hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果: ...
開啟左側

7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果:

peterkwan 發表於 2008-9-8 09:34 | 顯示全部樓層

雖然建制派係直選失利, 泛民係議席數目上勝出, 但係其實, 建制派今次仍然係勝方, 因為有不少第二梯隊以高票入局, 相反, 泛民今次第二梯隊只有一個係唔靠父蔭能入局, 看來泛民扶植第二梯隊仍然不大成功.
tonytsang_hk 發表於 2008-9-8 09:38 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2008-9-8 09:34 發表
雖然建制派係直選失利, 泛民係議席數目上勝出, 但係其實, 建制派今次仍然係勝方, 因為有不少第二梯隊以高票入局, 相反, 泛民今次第二梯隊只有一個係唔靠父蔭能入局, 看來泛民扶植第二梯隊仍然不大成功. ...

今年選舉刺激過上次好多呢..d結果幾有趣
如謝偉俊..
自由黨直選全面收工
仲有建制派的配票機制果然在選民集體呃民調的情況下受影響(港島、新界東)
053h4 發表於 2008-9-8 09:52 | 顯示全部樓層
CPY 發表於 2008-9-8 09:59 | 顯示全部樓層

tonytsang_hk 發表於 2008-9-8 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2008-9-8 09:59 發表

咁你點解釋「鼠王」仍然當選?

立法會選舉被市民改造成發洩對政府不滿既工具。

2004年繼長毛後,最令人難以置信既「顛狗」竟然係九龍西第二高票入選立法會。

立法會變得更吵吵鬧鬧,將進一步令理性選民反感,引起惡性循 ...

梁美芬果度 如果多鐵票倒比佢 唔係係呢個票數lor..
正常李慧x唔會最高票當選

比例代表制係要有大幅度的票數改變 先能夠改寫選舉結果..
你又唔解釋下點解葉劉同曾鈺成 各取一半票

238X 發表於 2008-9-8 10:08 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 8/9/2008 09:59 發表

咁你點解釋「鼠王」仍然當選?

希望這裏大批社民連支持者不要見怪,
但我認為黃毓民要對梁美芬勝選、毛孟靜落選負責。
若非選前黃毓民對毛孟靜如此窮追猛打,
梁美芬不會這樣「冷手執個熱煎堆」。

原帖由 CPY 於 8/9/2008 09:59 發表

立法會變得更吵吵鬧鬧,將進一步令理性選民反感,引起惡性循環,
2012年立法會選舉既投票率可能會更低。

我想家父家母也是理性選民 (至少他們的選擇了一個不吵鬧的人),
但他們見到黃毓民入局都非常高興。 (當然,我們都不是九龍西選民)

真正理性的選民是不會這麼容易受影響的。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkwan 發表於 2008-9-8 10:19 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 10:08 發表

我反而覺得譚香文單野關事 D, 如果唔係, 張超雄唔會落馬, 比左個位比張學明.

238X 發表於 2008-9-8 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 8/9/2008 10:19 發表

我反而覺得譚香文單野關事 D, 如果唔係, 張昭雄唔會落馬, 比左個位比張學明.

張超雄落馬唔關張學明事。

張學明計地區力量一定夠贏,
而且對部份新界西選民 (如家父家母) 而言,
張超雄根本代表唔到公民黨所代表嗰班人。

某程度上公民黨都輸得好犀利,
不過對一個草創階段嘅政黨而言,
今次未嘗唔係一個機會俾佢哋重新定位 (同埋清理門戶?)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leslie 發表於 2008-9-8 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-8 10:08 發表

呢個唔可以說同毓民無關, 不過俾鼠王芬偷左雞真係唔抵~Anyway,不是公文袋成日前言不對後語,又點會俾位毓民入?

不過我昨晚在樂富幫阿陶拉左一陣票,完事後同"明幫你"一位助選少女吹水,一講胡"票王",我咩都未講,佢就劈頭第一句:"胡xx正仆x"...嚇到我地O晒咀. 佢之所以咁講,係話佢今次做左好多野去攪"明幫你"...

白鴿之分裂,差點攪到議席不保,胡票王幾乎成為了民主黨罪人...

L. Chan - 我們堅持才有希望!
JX9097 發表於 2008-9-8 10:34 | 顯示全部樓層

估唔到今次泛民仲可以keep到21席
不過其實有好多嘢要深思

首先,長毛/黃毓民入到立法會
有乜實際貢獻呢?
(希望兩位立法會議員支持者講講)

公民黨今次可以話係"慘勝"
雖然一眾政治明星總算順利當選
但係都唔係贏得咁穩陣
部份"新力軍"更加輸埋(e.g.毛孟靜)

自由黨今次可以話徹底失敗
連田北俊都上唔到馬
只靠功能界別keep返d地位
睇嚟自由黨將會有一場大改革

民建聯一向都唔可以睇少
(唔係指實力,係指"鐵票")
可以話"小便宜"令到部份民建聯候選人獲勝
(e.g.陳X林)