hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 嘩,9點未夠就播叫咪帶!
開啟左側

嘩,9點未夠就播叫咪帶!

053h4 發表於 2008-9-9 11:47 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2008-9-9 11:50 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2008-9-9 17:06 | 顯示全部樓層
根據選舉指引:

11.4   雖然使用揚聲器現時無須申領許可證,但任何人使
用揚聲器時,應確保揚聲器發出的 聲響不會對他人造成滋
擾。根據《噪音管制條例》第 5(1)(b)條,不論任何時間,
在住宅地方或公眾場所使用揚聲器 、傳聲筒或其他擴音裝
置或器具,所發出的噪音成為他人 感到煩擾的來源,以致
造成滋擾,即屬違法;使用加裝在 車輛上的揚聲器,也受
這項條文規限。為減少對公眾人士 造成的滋擾,候選人在
晚上九時至翌日早上九時 這段時間內進行競選活動時 不得
使用揚聲器。選管會若得悉有候選 人違反時間規限,便會
嚴厲譴責 或 譴責 該候選人。候選人應知有些公眾人士可能
會認為車輛上的揚聲器所發出的噪 音對他們造成打擾,因
此,應慎重顧及公眾人士對噪音量 的接受程度,並將噪音
量維持在一個合理水平。  [2007 年 9 月修訂]

source: http://www.eac.gov.hk/pdf/distco/ch/guideline/dc_ch11_c.pdf
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2008-9-9 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2008-9-8 18:10 發表
你將香港同美國比是無意義的,本身兩地的政治狀況是不同。
美國是一普選政治已成熟的地方,香港才不過二十年而已!

似乎閣下一直都不忘表達「香港普選政治未成熟」的訊息。
成熟與否,不單是看「年資」的。

再者,為甚麼一個政治不成熟的地方,投票率會比較高?
因為通常這些地方的民眾會比較珍惜得來不易的投票權利。
香港好歹也算選舉路走得比較順暢的地方,投票率沒有八、
九成實屬正常。
至於你們信不信?反正我信了
dicksonboy 發表於 2008-9-10 07:47 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-9-9 17:14 發表

似乎閣下一直都不忘表達「香港普選政治未成熟」的訊息。
成熟與否,不單是看「年資」的。

所以咪話佢無意義咯
一開始討論都仲好地地,越拗就越走樣
民主都要講年資,真係為拗而拗
點睇民主要講國民教育都多過年資喇......

PS: 好彩都仲有明白事理既板友
Idiotism is idiots being idiotic
 樓主| leslie 發表於 2008-9-10 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-9-10 07:47 發表

所以咪話佢無意義咯
一開始討論都仲好地地,越拗就越走樣
民主都要講年資,真係為拗而拗
點睇民主要講國民教育都多過年資喇......

PS: 好彩都仲有明白事理既板友 ...

算吧啦, 條題是講吵鬧聲, 都唔知佢無啦啦講到咩唔成熟...真係文都費事回佢

講番正題, 那晚我在九龍東某地鐵站外, 見5幫人做緊野, 但只有2隊播帶, 就係工x會同公x黨, 兩個都播到大大聲, 22:00都唔收, 認真恐怖...(對面馬路還要是民居)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
AD15113 發表於 2008-9-10 20:00 | 顯示全部樓層

我果日搭212見到(唔記得邊個),
開架私家車出來,我心諗,立法會
又要講環保,減少交通擠塞
仲系條彌敦道放廢發,
完全唔環保......
dbat98D 發表於 2008-9-10 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2008-9-10 20:00 發表
我果日搭212見到(唔記得邊個),
開架私家車出來,我心諗,立法會
又要講環保,減少交通擠塞
仲系條彌敦道放廢發,
完全唔環保......

照你甘講, 佢開私家車應該排廢低過重型車,
佢無做錯噃, 反觀租巴士, 貨車做宣傳咪仲唔環保?
下屆不如考慮步行, 有誠意又環保
J702HMY 發表於 2008-9-10 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2008-9-8 18:10 發表

你將香港同美國比是無意義的,本身兩地的政治狀況是不同。
美國是一普選政治已成熟的地方,香港才不過二十年而已!

以香港的情況,若香港人真的希望籍選票向當權派say no,
他們為何不蜂擁出來擁泛民入局?
2004年立會選舉,若 ...
唉,鬼叫香港人咁怕事咩

好似我同齡0既人政事都唔多識

0係地區直選,民主派係多成8席,如果唔係有人發功0既話功能組別自由黨同某d自動當選0既人咪冇得load?

真係想快d取消個功能組別,等泛民/親建打真軍,起碼win得有說服力

dbat98D 發表於 2008-9-10 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 J702HMY 於 2008-9-10 22:06 發表
唉,鬼叫香港人咁怕事咩

好似我同齡0既人政事都唔多識

0係地區直選,民主派係多成8席,如果唔係有人發功0既話功能組別自由黨同某d自動當選0既人咪冇得load?

真係想快d取消個功能組別,等泛民/親建打真軍, ...

無用,根據現今嘅香港字典, 就算參與直選,
非泛民都會玩收買玩鐵票, 所以都係有機會
俾佢地勝出.