hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 [Simu]城市發展問題
開啟左側

[Simu]城市發展問題

JN6854 發表於 2005-7-16 10:28 | 顯示全部樓層

[ref=303717]hr1918[/ref]  在 2005-7-16 08:35 發表:

其實錢而家都有得賺dd,但d城市真係無乜大變化
如果人多搭車應該加班疏導定係由佢逼爆來營造人流高既效果 ?:

人多要加車
因為「乘客流動」先係人口增加因素
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
 樓主| hr1918 發表於 2005-7-16 10:49 | 顯示全部樓層
[ref=303763]JN6854[/ref]  在 2005-7-16 10:28 發表:

人多要加車
因為「乘客流動」先係人口增加因素

咁係咪需要連接晒咁多個city,還是先連接幾個較接近既先?

另外有野想請教下 ,有咩方法可以改變市民搭車模式?
因為而家小弟連接既五個city中,有一個city(假設叫A城)係伶仃地隔左一個海,於是我就0係A城起左個碼頭並且開巴士線連接市內各點,之後用渡輪連接另一碼頭,但碼頭附近係乜都無既,只係起左路同開左巴士線巴士連接另一個城市(假設叫B城),但就出奇地好客,所以過左一輪就諗住開條鐵路取代佢,先原本由其他城市只去到B城既鐵路延長去碼頭,再開一條鐵路由碼頭過海去A城,之後0係A城各城用巴士接駁到鐵路站,但係搭由A城搭渡輪 +巴士往返 B城既人就依然好多,但肯鐵路轉鐵路方式既就比預期中少,試過cut巴士同渡輪,但只能令d乘客滯留0係站道,結果又要開返,唔知有咩妙計呢?
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
JN6854 發表於 2005-7-16 11:09 | 顯示全部樓層
[ref=303789]hr1918[/ref]  在 2005-7-16 10:49 發表:

咁係咪需要連接晒咁多個city,還是先連接幾個較接近既先?

另外有野想請教下 ,有咩方法可以改變市民搭車模式?
因為而家小弟連接既五個city中,有一個city(假設叫A城)係伶仃地隔左一個海,
於是我就0係A城起左個碼頭並且開巴士線連接市內各點,
之後用渡輪連接另一碼頭,但碼頭附近係乜都無既,
只係起左路同開左巴士線巴士連接另一個城市(假設叫B城),
但就出奇地好客,所以過左一輪就諗住開條鐵路取代佢,
先原本由其他城市只去到B城既鐵路延長去碼頭,
再開一條鐵路由碼頭過海去A城,之後0係A城各城用巴士接駁到鐵路站,
但係搭由A城搭渡輪 +巴士往返 B城既人就依然好多,
但肯鐵路轉鐵路方式既就比預期中少,試過cut巴士同渡輪,
但只能令d乘客滯留0係站道,結果又要開返,唔知有咩妙計呢?

初期要考慮連接鄰近0既city先
(唔好超過三個, 每個城巿最好只連接兩個鄰近城巿)

[記得留意文章每行字數限制]
原本搭船班客除非你剷左個碼頭
或者唔提供船俾客過海, 佢地先會轉車去火車站過海
(因為0的客有指定經邊個站轉車0架)
68A 發表於 2005-7-16 11:11 | 顯示全部樓層

LNChickenRice 發表於 2005-7-16 12:37 | 顯示全部樓層
學九鐵田少0既做法
唔開直通車,而係開鐵路+巴士/渡輪0既系統啦~
呵呵呵~

PS 不過肯定好多人會因為No Route而唔坐你0既車囉...
到時要'Lum'客返回閣下運輸系統之時,可能仲煩
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
 樓主| hr1918 發表於 2005-7-16 13:40 | 顯示全部樓層
而家用四卡車都一卡唔滿
唔知將兩條鐵路合併令佢可以直出市區有無幫助呢:#;oD

ED3935 發表於 2005-7-16 15:16 | 顯示全部樓層

[ref=303931]hr1918[/ref]  在 2005-7-16 13:40 發表:

而家用四卡車都一卡唔滿

[img]http://www.hkbus.net/temp/simscr01.jpg[img]

除非另有途徑出市區, 否則合併作用不大(因為一樣都係果D客)...
JN6854 發表於 2005-7-16 19:44 | 顯示全部樓層
[ref=303931]hr1918[/ref]  在 2005-7-16 13:40 發表:

而家用四卡車都一卡唔滿

有無考慮過轉用「叮叮」呢?
(拖卡數可以同EMU一樣[如果兩邊都係停月台]
載客數少約一半至2/3)
 樓主| hr1918 發表於 2005-7-16 21:08 | 顯示全部樓層
[ref=303982]ED3935[/ref]  在 2005-7-16 15:16 發表:

除非另有途徑出市區, 否則合併作用不大(因為一樣都係果D客)...

其實如果兩條合併左就可以實現直出市區,不過上面我講個個失敗例子令我唔多敢咁搏,但而家又開始有D變化 ,用鐵路轉巴士方式由A去B既客依然多,但回程就多左人搭鐵路,有d搭巴士到去碼頭都係搭鐵路(真係唔明點解唔直接係鐵路轉鐵路)

[ref=304132]JN6854[/ref]  在 2005-7-16 19:44 發表:

有無考慮過轉用「叮叮」呢?
(拖卡數可以同EMU一樣[如果兩邊都係停月台]
載客數少約一半至2/3)

其實一開始用千九因為想一勞永逸而且效有效率
而家雖然都唔駛蝕,有錢賺但感覺上用唔盡D車
即係叮叮可以行火車軌 ? 不過考慮緊轉輕鐵
JN6854 發表於 2005-7-16 21:21 | 顯示全部樓層

[ref=304239]hr1918[/ref]  在 2005-7-16 21:08 發表:

其實一開始用千九因為想一勞永逸而且效有效率
而家雖然都唔駛蝕,有錢賺但感覺上用唔盡D車
即係叮叮可以行火車軌 ? 不過考慮緊轉輕鐵

何來輕鐵?

「叮叮」係誇到「有軌有電纜就得」
唔理係電車軌/鐵路軌都照行
不過車廠一定要對應番「叮叮廠」/「火車廠」
(僅限買車時、入廠時叮叮照入火車廠)