hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 嘩,9點未夠就播叫咪帶!
開啟左側

嘩,9點未夠就播叫咪帶!

Fun_FC 發表於 2008-9-8 09:49 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-7 22:16 發表

都要睇邊。鬧市中間都無所謂,
但好似海灣出面 (雖則係票站斜對面) 呢啲附近
只有民居嘅地方就有點兒那個。

不過都係嗰句:投訴得嚟都已經收哂工,奈佢唔何。 ...

小弟被吵著的地方是民居,離市中心都有一段距離。
譚耀宗仲要親自開口講野,聲浪頗大,接著其團隊其他人又接力講,這種聲浪其實已經是滋擾。不過小弟對4年一度的大事,放開一點看,都忍耐了大半天。

不過小弟樓下助選團,有一特別現象,各黨派無分敵我,氣氛和諧,有講有笑,完全沒有選舉的激情。
dicksonboy 發表於 2008-9-8 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-7 20:15 發表

所以,就有"香港未準備好普選"這個論調了。
不過也怪不得有心人,選舉數字騙不了人的。
泛民真的可以說,香港人熱衷於普選嗎?
60%不夠的投票率,真的不忍卒睹吧。 ...

恕我無知,你可以列舉一下有邊D民主國家投票率過六成?有邊D唔過六成?
據我所知,連號稱民主大國既美國都未必有六成投票率
咁又代唔代表美國未準備好普選?
Idiotism is idiots being idiotic
S3BL100 發表於 2008-9-8 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-7 20:15 發表
所以,就有"香港未準備好普選"這個論調了。
不過也怪不得有心人,選舉數字騙不了人的。
泛民真的可以說,香港人熱衷於普選嗎?
60%不夠的投票率,真的不忍卒睹吧。 ...

現在沒有普選的情況,怎可以跟有普選的情況相提並論?
現在就算選了議員出來,對於改變現象,改變社會的不公平
都沒有實質幫助。然而,真正有普選之時,會這樣嗎?
238X 發表於 2008-9-8 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 8/9/2008 11:02 發表

現在沒有普選的情況,怎可以跟有普選的情況相提並論?
現在就算選了議員出來,對於改變現象,改變社會的不公平
都沒有實質幫助。
然而,真正有普選之時,會這樣嗎? ...

街頭抗爭固然實際,但票亦唔可以唔投。
唔係無幫助就唔投,好難相信閣下都會認同呢種觀念。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2008-9-8 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-8 11:10 發表

我只是選出當前一個非常plausible的事實而已,並不代表我認同
「無法改變社會現實就不用去投票」的觀點。

事實上,我在我所屬的選區,就是投了一位自己知道輸梗的候選人,
目的,不過是盡自己一分力想告訴社會,我有甚麼訴求,我希望社會
如何改變。最後,這位候選人得票超過10%,實在叫我感到安慰。
 樓主| leslie 發表於 2008-9-8 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-9-8 11:44 發表

事實上,我在我所屬的選區,就是投了一位自己知道輸梗的候選人,
目的,不過是盡自己一分力想告訴社會,我有甚麼訴求,我希望社會
如何改變。最後,這位候選人得票超過10%,實在叫我感到安慰。

我想你是投了我支持果位, 多謝你!

就係要好似你咁, 當個個都覺得佢一定輸都投佢,才有奇蹟發生!
L. Chan - 我們堅持才有希望!
Chairman 發表於 2008-9-8 18:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-9-8 10:34 發表

恕我無知,你可以列舉一下有邊D民主國家投票率過六成?有邊D唔過六成?
據我所知,連號稱民主大國既美國都未必有六成投票率
咁又代唔代表美國未準備好普選? ...

你將香港同美國比是無意義的,本身兩地的政治狀況是不同。
美國是一普選政治已成熟的地方,香港才不過二十年而已!

以香港的情況,若香港人真的希望籍選票向當權派say no,
他們為何不蜂擁出來擁泛民入局?
2004年立會選舉,若投票率達60%以上,其中大多數是投泛民的話,
很多政治版圖已經改寫。泛民的聲音可以更響。

別忘記,上次是在2003年7.1大遊行後,政治訴求仍熱的時候。
當人人都知投票率越高,泛民越有利之時,為何也沒有60%投票率呢?
ArnoldC 發表於 2008-9-9 03:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-7 19:57 發表

立法會議員信任度低,已不是秘密。
不過這與香港人的投票意慾低,其實是兩回事。
很多香港人口中說要民主普選,但卻會連出來投票也不願。
歷年來的選舉,無記錯,最少自1990年代而來,沒有那一次超過60%(有錯請指正)。
就算是200 ...

縱觀世界各地非強制性選舉也甚少見到投票率超過六成。
dicksonboy 發表於 2008-9-9 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-8 18:10 發表

你將香港同美國比是無意義的,本身兩地的政治狀況是不同。
美國是一普選政治已成熟的地方,香港才不過二十年而已!

以香港的情況,若香港人真的希望籍選票向當權派say no,
他們為何不蜂擁出來擁泛民入局?
2004年立會選舉,若 ...

你咁樣講就無意義!
凡事邊度無開頭?!你一日唔開頭就一日唔會成熟!
你D論調都唔見得好有道理
唔蜂擁出黎投票就即係滿意當權派?
呢D非黑即白既論調又同其他板友有乜分別?
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| leslie 發表於 2008-9-9 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 11:10 發表

說到底, 政治組織要搵資源發展, 到尾一定要參加選舉去拿資源~所以, 投票絕對有幫助

一個例子 - 長毛就係將佢的議員薪津成立抗爭基金,去支援抗爭的開支(印象中議員薪津一個月$50000左右, 長毛只支取$10000多左右, 其他就轉入抗爭基金)

L. Chan - 我們堅持才有希望!