hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民建聯最冇恥!!!(選民請進)
開啟左側

民建聯最冇恥!!!(選民請進)

Neutroginger 發表於 2008-9-6 17:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位夠18 既選民

聽日就係投票日, 請各位唔好怕煩而唔去投票!

{涉及選舉宣傳語句已被板主刪除} 呢班保皇黨真係衰到盡
用盡力去呃選民,比d 小恩小惠去收買選票
派月餅, 派米, 派餐券, 攬蛇宴,投獎派禮物
咁樣去收買選票, 如果咁樣黎選舉, d 選民都要投票比佢
真係香港既不幸! d 選民更加係事非不分
係香港既恥辱!

民建聯日講為香港好, 但係係議會入面只係識保皇
民建聯竟然反對立法 港鐵興建月台幕門
支持二十三條立法, 限制香港人既自由
呢d 叫為左香港好? 咩道理?!

佢地係政府既一部份, 有埋行政會議既成員, 副局長
咁樣都話會監察政府?
大家都有眼睇卦?!

聽日... {涉及選舉宣傳語句已被板主刪除}

Fun_FC 發表於 2008-9-6 17:35 | 顯示全部樓層
好老實,個人視泛民及建制派,分別都是爛橙和爛蘋果,是旦一個跑出控制政府都不太好,反而兩方制衡著才能有最好的效果。民建聯衰唔衰我唔想考究,但泛民大勝我絕對不希望見到。與其選擇幾個社民連狂人,不如選回建制派。

另一方面,泛民自己固步自封,只懂批評敵陣營,為何不想想別人為什麼不支持自己,而選擇操守有問題的建制派?

點都好,明天小弟最後都係都會投泛民政黨,不過不會投現任新界西議員,我想看看多一點新氣象。

JU2541 發表於 2008-9-6 18:17 | 顯示全部樓層
我岩岩成為左選民.... 我真係頂唔順..

政改五號報告書 ...邊個搞到流產?
口口聲聲話民主 ... 係咪真係民主?

泛民要趕走保皇黨 .. 或者 DAB ...
得返哂全部泛民 ... 這些人就係真係可以代表民主?
他們這種做法 ... 同唔接納意見有何分別?
同一派專政有何分別?

成班友仔好似流"民"咁 ...趕走某個、某個同某個...
係異見既 ...就要排斥... 同給人話係「一黨專政」既中共有何分別?

評分

參與人數 3aPower +12 收起 理由
fp8329 + 5 甚為同意, 天下議員一樣......
Chairman + 5 這些說話也是本人心聲。不過這些說話在本版 ...
Fun_FC + 2 正正是小弟心聲

查看全部評分

人一九,腦便殘
053h4 發表於 2008-9-6 19:41 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2008-9-6 19:49 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2008-9-6 20:07 | 顯示全部樓層
其實開始覺得有d 煩, 呢排本版成日都有話xxx 無恥...

其實同意上面一個意見, "只懂批評敵陣營"....

呢個唔只適用於議員, 亦適用於版友, 點解一定要透過批評
其他陣營的人去表達自己意見? 唔可以講下邊一d 人覺得好?
(雖然可能呢度版規所限, 有一定限制)

講真, 民建聯唔係咩新政黨, 佢係點, 唔駛多講, 大家心中有數....
支持的支持, 反對的反對.....投票之前一日, 先"認清"佢的人,
真係唔會多.....

再咁出埋樓主呢d 文, 意思真係唔大lor....反而會令我覺得部分
人過份偏激, 無理據地批評.....

講真, 我自己立場係傾向親政府, 但我都唔會支持佢, 因為覺得佢d人
的確唔太ok, 俾我選, 會係其他人, 如果我係九東, 會選工聯會...

另外, 政治立場唔同, 講好多野都可能變成無意思

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
fp8329 + 5 非常同意, 政治演員們的表現係點,大家心中 ...

