hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 嘩,9點未夠就播叫咪帶!
開啟左側

嘩,9點未夠就播叫咪帶!

tony 發表於 2008-9-7 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Fun_FC 於 2008-9-7 13:49 發表
4年先一次,你地駛唔駛係又嘈唔係又嘈
唔鐘意既請用選票解決。

請問嘈音是否因隔四年一次就可視為合理?
坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
nwfb1601 發表於 2008-9-7 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2008-9-7 11:20 發表

我屋企樓下都係咁呀, 你話死唔死?
唔駛幾百米又係呢個擦鞋黨o既播音
帶, 又嘈!

其實去環保署 port 呢個黨製造嘈音,
有冇用呀?

我屋企都係啦......今朝BAD班義工倒
塔咁早就企0係屋企對面開咪,大聲
到0個陣我開住冷氣閂埋窗都聽到佢
地嗌緊 D 乜。

0個一刻真係好想即刻開露台門,同
0個班友嘈過......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
S3N267 發表於 2008-9-7 16:00 | 顯示全部樓層
你地咪算好囉
我仲慘
8點頭就有兩個電話打黎屋企嘈醒我...

原來係"劉華克勤"團隊D義工打電話黎叫我全家投佢地
a396 發表於 2008-9-7 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N267 於 2008-9-7 16:00 發表

你地咪算好囉
我仲慘

講起呢樣, 我想知佢地點樣知道我地選民
o既地址? 例如之前收到一封又一封候選人
o既宣傳政綱印刷品, 仲要係有收信人(選
民)o既名同地址, 既唔環保, 又侵犯私隱.

獨派交通迷同政治學人
Chairman 發表於 2008-9-7 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2008-9-7 16:46 發表

講起呢樣, 我想知佢地點樣知道我地選民
o既地址? 例如之前收到一封又一封候選人
o既宣傳政綱印刷品, 仲要係有收信人(選
民)o既名同地址, 既唔環保, 又侵犯私隱.

...

選民的地址是由政府發放予候選人的,
所以所有候選人的資料你都會收到,
而這不限於某政黨。
Chairman 發表於 2008-9-7 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 tony 於 2008-9-7 14:01 發表

請問嘈音是否因隔四年一次就可視為合理?

這算否法例定義下的噪音?
若你認為這不可接受,可以投訴,不過是否受理是另一回事。
Chairman 發表於 2008-9-7 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-9-7 15:42 發表

我屋企都係啦......今朝BAD班義工倒
塔咁早就企0係屋企對面開咪,大聲
到0個陣我開住冷氣閂埋窗都聽到佢
地嗌緊 D 乜。

0個一刻真係好想即刻開露台門,同
0個班友嘈過......

老友,你知唔知"倒塔咁早"即係幾早呀?
若果真係咁早,你報警,警察一定處理。

我又想知,有乜好嘈先?係唔係開咪o個個係你合意既政團你就無所謂?
民主係講包容既,這些"正常的噪音"也包容不了?
將來真的全面普選,只會更吵,到時又點呀?

如果唔想既,就學台灣的選舉般,選舉日不許公開拉票吧?
不過泛民有幾多政黨願意推動就真係天曉得。
Chairman 發表於 2008-9-7 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2008-9-7 13:37 發表
我係響灣仔見到......煩死人, 真係想即刻響電話播"民建聯最無恥"頂衡佢....

原本我不甚同意"香港人未做好準備接受普選"這論調。
畢業都已進行了超過二十年的大大小小選舉了。
不過當眼見有越來越多你這種態度的人,上述論調的真確性,
也真的不是問號了。
ben1985623 發表於 2008-9-7 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N267 於 2008-9-7 16:00 發表
你地咪算好囉
我仲慘

我屋企都有,起琴日下晝6點零
P1X3L YOLICA FANS
on11358 發表於 2008-9-7 19:08 | 顯示全部樓層

一出門口就聽到告急,果陣只係中午時份。