hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵葵芳站有人墮軌死亡
開啟左側

港鐵葵芳站有人墮軌死亡

238X 發表於 2008-9-8 22:32 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

下次就算只有一幅圖都好,如果有證據,唔該都俾俾啦。
(不過梗係越清楚越好)

P.S.
呢個站呢排好似多咗幾個好似閣下呢啲站友,
以為成板人都係同自己同一立場或者都知道自己講乜。

個人認為好似 #3, #7 果種語氣唔可以用來做正式質詢,
不過為解答有關疑問,謹提供以下連結參考:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SunnyJacky9094 發表於 2008-9-8 22:36 | 顯示全部樓層
第1, 我都記得你好似唔知邊版admin, 但我肯定唔係呢版.
第2, 我並唔係偏向支持某個黨, 但係我就十分不齒第一大黨嘅行為而已, 唔知點解, 我對親建制派冇嘜好感。
第3, 閣下在這篇文章似乎過於主觀, 不過我都廢是投訴啦, 希望可以改善下...
700萬人裏, 我選擇了你。
238X 發表於 2008-9-8 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 8/9/2008 22:36 發表
第1, 我都記得你好似唔知邊版admin, 但我肯定唔係呢版.
第2, 我並唔係偏向支持某個黨, 但係我就十分不齒第一大黨嘅行為而已, 唔知點解, 我對親建制派冇嘜好感。
第3, 閣下在這篇文章似乎過於主觀, 不過我都廢是投訴 ...

1. 我估當值 Admin 唔會咁樣向住你講嘢架,
但你條問題撞正...   (當然,無人預到會咁)

2. 呢度除咗三幾個站友之外,無人對建制派有好感。
上得網講嘢,十個有八個係民主派支持者架啦。

3. 我唔係話篇文失實,
但咁樣無頭無尾撻句出來好有當人一定知你講乜嘅感覺。

Fun_FC 發表於 2008-9-8 22:52 | 顯示全部樓層

其實當時佢地班友係因咩原因反對?

成本還是可行性,還是盲目反對?
epsilon 發表於 2008-9-8 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2008-9-8 22:52 發表
其實當時佢地班友係因咩原因反對?

成本還是可行性,還是盲目反對?

據劉江華所講,係要阻止民主派將起幕門等附加條款同兩鐵合併捆綁一齊,以免市民享受唔到協同效應同減價。
238X 發表於 2008-9-8 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 8/9/2008 23:31 發表

據劉江華所講,係要阻止民主派將起幕門等附加條款同兩鐵合併捆綁一齊,
以免市民享受唔到協同效應同減價。

咁就真係盲目反對...
一齊迫港鐵兩樣一齊做好難咩?

結果係,港鐵話 2012 年之前先喺 8 個站裝
月台閘門,包括今次出事嘅葵芳站。
石頭 發表於 2008-9-8 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 23:40 發表

咁就真係盲目反對...
一齊迫港鐵兩樣一齊做好難咩?

結果係,港鐵話 2012 年之前先喺 8 個站裝
月台閘門,包括今次出事嘅葵芳站。

佢地都唔係用家,反對定贊成都唔關佢事,只關心選票...

最近成日搭地鐵去葵芳,我都好擔心下一個會唔會係自己墜軌,

但係議員次次都係爭取左一陣就無哂聲氣咁款...
238X 發表於 2008-9-9 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 8/9/2008 23:51 發表

最近成日搭地鐵去葵芳,我都好擔心下一個會唔會係自己墜軌,

但係議員次次都係爭取左一陣就無哂聲氣咁款... ...

企埋牆就一定唔會墮軌。
(我都係返工時間用呢個站,所以唔好話咁上唔到車)

P.S. 其實葵興月台比葵芳更窄更危險,
唔知點解葵芳會比較多呢啲事。
Fun_FC 發表於 2008-9-9 06:37 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2008-9-8 23:31 發表

據劉江華所講,係要阻止民主派將起幕門等附加條款同兩鐵合併捆綁一齊,以免市民享受唔到協同效應同減價。

咁真係多餘,而家已經俾緊多一角,用來支付關於建造幕門成本及維修。

SunnyJacky9094 發表於 2008-9-9 06:49 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

葵興站迫, 紅磡站更迫.....
我次次都係有咁後企咁後, 企咁前都有d驚
700萬人裏, 我選擇了你。