...

你踩得咁勁,緊係啦 :p

不過落林錦冇車都死....
落斜又dun,有斜.....

都幾危險
AP10 發表於 2005-7-20 08:19 | 顯示全部樓層

now好似仲有個工程既燈位
之前乜警告牌都冇
去到果個位大家都成6X-7X km/h
小心小心~
6008-JU1220 發表於 2005-7-21 08:14 | 顯示全部樓層
[ref=307658]FAST[/ref]  在 2005-7-19 22:17 發表:

你踩得咁勁,緊係啦 :p

不過落林錦冇車都死....
落斜又dun,有斜.....

都幾危險

傻啦....你咪仲勁...成日都操車#
我都好耐冇操車lu...

走下線位囉....冇禁辛苦既....
但係小心架車dun左過對面線...
6008-JU1220 發表於 2005-7-21 08:18 | 顯示全部樓層
[ref=308017]AP10[/ref]  在 2005-7-20 08:19 發表:

now好似仲有個工程既燈位
之前乜警告牌都冇
去到果個位大家都成6X-7X km/h
小心小心~

大埔方向我都係拖住brake咁落.....
唔敢全速....最盡先係得果70km/h..
又冇頭盔都幾危險下....#:-/#:-/
成日都係好怕果頭有靚仔位...
6008-JU1220 發表於 2005-7-21 08:21 | 顯示全部樓層

[ref=307062]peterson[/ref]  在 2005-7-19 13:13 發表:

不過由上村到嘉道理農場果段 1:8 長命斜 o既行人路非常窄,
有時甚至唔見左!#:-/
果段如果推車都會幾危險......#

係呀...冇番咁上下體力都唔鼓勵你踩林錦...
果段都係用頭餅二波谷上去...