hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 夠皮未呀?
開啟左側

夠皮未呀?

tony 發表於 2008-9-10 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2008-9-10 12:31 發表

不要說遠吧,你認為這裡的泛民支持者反應如何?

抱歉,又令你誤解了。版友說是網上多是泛民支持者偏激,但我見亦有討論區的建制派會員的言論比這裡更偏激,所以提議多看其他支持者。
坑灰未冷山東亂,劉項原來不讀書。
238X 發表於 2008-9-10 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 tony 於 10/9/2008 14:54 發表

抱歉,又令你誤解了。
版友說是網上多是泛民支持者偏激,
但我見亦有討論區的建制派會員的言論比這裡更偏激,所以提議多看其他支持者。

如果說整體水平,
建制派支持者失言 / 發表偏激言論的機會其實遠比泛民支持者為高,
不過網民之中, 泛民支持者的數目又遠比建制派支持者為高,
加上在網上討論區的泛民支持者多是對現狀不滿者,
所以在網上, 泛民支持者的偏激言論便佔了主導.

因此, "泛民支持者言論偏激", 只是錯覺.
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| dbat98D 發表於 2008-9-10 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-9-10 12:51 發表

我唔贊成執著一個字去話人
不過, 我倒認為佢地有這樣的睇法無問題

不過, 在外國, 語言能力低下係大問題
美國總統講錯一隻字巳經比人話能力唔夠, 無力領導個家 ...

或者你可以話只蟹一個討論區, 無咩大不了,
但唔好忘記網上世界都足以影響到現實.
我知呢度大部份人係泛民支持者, 但唔代表
因為同聲同氣就可以去到甘唔尊重你"對手"
嘅地步. 亦因為甘, 更顯得佢地短視, 因為
凡係同佢地對著幹就定為係民建聯, 建制派
...我諗要明白, 呢度仲有一少片可以俾我呢
啲"反對派"嘅聲音發言時題出呢啲問題, 如果
唔係, 呢度距離變成蘋果留言板不遠矣
 樓主| dbat98D 發表於 2008-9-10 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-9-10 15:49 發表

如果說整體水平,
建制派支持者失言 / 發表偏激言論的機會其實遠比泛民支持者為高,
所以在網上, 泛民支持 ...

如果甘都叫錯覺, 即係我挾住民主兩隻字講乜都得?
我都係為不滿現狀而講.
238X 發表於 2008-9-10 16:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 10/9/2008 16:43 發表

或者你可以話只蟹一個討論區, 無咩大不了,
但唔好忘記網上世界都足以影響到現實.
我知呢度大部份人係泛民支持者, 但唔代表
因為同聲同氣就可以去到甘唔尊重你"對手"
嘅地步. 亦因為甘, 更顯得佢地短視, 因為
凡係 ...

可能我自己都好唔妥建制派, 所以唔似你咁樣唔滿意法.
我個睇法係, 每個討論區有唔同定位.
我所認識嘅 iTalk 從來都唔係可以完全唔俾真憑實據
或者背景資料就大發偉論, 又或者用 D 好容易挑起
不必要情緒既詞語去造勢, 宣揚自己支持既價值觀.
可惜唔知而家係咪開放左登記,
好多新站友就將出面呢種惡習帶左入來.
立場上我唔反對佢地, 但佢地個文風真係好刺眼.

原帖由 dbat98D 於 10/9/2008 16:45 發表

如果甘都叫錯覺, 即係我挾住民主兩隻字講乜都得?
我都係為不滿現狀而講.

我個意思係, 我見到既同 Chairman 一樣,
但我唔認為咁代表 (呢度既) 民主派支持者都言論偏激.
(唔該睇 #15, 我係回應緊呢篇)

至於你講既 "挾住民主兩隻字講乜都得" 係另一回事,
至少我唔認為呢班人個問題同呢樣野有關.

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
on11358 發表於 2008-9-10 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-10 15:49 發表

如果說整體水平,
所以在網上, 泛民支持 ...

有興趣想知道呢個整體水平既數字從何得出,
不過邊一個派別網民比較多這個問題就不打算深究落去,
而且我對"因為不滿對方而有偏激言論"也沒有意見(我唔係想講呢個),
事實上呢個情況建制派也會經常出現(可能正如你所說更嚴重)。

我想指出既係網上經常見到一些係雙重標準既言論,
就正如最初回文所提及既例子o甘,明明兩方面都係刑毀,
睇法可以完全相反,自己友就當無事,唔係自己友就插,
我希望呢個唔會係一般泛民人士既作風。

可幸既係呢度都有部份版友(不論是那一派別的支持者)
都係以事論事(理性討論),而唔係對立場唔對事(非黑即白)。

J702HMY 發表於 2008-9-10 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 tony 於 2008-9-10 14:54 發表

但我見亦有討論區的建制派會員的言論比這裡更偏激,所以提議多看其他支持者。
同意,我見過有激進「左派」(佢0地打死唔認,不過實際係)對民主派0既知名人士扣上漢奸0既帽子都係司空見慣0既事

J702HMY 發表於 2008-9-10 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2008-9-9 20:43 發表
由選舉前後, 眾多位口講民主嘅板友
就一路係甘掘苦甚至出言侮辱一啲非
泛民嘅人
哈哈,有d人以前做錯左事,俾人係咁唱有咩出奇0者

民主派0既人做錯事之前都試過0係此版俾某人係咁唱喇

仲要寫到長篇大論,我睇到悶啊

彼此彼此啦

當見唔到咪算囉
 樓主| dbat98D 發表於 2008-9-10 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2008-9-10 21:55 發表
哈哈,有d人以前做錯左事,俾人係咁唱有咩出奇0者

民主派0既人做錯事之前都試過0係此版俾某人係咁唱喇

仲要寫到長篇大論,我睇到悶啊

彼此彼此啦

當見唔到咪算囉 ...

呢個係一個唔健康嘅氣氛, 冤冤相報,
只會令個社會更分化, 呢個係雙方面嘅責任
J702HMY 發表於 2008-9-10 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2008-9-10 22:16 發表

呢個係一個唔健康嘅氣氛, 冤冤相報,
只會令個社會更分化, 呢個係雙方面嘅責任
哈哈,咁又係0既

之前都成日0係度同某位左派嘈得好厲害,win左又點丫

得個吉

呢個風氣係改唔到架喇,除非兩邊都有唔錯0既政績喇