hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 夠皮未呀?
開啟左側

夠皮未呀?

3ASV196 發表於 2008-9-10 08:58 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2008-9-10 00:04 發表

我都有呢個感覺,香港人好似唔鬧唔安樂,
網上討論就更加不在下話,每次也好像鬧到非黑即白。
鍾意睇人鬧交就係其中一個原因令社民連成為今屆當選率的贏家,
(當然大舊同長毛對上一兩屆為市民做過既事也是當選原因),
同樣也 ...

其實更令我差異係, 呢度竟可以出現以下呢d 意見..

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=325522&page=4#pid1279204
(本身那回文係b3版係離題, 我不在那邊回應)

即批評其他候選人, 本身可當作討論, 佢出得黎選, 都可以話預左
其他人俾意見, 但估唔到, 部分人連其他選民的投票意向, 都可以
以咁低下的語句去批評, 而我見到這並不是個別例子....

究竟投票本身意義係邊度? 係唔係唔同投票意向, 就係"無腦"?
我諗講得出呢d說話的人, 根本不明白民主自由的真義

如果香港繼續走向2極化, 非黑即白....將來民主的路, 只會更難行..

3ASV196.KE7270
 樓主| dbat98D 發表於 2008-9-10 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-9-10 08:58 發表

其實更令我差異係, 呢度竟可以出現以下呢d 意見..

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=325522&page=4#pid1279204
(本身那回文係b3版係離題, 我不在那邊回應)

即批評其他候選人, 本身可當作討論 ...

同意, 依家真係以為撐泛民, 投泛民票就等如民主
民主同泛民唔可以扯上等號, 淨係睇呢度眾多嘅
所謂民主派基本上真係整臭為爭取民主嘅人個朵.
原則上口講民主, 實質個心係獨裁, 你地幾唔鍾意聽
我都係甘話, 你地咪輪流扣我分, 再唔係咪停我
板, 呢幾日唔少人做呢樣嘢.
我好記得無耐之前有導演食飯時先講, 依家係
要爭取民主選舉, 唔係民主派選舉.基本上個社會
變質唔係班政客問題, 班選民先係導火綫, 呢度真
係一個樣辦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Fun_FC + 1 同意!

查看全部評分

S3BL100 發表於 2008-9-10 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-9-10 10:12 發表
同意, 依家真係以為撐泛民, 投泛民票就等如民主
民主同泛民唔可以扯上等號, 淨係睇呢度眾多嘅
所謂民主派基本上真係整臭為爭取民主嘅人個朵.
原則上口講民主, 實質個心係獨裁, 你地幾唔鍾意聽
我都係甘話, 你地咪 ...

問題是:建制派的政客,真的支持爭取民主選舉嗎?我看不到,我相信許
多巿民都看不到。既然如此,如果一個人想爭取民主選舉,他/她會把票投
給不支持爭取民主選舉的政客嗎?

當然,這其實是香港奇怪的政治生態的問題,只有香港表面上有「民主」的立
法會、區會選舉,而實際上卻沒有真正的民主政制,才會分「民主派」和「建
制派」而已。試看看西方的民主社會,會有這種民主/建制的ideological division嗎?
稍後有時間我或會開文詳細討論。
Chairman 發表於 2008-9-10 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-9-9 20:50 發表

請教什麼是"係甘掘苦甚至出言侮辱"...

本人認為這篇文章足以回答你既問題:

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=325369&extra=page%3D1&page=1

佢發音唔正,你指出來,無問題,駛唔駛係咁用o個三個字去挖苦人?

若以後泛民議員有講錯說話既,我倒想知泛民站友會唔會同樣挖苦他?
答案?大家你知我知心知吧。
Chairman 發表於 2008-9-10 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 tony 於 2008-9-9 22:55 發表

各討論區都聚集不同政見的會員,不妨多看泛民支持者以外的反應。

不要說遠吧,你認為這裡的泛民支持者反應如何?
Chairman 發表於 2008-9-10 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-9-9 23:24 發表

另外, 比例代表制下, 政黨可以找一些支名度不高, 非常年輕同無知名度的入立會
甘生都叫做選左成十年, 港島唔多唔少對佢有認識或做過什麼

但係民建聯旳李慧琼, 陳克勤, 工聯會的王國建或公民黨的陳淑莊(當然, 上年佢一炮而紅)
太年輕, 無人識同無經驗, 亦係另唔少人唔想去投票

做議員都要"新舊交替",有相當經驗既,到時到候都要退下來。
所以每一次選舉,總會有政黨找來年輕而無經驗的人參選。
這就算是在單議席單票制下,都是一樣的。

民建聯既李慧"王京",上屆已經有去選立法會,
三任九龍城區議員(1999至今),最少九龍城既選民,唔會唔識佢。
港島人可以識甘先生,為何九龍西的人不會識得李小姐?

工聯會的王國興,上屆已是立法會議員,曝光率算高,又是工聯會成員,
好難說是"無人識同無經驗"吧?

陳淑莊就真的是又年輕又無經驗了(區議員的位子也未坐暖呢!)
3ASV196 發表於 2008-9-10 12:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-9-10 11:47 發表

問題是:建制派的政客,真的支持爭取民主選舉嗎?我看不到,我相信許
多巿民都看不到。既然如此,如果一個人想爭取民主選舉,他/她會把票投
給不支持爭取民主選舉的政客嗎?

當然,這其實是香港奇怪的政治生態的問題,只有香港表面 ...

無錯, 建制派的政客,真的未必支持爭取民主選舉

而我相信問題亦唔在於投邊個身上, 投泛民主派, 其實絕對無問題,
因為選舉正正係大家自己的選擇....

而嘗試推高一層, 問題係, 香港人本身對於香港將來民主進程有唔同意見....
呢個先係現時最大的問題

咩為之民主? 簡單講, 係市民的意願去話事ma, 但如果現在有市民認為
香港唔需要急於全面民主, 咁呢方面意見又應該點去睇呢?呢方面意見又
係唔係應該尊重?

我認為, 係現有制度下, 呢方面意見都係應該受尊重, 因為要邁向全面民主,
第一樣野就係要大部分人同意先... 但事實上, 如果係事實, 就唔會仍然咁多
人投建制派la

而往往不同支持者的矛盾/衝突就係呢個位....先會出現投建制派就係無腦等
言論

3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2008-9-10 12:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-9-10 12:55 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2008-9-10 13:00 | 顯示全部樓層