hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好? ...
開啟左側

你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?

lpc 發表於 2005-7-14 19:33 | 顯示全部樓層

我屋企六百六十幾呎
發展商應該係房委會

另外聽人講幾大發展商之中
以長實樓最差
買左好多手尾跟...
Porcelain 發表於 2005-7-14 19:38 | 顯示全部樓層
唔知會唔會得罪板友.......

聽好多有樓朋友講,長實樓買唔過,話做工較差

[ Last edited by Porcelain on 2005-7-14 at 19:43 ]
nwfb1601 發表於 2005-7-14 19:48 | 顯示全部樓層
[ref=302023]lpc[/ref]  在 2005-7-14 07:33 PM 發表:
另外聽人講幾大發展商之中
以長實樓最差
買左好多手尾跟...

而且仲會用拖字訣添!

只要管理處收到執漏單之後,佢會同你係咁拖,跟住你
會因為等到唔耐煩而走去搵人幫你整。哈!就咁中計,
因為長實就咁又慳番一筆要0黎執漏0既錢!

另外,聽講李超人年代0既長實並唔係咁,真係乜0野都
執得好緊;但去到李澤鉅執掌長實之後,唔知點解就變
成而家咁 Lu~
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
winningmok 發表於 2005-7-14 20:06 | 顯示全部樓層

我住緊呢度425尺,2房一廳,4個人住太細喇!!想買多部電腦都無位
一層六伙啦,得c同d室係最大有窗台,(我住c)其他四個單位無
新鴻基樓,位置麻麻喇~西邪,夏天太陽落山成屋俾陽光照耀
起左朗豪酒店之後佢高過我屋企所以都遮左唔小陽光
保安極好,康業管理,幾年前先成立業主立案發團
質數好好仲未有漏水,跌石屎落黎果d

我好鐘意新鴻基,佢地售後質數真係好好,好關心我地d顧客
3個主席又好人呢....好似之前新地紀廣場困lift咁,阿郭柄江親身去睇下
睇新鴻基網站佢又去yoho town度家訪實地觀察d業主問意見
我第時結婚買樓都買番新鴻基....貴係值得既!
長實就經常打開報紙都有佢d投訴
李嘉誠好似淨係識搵錢....唉!

[ Last edited by winningmok on 2005-7-14 at 20:10 ]
 樓主| a396 發表於 2005-7-14 20:16 | 顯示全部樓層
睇過大家o既回應, 如果有錢買番個單位,
我會買新鴻基. 另啟勝管理o既質素拍唔
拍得住康業呢?
獨派交通迷同政治學人
 樓主| a396 發表於 2005-7-14 20:23 | 顯示全部樓層
[ref=301977]guia[/ref]  在 2005-7-14 18:45 發表:

我大廈有業主立案法團及廿四小時保安的

咁就好喇 ,因為好多三四十年樓齡o既
樓宇 ,佢地o既 lift 係超級老爺o既品種,
準備搭 lift 就要用手拉開個 lift 門, 之後
閂埋門同閘'手禁'掣, 架 lift 先上得.

在下頭先所打o既回應, 希望 閣下唔好
介意.
獨派交通迷同政治學人
cu5437 發表於 2005-7-14 20:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
chrisappear 發表於 2005-7-14 20:48 | 顯示全部樓層
住所建築面積約700方尺,三房兩廳.
樓齡逾40年,有大閘,看更.
cu5437 發表於 2005-7-14 20:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kenytw 發表於 2005-7-14 21:03 | 顯示全部樓層

[ref=302069]a396[/ref]  在 2005-7-14 20:16 發表:
睇過大家o既回應, 如果有錢買番個單位,
我會買新鴻基. 另啟勝管理o既質素拍唔
拍得住康業呢?

兩間都係新鴻基旗下的管理公司, 大家管理質素一樣咁好.
Boeing 777-267ER