hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好? ...
開啟左側

你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?

kenytw 發表於 2005-7-14 21:08 | 顯示全部樓層

[ref=302029]Porcelain[/ref]  在 2005-7-14 19:38 發表:
聽好多有樓朋友講,長實樓買唔過,話做工較差

據一位經紀所說, 泓景台樓下商場的兩舊城堡石裝飾,
其中一舊已經出現崩缺.

仲有, 這間財團竟把旗下部分物業(未有業主立案法團)的升降機/電梯,
交由某些極劣質的雜廠維修, 嚴重威脅住客/租戶安全:mad::mad:
Boeing 777-267ER
nwfb1601 發表於 2005-7-14 21:22 | 顯示全部樓層
[ref=302057]winningmok[/ref]  在 2005-7-14 08:06 PM 發表:
我好鐘意新鴻基,佢地售後質數真係好好,好關心我地d顧客
3個主席又好人呢....好似之前新地紀廣場困lift咁,阿郭柄江親身去睇下
睇新鴻基網站佢又去yoho town度家訪實地觀察d業主問意見
我第時結婚買樓都買番新鴻基....貴係值得既!

其實新地係驗收0個陣都執得好嚴架。

我記得新地有一年係方向報入面有佢地0既特刊,入面話
佢地用好多高科技儀器去檢查一 D細微0既地方,例如石
屎強度同埋門窗滲水等。所以D 人話新地樓0既質素好,
果然無講錯。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Alex_Tsang 發表於 2005-7-14 21:24 | 顯示全部樓層
[ref=302154]kenytw[/ref]  在 2005-7-14 21:08 發表:

據一位經紀所說, 泓景台樓下商場的兩舊城堡石裝飾,
其中一舊已經出現崩缺.

仲有, 這間財團竟把旗下部分物業(未有業主立案法團)的升降機/電梯,
交由某些極劣質的雜廠維修, 嚴重威脅住客/租戶安全:mad::mad:

其實不是未有業主立案法團,只是長實的業主是冇可能組織
立案法團。

長實點解咁多問題,又係一個錢字,分判商唔夠價做,冇VO,
只可以用一些低價勞工,因果循環,結果只有一個差字。

香港其實冇一間好的發展商,只可以講係有良知的發展商,就算
賣幾多佰萬一間屋,又咪係金玉其外。

有錢也不會在香港買樓,建築工人的質素實在太差,完全不值得
花這麼多錢進貢地產商。
gsrc0525 發表於 2005-7-14 21:30 | 顯示全部樓層

請問您們有沒有離題討論呢?
您們說的是業主立案法團,
而標題是你們的家居是多少呎。
如果是的話,請不要離題討論了。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
Alex_Tsang 發表於 2005-7-14 21:50 | 顯示全部樓層
[ref=302186]gsrc0525[/ref]  在 2005-7-14 21:30 發表:

請問您們有沒有離題討論呢?
您們說的是業主立案法團,
而標題是你們的家居是多少呎。
如果是的話,請不要離題討論了。

標題: 你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?
樓主出的標題是這樣子的,我有離題討論嗎?
用對眼睇清楚先啦!

我現在就真係離了題。

[ Last edited by Alex_Tsang on 2005-7-14 at 21:52 ]
 樓主| a396 發表於 2005-7-14 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=302126]cu5437[/ref]  在 2005-7-14 20:50 發表:

我個單位大約900呎,屬於私人屋苑,之後果幾期既發展商係新世界(大家應該估到係邊度喇卦#)

九龍西某個大型私人屋苑?
以我好有限o既知識所知你呢個屋苑o既
樓價(當然係二手啦)有百幾二百萬咁滯,
交通真係非常方便, 有巴士有地龍, 有個
巴總o係樹.

請恕我唔方便講你住緊屋苑個名.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| a396 發表於 2005-7-14 22:33 | 顯示全部樓層

[ref=302212]Alex_Tsang[/ref]  在 2005-7-14 21:50 發表:

標題: 你地o既屋企有幾多呎? 同邊間地產發展商好?
樓主出的標題是這樣子的,我有離題討論嗎?
用對眼睇清楚先啦!

我現在就真係離了題。

[ Last edited by Alex_Tsang  ...

唔緊要唔緊要, 大家講o下o者, 我話就話
要問大家住幾多呎同發展商係點o者, 如
果講埋其他同地產有關o既o野, 我身為
呢篇文o既樓主唔介意o番.

總之大家放開懷抱回o下文啦!
獨派交通迷同政治學人
AL_71 發表於 2005-7-15 09:28 | 顯示全部樓層
小弟的家是位於沙田,只得650尺
發展商是華懋#

我亦認為新地的住宅樓宇質素不錯,因為有線節目「樓盤傳真」多次認同新地的住宅樓宇質素是眾多地產發展商中是最好的,不過商場的質素就...#:-/

另問,太古地產的樓宇質素是怎樣呢?#
ricky 發表於 2005-7-15 09:56 | 顯示全部樓層
新鴻基發展的樓宇在質素和管理方面都是最佳的,
恆基、信和也是不錯。最差的是華懋。:mad:
前荃葵青區居民
石頭 發表於 2005-7-15 10:13 | 顯示全部樓層

[ref=302668]ricky[/ref]  在 2005-7-15 09:56 發表:

新鴻基發展的樓宇在質素和管理方面都是最佳的,
恆基、信和也是不錯。最差的是華懋。:mad:

無計,

華懋起樓根本不是為了賺錢,

有D樓竟然可以等十幾年後先開始賣,

又問題多多,

就算免費送俾我,都唔住華懋起的樓! :mad: