hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果: ...
開啟左側

7/9(日)2008年立法會選舉每小時最新投票率及選舉結果:

238X 發表於 2008-9-8 10:36 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 8/9/2008 10:32 發表

呢個唔可以說同毓民無關, 不過俾鼠王芬偷左雞真係唔抵~
Anyway,不是公文袋成日前言不對後語,又點會俾位毓民入?

我唔否認公民黨有問題 (如譚香文, 張超雄落馬都係輸自己) ,
亦知好多網友 (包括幾位站友) 都好似你咁諗,
但問心,喺咁嘅形勢下,我都要話毓民同佢部份支持者唔識大體

呢個結果某程度上係一個教訓,唔止係對公民黨,對你哋都一樣。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
peterkwan 發表於 2008-9-8 11:17 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

恕我才疏, 請問咩叫"唔識太體"同點"唔識太體"法?
238X 發表於 2008-9-8 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 8/9/2008 11:17 發表

恕我才疏, 請問咩叫"唔識大體"同點"唔識大體"法?

如果你覺得梁美芬好過毛孟靜,咁我句嘢自動成為無稽之談,
否則的話,我唔認為有解釋呢句嘢嘅必要。
leslie 發表於 2008-9-8 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2008-9-8 11:17 發表
恕我才疏, 請問咩叫"唔識太體"同點"唔識太體"法?

我想238X兄的意思是指毓民罵得太恨,使泛民得唔到那一席

不過我又咁睇, 呢個是對公文袋好好的教訓, 要個打著民主旗號而思維混亂的入局,入到去咪又係烏下鳥下...但經此一役,紅花會同公文袋的牙齒印會更大...

Anyway, 我最高興的是卿姐力保不失,"塞唔入"收檔..."塞唔入"個黨班黨友實在使我憤怒! 連我母校tuck shop都唔放過, 攪到做左26年的小商戶被趕走, 變左大x樂!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
S3BL100 發表於 2008-9-8 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-8 10:32 發表
呢個唔可以說同毓民無關, 不過俾鼠王芬偷左雞真係唔抵~Anyway,不是公文袋成日前言不對後語,又點會俾位毓民入?

不過我昨晚在樂富幫阿陶拉左一陣票,完事後同"明幫你"一位助選少女吹水,一講胡"票王",我咩都未講,佢就 ...

其實,如果白鴿不分拆名單出選的話,九龍東四席分分鐘是李華明、陶君行、陳鑑林、黃國健
(以得票來說,民主派沒可能取得三席)

不過今次陶君行取得超過10%的選票,亦屬意料中事,他在選舉論壇的表現實在出色,個人最
欣賞他的見解「是要和巿民溝通,而不是為了和中央溝通」。這亦顯示了相當部分九龍東的選民,到底
有甚麼訴求。

p.s. 昨天本欲和同是九龍東選民的家父計劃配票,但最後我們都投票給一位我們屬意的候選人,雖然我知道我們投的候選人輸梗。
CPY 發表於 2008-9-8 11:35 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2008-9-8 11:37 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 8/9/2008 11:33 發表

「是要和巿民溝通,而不是為了和中央溝通」

兩邊都重要,除非市民想革命唔要中央。
238X 發表於 2008-9-8 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 8/9/2008 11:35 發表

以前好多香港人認為「前線」先至係民主派裡面既「最左派」,
但萬料不到,香港仲有比「前線」更「左」既「社民連」。

究竟係好事抑或係壞事?

社民連只係前綫嘅「繼承者」,並唔係社民連激啲,
因為前綫基本上已經差唔多變成劉慧卿嘅一人黨。
S3BL100 發表於 2008-9-8 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-8 11:31 發表
我想238X兄的意思是指毓民罵得太恨,使泛民得唔到那一席

不過我又咁睇, 呢個是對公文袋好好的教訓, 要個打著民主旗號而思維混亂的入局,入到去咪又係烏下鳥下...但經此一役,紅花會同公文袋的牙齒印會更大...

Anywa ...

不過沒辦法,以九龍西的選民結構來說,毓民的支持度超越Ms Mo,只是遲早的事。當然,
我自己也有點不明白毓民當初為甚麼要把Ms Mo罵得這麼狠。如果他以同樣,甚至加倍的狠度數臭鼠王就好了。

其實我個人很buy Ms Mo的,她其實是九龍西眾多候選人中,最有學養、內涵的一位
(利益申報:我曾上過Ms Mo在某大專院校的course)
並非如前數天施永青在am730撰文中所言,對政治了解不深。

另外,我覺得劉千石亦需對泛民未能取四席負上一定責任。
238X 發表於 2008-9-8 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 8/9/2008 11:39 發表

另外,我覺得劉千石亦需對泛民未能取四席負上一定責任。

九西選民算係咁啦,如果劉千石有二萬票先算有影響,
而且投得劉千石一定唔會投毛孟靜──大家所代表階級唔同。
毓民基本上係理念取勝,跨越階級。