hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) out哂date既告示牌
返回列表 發新帖
開啟左側

out哂date既告示牌

樓主| OTIS401 發表於 2008-9-7 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2008-9-7 08:31 PM 發表

上次已經見到其中一部有問題(最近南昌公園果邊),
乜而家仲未整返嗎?果陣見到部電梯每幾cm停一停。

我都係第一次去果度
部lift平層時無故停咗,高咗成2級樓梯
冇開到門
之後禁開門制,正常番

宜家九龍區天橋lift轉哂雜廠
壞機時佢吔就係...拖住先
所以未整返唔出奇
hkaiw 發表於 2008-9-7 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-7 20:36 發表
我自己鍾意行姐,當然要舒服仲有好多選擇
其實由奧運站行過去南昌站都只係10~15分鐘左右,
試過由奧運站行去深水埔運動場都係行左25~30分鐘,
如果無君匯港呢條有蓋行人通道就唔會選擇行。

此終那裡的人流很少,不太化算吧。
喵...
238X 發表於 2008-9-7 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 7/9/2008 19:04 發表

如果行人天橋一直延長到富昌村就好,
可以唔駛日曬雨淋由富榮花園行到去深水埔。

簡直係浪費 (建築) 資源,
而且製造容易藏污納垢 (如不法份子) 嘅暗角。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
on11358 發表於 2008-9-7 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-7 21:28 發表

簡直係浪費 (建築) 資源,
而且製造容易藏污納垢 (如不法份子) 嘅暗角。

第一點就視乎有幾多人使用喇,實際數字就估計唔到,
大概會吸引到南昌村/大同新村/君匯港/港灣豪庭居民吧。

至於第二點,so far住左呢區7~8年,試過深夜沿深旺道行返去奧運站,
治安基本上都無乜大問題,衛生方面除左狗隻便溺問題外尚算滿意,
不過都唔排除可能會吸引露宿者霸佔地方(情況有如南昌村果條行人天橋)。

我又唔係話天橋非建不可,只係起左會更加吸引想步行既市民,
只不過未有數據支持下就話浪費資源/罪惡增加似乎唔多似閣下文風,
有點一盤冷水照頭淋既感覺(當然相反既意見小弟都會接受)。

238X 發表於 2008-9-8 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 7/9/2008 23:45 發表

只不過未有數據支持下就話浪費資源 / 罪惡增加似乎唔多似閣下文風,
有點一盤冷水照頭淋既感覺。

其實主要都係因為搭 K16 經過嗰頭幾次,
覺得嗰段路無乜人用,而且嗰頭好似真係太多橋。

不如以我附近為例,海灣拉過嚟條天橋又係多餘,
最慘係駁唔上海濱,到喉唔到肺,我唔係好想其他區
重蹈呢度嘅覆轍。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
石頭 發表於 2008-9-8 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2008-9-7 19:04 發表

如果行人天橋一直延長到富昌村就好,
可以唔駛日曬雨淋由富榮花園行到去深水埔。

咁不如在深旺道加建上蓋擋風擋雨仲好la...反正一條直路去到欽洲街,又可以駁埋入南昌公園
dippy 發表於 2008-9-8 15:53 | 顯示全部樓層