hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果: ...
開啟左側

7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果:

238X 發表於 2008-9-8 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 8/9/2008 16:07 發表

社民連追打, 追打美芬好過毛小姐啦
社民連前名嘴全力追打一個人, 無人口才能敵佢...

算啦, 都過咗去, 當初黃毓民咁砌人,
之後有支持社民連站友叫人唔好投公民黨,
甚至最後連家父家母都對黃毓民咁做有好感,
都無乜得好講...

而家後悔就實在係太遲啦... 當買個教訓囉...

原帖由 053h4 於 8/9/2008 16:19 發表

白鴿唔同民建聯, 舊人去, 新人唔自力更生, 好難入到局

如果甘乃威同黃成智今次做得成功,
下次其實可以放手俾胡志偉, 張賢登 (最多李華明, 何俊仁做第二撐一撐)
甚至甘乃威可以自己帶隊 (譬如可以拉柴文瀚上來做第二或者第三?)

反而我比較擔心李永達呢條線, 因為今次跟李永達嗰班經驗
相對 胡志偉, 張賢登 係輸蝕... (亦證明民主黨喺荃葵青比較弱)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Chairman 發表於 2008-9-8 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-9-8 16:19 發表

白鴿唔同民建聯, 舊人去, 新人唔自力更新
好難入到局

胡志偉一人之力都有萬六, 連同李華明的, 共有6萬4 千票
某程度可以穏定民主黨在九東的地位, 在下次區選再同民建聯打一次 ...

但區選總不同立會選舉吧?
單憑白鴿有64,000票就認為下次可以同DAB再打過,
唔係話唔得,不過佢地既地區網絡要重新做過。
現有既,基本已散,今次既得票,真係靠"白鴿"招牌而已!
238X 發表於 2008-9-8 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 8/9/2008 16:38 發表

但區選總不同立會選舉吧?
單憑白鴿有64,000票就認為下次可以同DAB再打過,
唔係話唔得,不過佢地既地區網絡要重新做過。
現有既,基本已散,今次既得票,真係靠"白鴿"招牌而已! ...

不知道你為甚麼這樣說,
因為剛才 053h4 拿的數據根本不是區選數字。

招牌效應是當然的,難道民建聯和社民連就不是了?
Chairman 發表於 2008-9-8 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2008-9-8 13:06 發表

老鼠, 我唔知她有什麼表現吸引大家
毛小姐真係做傳媒做左好多年
對佢都有好感
所以輸左都覺得有d可惜

若不是泛民內訌,梁教授又豈何容易當選?

天主教個立法會議員監察組真係做到野, 報紙係咁引用個報告
成功踢走劉千石
希望將來都監察到其他人

厚道一點好,劉千石是做了很多事,亦幫了不少人,
或者他在建制外更能發光發熱。

仲開心係龐愛蘭同塑玉落敗, 呢兩個人, 一個無能, 一個隨波逐流, 兩個都不知所謂

蔡蔡子就算了吧,上次是行運到腳趾尾,在那800多票的空間中當選。
但選舉又豈會有那麼多幸運?

至於龐藥師,面目模糊,等她做好區議員再挑戰立會吧。
SunnyJacky9094 發表於 2008-9-8 16:46 | 顯示全部樓層
新一屆保皇廢柴: 陳克勤  梁美芬。
梁美芬入到, 嗰個嘜聯辦出過唔少力吧.......如果唔係豉油黨分分鐘唔駛衰哂.....
陳克勤, 第時實俾人寸爆, 番去你個特首辦啦
700萬人裏, 我選擇了你。
Chairman 發表於 2008-9-8 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-8 16:42 發表

不知道你為甚麼這樣說,
因為剛才 053h4 拿的數據根本不是區選數字。

招牌效應是當然的,難道民建聯和社民連就不是了?

053h4 拿的數據是立會得票數字,這我知道。
我只是指出,立會得票能否轉化成區會選舉能力,是兩回事。

對社民連三位當選者而言,他們的個人魅力是遠高於"社民連"三字。
我想,對普羅市民而言,他們是認識"黃毓民"多於"社民連"。
053h4 發表於 2008-9-8 16:52 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2008-9-8 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 8/9/2008 16:50 發表

053h4 拿的數據是立會得票數字,這我知道。
我只是指出,立會得票能否轉化成區會選舉能力,是兩回事。

對,是我看錯,不過這個論題也不止是民主黨自己的事,
也要看看現任的建制派...
若建制派的區議員都像我辦公地點附近的鄭志成、丁江浩那樣,
我就不會斷言泛民無還擊之力了。
Chairman 發表於 2008-9-8 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-8 11:31 發表

Anyway, 我最高興的是卿姐力保不失,"塞唔入"收檔..."塞唔入"個黨班黨友實在使我憤怒! 連我母校tuck shop都唔放過, 攪到做左26年的小商戶被趕走, 變左大x樂!

以卿姐的得票(七席中的最低得票),其實已危危乎,下次能否再選上,真的是一個問號。
peterkwan 發表於 2008-9-8 16:55 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 16:32 發表

如果甘乃威同黃成智今次做得成功,
下次其實可以放手俾胡志偉, 張賢登 (最多李華明, 何俊仁做第二撐一撐)
甚至甘乃威可以自己帶隊 (譬如可以拉柴文瀚上來做第二或者第三?)

反而我比較擔心李永達呢條線, 因為今次跟李永達嗰班經驗
相對 胡志偉, 張賢登 係輸蝕... (亦證明民主黨喺荃葵青比較弱)

講真, 新界西民主黨今次又係既, 成三張名單, 真係好難配票, 我地成家人最後都係
要捨張投李. 如果今次博下張賢登拍李永達 (張排第一, 李排第二), 相信下次可以
唔洗再單靠父蔭攞票.