查看全部評分

3ASV196.KE7270
cky 發表於 2008-9-6 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2008-9-6 18:17 發表
我岩岩成為左選民.... 我真係頂唔順..

政改五號報告書 ...邊個搞到流產?
口口聲聲話民主 ... 係咪真係民主?

泛民要趕走保皇黨 .. 或者 DAB ...
得返哂全部泛民 ... 這些人就係真係可以代表民主?
他們這種做法 .. ...

宜家己經有 14 個親政府的功能組別議員自動當選
包括一大班最懶隋的議員, 如霍震霆, 黃宜宏等
你認為今次就係泛民選到晒入去
真係可以有咁大的影響力?

一個咁既分組點票, 可以見黎緊四年, 都係俾呢班憲制派的人士左右

還有, 五號報告書的問題, 真係講左 n 咁多次
親政府人士只係執著話泛民反對, 令一小步都行唔到
乘機抽水

如果一個唔完善的制度, 當中仍存有很多不合理的情況和附帶條件
這樣的組合如何值得通過?
Chairman 發表於 2008-9-6 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2008-9-6 20:27 發表

一個咁既分組點票, 可以見黎緊四年, 都係俾呢班憲制派的人士左右

還有, 五號報告書的問題, 真係講左 n 咁多次
親政府人士只係執著話泛民反對, 令一小步都行唔到
乘機抽水

如果一個唔完善的制度, 當中仍存有很多不合理的情況和附帶條件
這樣的組合如何值得通過?

分組點票是基本法規定的,要更改,須修改基本法。

本人倒不認為建制派"抽水",的而且確,以事後來看,泛民
是否決了一個令自己勢力壯大的機會,包括今屆的議席,以及
要負上"拖慢普選進程"的罪名。2008年選舉毫無寸進,還不是泛
民的錯嗎?這個方案通過了,泛民就有藉口說已盡力爭取,並有藉口要
爭取2012有更大空間,主動權會在泛民手中,因為這議題可以一直炒熱到2012
或以後!現在2005方案通過不了,中央順勢一錘定音,泛民的空間沒有了,
泛民夠膽量及能量繼續反對,並要2012普選嗎?你認為市民會繼續支持
泛民這個"建議"嗎?

當年該支持的沒有支持,為自己利益該反對的沒有反對,世事就是如此奇妙。
wkf 發表於 2008-9-6 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2008-9-6 17:10 發表
各位夠18 既選民

聽日就係投票日, 請各位唔好怕煩而唔去投票!

同埋唔好投民建聯! 呢班保皇黨真係衰到盡
用盡力去呃選民,比d 小恩小惠去收買選票
派月餅, 派米, 派餐券, 攬蛇宴,投獎派禮物
咁樣去收買選票, 如果咁 ...

「保皇黨明槍易擋,功能黨暗箭難防」---黃毓民

大家還是小心功能黨吧!

看看這裏吧, 香港竟有這樣無恥、殘民自肥的議員
http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=245388&extra=page%3D1&page=1
 樓主| Neutroginger 發表於 2008-9-7 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2008-9-6 20:07 發表
再咁出埋樓主呢d 文, 意思真係唔大lor....反而會令我覺得部分
人過份偏激, 無理據地批評.....

絕對唔係無理據, 反建制派既人都唔係為反而反!

民建聯呢班真係保皇黨
佢地跟本係政府既一部份
正如上面都講過, 佢地有行政會議既成員同埋副局長

如果咁樣都可以話係監察政府施政
你係咪咁無腦,咁都信先?

同埋佢地都係為保皇而保皇
03 年果陣, 竟然話23 條一點都不苛刻
50 萬人上街遊行係比人愚弄!

咁都唔係無恥?!

我有無講大話先?
同埋我真係議事論事, 政見不同就無謂講啦~

投保皇黨, 只會令立法會更加監察唔到政府施政
立法會轉變為橡皮圖章, 政府可以亂咁黎, 漠視市民既意見
咁樣香港會更好?