hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 海怡居民請願反對石油氣加油站改建住宅 ...
開啟左側

海怡居民請願反對石油氣加油站改建住宅

bigfish_hk2 發表於 2005-7-20 20:16 | 顯示全部樓層

[ref=308573]orange[/ref]  在 2005-7-20 08:01 PM 發表:

無記錯當年賣海怡時有人拍心口話保證個海景唔會
變,出入交通會有專線出中環,街市自家用,結果海景
暫時仲keep得住,專線只係一條專利巴士線,街市其實
開得緊係可以俾其他人用,難怪佢o地咁多年o黎都
"唯我獨尊"

世事無絕對
邊有人知道日後發展計劃會變成點架!
正如中環成日都填海

o個個街市賣o既野唔平
都唔會有附近公共屋村o既人去o個度買野啦!

另問,請問係邊條專利巴士線去中環呀!#???
福建幫超市有過期30日叉燒包
orange 發表於 2005-7-20 20:22 | 顯示全部樓層
[ref=308599]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-7-20 08:16 PM 發表:

世事無絕對
邊有人知道日後發展計劃會變成點架!
正如中環成日都填海

o個個街市賣o既野唔平
都唔會有附近公共屋村o既人去o個度買野啦!

另問,請問係邊條專利巴士線去中環呀!#???

當年海怡包裝成一個豪宅區,買得起既都係中環返工
o個班中產人仕,附近有公屋同油庫,加上當年鴨利洲
橋塞車多過食飯,所以個發展商就包裝到保證有海景
既住宅

以前佢個街市的確幾旺,不過聽講因為加租搞到o的野
貴晒,而家個街市其實都無咁多人去

條專線咪中巴590,當年為呢o左條"專線"搞到上新聞節目

[ Last edited by orange on 2005-7-20 at 20:24 ]
DW8306 發表於 2005-7-20 23:57 | 顯示全部樓層
[ref=308606]orange[/ref]  在 2005-7-20 08:22 PM 發表:

既住宅

以前佢個街市的確幾旺,不過聽講因為加租搞到o ...

5分一班仲比port班次不足...=.="
咁唔鋸既自已揸直升機啦!
exspeed 發表於 2005-7-21 01:42 | 顯示全部樓層

[ref=308573]orange[/ref]  在 2005-7-20 08:01 PM 發表:

無記錯當年賣海怡時有人拍心口話保證個海景唔會
變,出入交通會有專線出中環

當年賣盤個陣, 仲話會有專船出中環.... :
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
superbus 發表於 2005-7-21 01:55 | 顯示全部樓層
[ref=309107]exspeed[/ref]  在 2005-7-21 01:42 AM 發表:

當年賣盤個陣, 仲話會有專船出中環.... :

海怡有碼頭0既咩?#???
如果冇,叫人點上船呀?#:-[
唔通用輕功水上飄咩?:
DM17 發表於 2005-7-21 02:15 | 顯示全部樓層
[ref=306172]ccicoltd[/ref]  在 2005-7-18 18:24 發表:

倘若駕駛學校搬至鴨脷洲工業區,可供學員訓練的道路將縮減近半
至只有一公里多。

淨計晌工業區內操車, 可能連果一公里都冇..

何況工業區邊度有咁大既地方俾佢起?
(以黃竹坑場比較)
史上空前最強大戰!
Fei 發表於 2005-7-21 08:08 | 顯示全部樓層

[ref=308469]volvoman[/ref]  在 2005-7-20 18:58 發表:

小弟有次交廣要落香港仔, 去到站送 70 車尾,
咁正上客的 M590 車長是小弟的朋友, 於是便上車
安坐樓上, 到 "黃廠" 站小弟走到樓下打鐘落車時,
被樓下約 90% 的海狗怒啤 #:-[

講野要負些責任,乜野叫"海狗"、"置狗"?

[ Last edited by Fei on 2005-7-21 at 08:10 ]
orange 發表於 2005-7-21 14:31 | 顯示全部樓層
[ref=309237]Fei[/ref]  在 2005-7-21 08:08 AM 發表:

講野要負些責任,乜野叫"海x"、"置x"?

呢o的詞語不論南區車長,食肆以至街市工作既人都知
不過都係唔好講出口,始終呢o的詞語帶點人生攻擊成份
(雖然我o地唔認同那一小撮人既行為與態度,但都不需要
咁鬧人)

回正題,今日睇報紙見海怡居民登廣告要求新鴻基唔好起
樓,理由包括:
可能令庫房收入減少
令全球最稠密的小島更形擠迫
令南區尤其是鴨利州交通更為擠迫
關於呢個行動可以上網www.rezoningobjection.net睇睇

我就覺得第1點理由有點唔太明,一方面你話以私人協商
形式換地會影響庫房收入,但同時又要求政府係將塊地改
為起休憩場地,但到頭來不論起樓或起休憩場地政府庫房
其實一毫子都無得益過,除非囉塊地去拍賣咁先幫到政府
ronaldlau 發表於 2005-7-21 19:58 | 顯示全部樓層
[ref=309141]DM17[/ref]  在 2005-7-21 02:15 AM 發表:

淨計晌工業區內操車, 可能連果一公里都冇..

何況工業區邊度有咁大既地方俾佢起?
(以黃竹坑場比較)

佢話利南道海邊塊地wor~~~
ronaldlau 發表於 2005-7-21 19:59 | 顯示全部樓層

[ref=308606]orange[/ref]  在 2005-7-20 08:22 PM 發表:

既住宅

以前佢個街市的確幾旺,不過聽講因為加租搞到o ...

而家一部分海怡人都上西村街市買o野la~