hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 陳克勤: er...er...er...try our BREAST
開啟左側

陳克勤: er...er...er...try our BREAST

樓主| DW8306 發表於 2008-9-8 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2008-9-8 22:40 發表

我完全唔覺得佢係無心之失喇

果晚論壇 , 明眼人都睇得出佢係擺明想針對長毛喎
但奈何佢連半點串人既料子都無 , 仲要比長毛反串番佢喎

果晚睇完都想笑佢 ...

如果佢係辦公室助理轉戰議會,我唔怪佢
但係好遺憾,佢之前份工係特首辦助理

如果佢認自已係office boy,我立即轉呢篇文做吉文

人地中大渣master出黎.d英文竟然仲差過金文泰中六畢業既長毛
AD18 發表於 2008-9-8 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2008-9-8 23:02 發表

如果佢係辦公室助理轉戰議會,我唔怪佢
但係好遺憾,佢之前份工係特首辦助理

如果佢認自已係office boy,我立即轉呢篇文做吉文

人地中大渣master出黎.d英文竟然仲差過金文泰中六畢業既長毛 ...

睇埋呢單野
我自己就真係唔難想像姓陳果條友係呢幾年會係點
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
238X 發表於 2008-9-8 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 8/9/2008 23:01 發表

沒關係,對自己討厭的黨派當然是能批評就批評,什麼大錯小錯也是錯,
最好沒完沒了,其他花邊八卦也能挖得就挖,才能顯示對手的無能。

民主先驅美國何嘗也不是這樣呢? ...

我要提出兩件很矛盾的事:
1. 你不覺得這種糗事在建制派身上出現的機率遠比泛民高嗎?
2. 我也很討厭這種文化,尤其是現在有一批站友,以為這個網站所有站友
的立場都和他們一致,或者至少對他們所談的事瞭如指掌似的,可以甚麼
資料都不提供就用一句把話說完。有時不明白想問兩句或想知道一些實質
資料,他們就很驚奇地覺得質詢者在吹毛求疵。 (不過到最後這些資料通
常都能如實呈現)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
edhong 發表於 2008-9-8 23:33 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
238X 發表於 2008-9-8 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 8/9/2008 23:33 發表
http://tw.dictionary.yahoo.com/search?ei=UTF-8&p=breast

我沒投民建聯, 也很討厭民建聯, 不過批評民建聯請理智一點 ...

但係 try our breast 入面, breast 係名詞...
好似你咁講,佢哋就係搞錯詞性,都係英文差...
053h4 發表於 2008-9-8 23:37 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2008-9-8 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 23:35 發表

但係 try our breast 入面, breast 係名詞...
好似你咁講,佢哋就係搞錯詞性,都係英文差...

同埋正常都係講try our best 啦…
讀左breast,一係想show自己英文勁(但都唔通順丫)
一係就真係自己樣衰
字大只顯得人自大
238X 發表於 2008-9-8 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 8/9/2008 23:39 發表

同埋正常都係講try our best 啦…
讀左breast,一係想show自己英文勁(但都唔通順丫)
一係就真係自己樣衰

咁當然啦,之不過見有人咁樣執字虱,
我壞習慣又發作,咪糾正下佢囉...

原帖由 053h4 於 8/9/2008 23:37 發表

不過, 我都覺得, 唔好太執著別人的小錯

我都同意,不過陳克勤得罪長毛在先,
網友好多都係長毛擁躉,我諗陳克勤都係有排煩架啦...

edhong 發表於 2008-9-8 23:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Fun_FC 發表於 2008-9-8 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-8 23:22 發表

我要提出兩件很矛盾的事:
1. 你不覺得這種糗事在建制派身上出現的機率遠比泛民高嗎?
2. 我也很討厭這種文化,尤其是現在有一批站友,以為這個網站所有站友
的立場都和他們一致,或者至少對他們所談的事瞭如指掌似的,可以甚 ...

1. 其實,原因不難理解,人總有偏愛,用愛人做比喻,他們做的事大多都是對的;相反仇人的話,仇人做善事都會想這人有特別的企圖。自己喜歡的政黨做錯事,要是不是大錯,他們會體諒。相反,討厭的政黨做了雞毛蒜皮的錯事,就罵過不停。這就是偏愛,有偏愛就永遠不能中立客觀。只是這裡的站友大都支持泛民罷了。

2. 小弟識唔少愚忠者,可能年輕的一代沒什麼人對民建聯愚忠,反而對民主黨愚忠的大有人在,包括家父。他們只要是民主黨所說的就支持,敵對黨派做的事就一定是錯。最後,理性討論就流於口號式。小弟不是說這裡的站友,這裡一向給我印象是理性的。不過最近可能因選舉關係,言辭激進了多少,情急之下又多了口號式的漫罵。希望站友們別介意,大家試想想,有沒有被偏愛蒙蔽了呢?

小弟無意說別人,說回自己。自己是投了公民黨張超雄,敗了我無話可說。可能各位見我言論會對建制派留有多少情面。沒錯,因為我的立場根本不是主流立場。理據不詳說了,我做少少點列。

1. 特首普選我沒意見(即不反對也不贊成),但贊成普選立法會
2. 反對最低工資、最高工時,用增加低收入綜援取代
3. 停止派糖,以備在經濟衰退時使用
4. 和中央維持良好關係

以小弟這樣想法的人,根本是什麼人都不用投。結果,我每次選舉都是好好地看看政綱,或觀其言行作選擇,我至星期六晚才決定投張超雄。(小弟曾經考慮過4個不同團隊,當中包括工聯會、街工及民協)我承認自己都有偏頗,因為我從沒考慮過選擇譚耀宗,其政綱看也沒看。