hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 的士收費檢討
開啟左側

的士收費檢討

lsc04d11 發表於 2008-9-13 16:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

成日都覺得好唔抵....
市區的士話想加至起錶$18,但可唔可以更改埋以下非常不公平的事??

我地搭的士有時為直達..(因為有些地方偏僻),但很多時我地都係為快!快!快!

但點解停紅綠燈,又當等候時間,要我地俾錢....
明明我要快,你已經俾唔到快既服務我,仲要收我錢??

應改為以下...

起錶 $18(是他們想加$2 je...俾佢加)
首兩公里之後
每0.2公里 $1.4(我有冇記錯??)
停車等候 $1.4/1分鐘(即係停車接多個客,或者去7-11買枝水先o個隻)

因交通情況(停紅綠燈,塞車)而停車 倒扣$1.4/1分鐘
(最多減至$18,總之搭一程紅色的士最低消費$18)

這樣才是公平啊....大家認為係唔係....

這樣亦可防止司機專登兜路,或者行入停燈好耐既街而屈多D錢.....

我明明要快,你慢既話,就應該收平D啦....係唔係....
當然綠燈也要推行這個制度....

set錶唔難...
當係乘客要求停車的那隻,就可以按一個掣開始計時,平時行車既等候計時就個錶自己會做囉....

試過幾次,明明唔過2分里,都要俾$25左右...(一次新界,一次市區),仲要遲左去到...

評分

參與人數 3aPower -14 收起 理由
ChickenTong -5 抵扣
MEMPHIX -5 不合現實既建議,如果你份工都有扣錢的話,你會 ...
HY671 -4 強詞奪理...

查看全部評分

kenchan_0710 發表於 2008-9-13 22:31 | 顯示全部樓層
因交通情況(停紅綠燈,塞車)而停車 倒扣$1.4/1分鐘
(最多減至$18,總之搭一程紅色的士最低消費$18)

如果係真,以後旺區唔駛旨意有士坐
抗戰二十年
MEMPHIX 發表於 2008-9-13 23:18 | 顯示全部樓層
絶對支持
此舉可以令大量的士司機失業轉行
令馬路上少左好多車
甘既苦肉計都比你諗到
真係要寫個服字比你
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
 樓主| lsc04d11 發表於 2008-9-16 12:49 | 顯示全部樓層

就係要將D車分流,唔好令旺區咁多車....
如果個的士司機想賺既,就唔好行入彌敦道等繁忙道路...

又要令到趕時間既既乘客更加趕...
asv2 發表於 2008-9-16 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2008-9-16 12:49 發表
就係要將D車分流,唔好令旺區咁多車....
如果個的士司機想賺既,就唔好行入彌敦道等繁忙道路...

又要令到趕時間既既乘客更加趕...

如果你個目的地係旺區,
司機真係焗住入去既,
最後入到去又要停燈又有塞車,
咁你呢支旗咪白做?
HY671 發表於 2008-9-17 12:05 | 顯示全部樓層
倒扣都up得出...

你返工遲到最多都係冇勤工獎,會唔會扣你人工先?
你做錯野最多俾老細鬧幾句,鬧完月尾有冇糧出呀?
停燈阻住你就要扣錢,點解係扣司機而唔係扣枝燈?
永遠懷念MJ
238X 發表於 2008-9-17 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 17/9/2008 12:05 發表

停燈阻住你就要扣錢,點解係扣司機而唔係扣枝燈?

咁又係,無乜可能下下都話係個司機特登等紅燈阻人時間。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2008-9-18 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-9-17 23:20 發表

咁又係,無乜可能下下都話係個司機特登等紅燈阻人時間。

答巴士遇著司機碌車特登唔過燈的話,我唔介意樓主為我地
爭取有關司機要賠錢俾乘客。
永遠懷念MJ
ckckck 發表於 2008-9-21 12:33 | 顯示全部樓層
樓主,
或者是觀點和角度之間的問題,
但當你坐上一架的士,你已經是享用緊該車的服務,
快只是你所希望,當然大部份司機都會盡可能臨合客人的需要,
但實際上其實的士司機是沒義務要這樣做,
試問各位會見過一條規定是指「的士司機必須以最快速的方法到目的地」嗎?

停紅綠燈不是的士司機能控制,停燈的時候也需要燃油需要成本,
而你也坐在的士上,要繼續付錢也是無可口非。

在建議前請樓主多想一步,考慮一下多方面的角度吧。
 樓主| lsc04d11 發表於 2008-9-24 09:38 | 顯示全部樓層

我就是想得太多...
大家有冇睇今日報紙,的士起錶加價...
每公里收$1.5亦加左價...

理應收多左錢,但的士司機都說︰
生意額會減少,因為做開都係短途客。

而我提出方案,會收多d錢。
1. 每一程快左(因為盡量行d唔塞車既地方以免車費減得太低),可接載乘客的次數多了
2. 更吸引愛錢的朋友,但如果行車停得少,佢地得不償失...而司機多左客源
3. 長途客因行高速公路居多,絕不影響及減少他的收費...仲可以玩八折...
4. 乘客亦可達到準時到達之目標,以吸引長期使用的士...
5. 唔行得咁多繁忙道路/燈位多道路,賺左少少「兜路」錢,但呢d兜路的確能加快行車時間,對乘客沒有壞影響

至於如果目的地/出發點係繁忙街道,如彌敦道、窩打老道、干諾道,則可有5分鐘的免減時間。