hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 香港交通應唔應該以鐵路做主導?
開啟左側

香港交通應唔應該以鐵路做主導?

mckhgc 發表於 2008-9-17 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2008-9-17 19:40 發表

幾十年前起地鐵果陣,
彌敦道封路亂哂大龍

起尖沙咀支線,尖沙咀又係亂哂大龍

第日起沙中起果陣,
中環一定會周圍都封路
好似以前o既尖沙咀咁

再加上南港島線同北港島線,
興建期間北港島交通一定可能都會亂哂大龍
...

完全認同,如果三十幾年前,抱著「起鐵路要封路,會塞車,所以唔好起,用巴士就得」既心態,唔起地鐵觀塘線、荃灣線..........,今日香港仲係得紅磡至羅湖一條鐵路,唔知上文人會點唸呢?仲會唔會認為無敵的巴士可以應付得來呢?
mckhgc 發表於 2008-9-17 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-9-16 22:00 發表

如果「合作」係指巴士做接駁…咁就算吧啦
日日返屋企經過安達臣道個發展區,就會覺得鐵路為主好可笑
起到d樓冇雷公咁遠,但係起鐵路上去又近乎冇可能
仲講鐵路為主?你估香港好大咩,下下叫人轉車好唔合理姐…

如果鐵路為 ...

講得好,更可笑的是, 港鐵公司既「正業」係乜野,佢會唔會起一條鐵路,最著緊既係乜,就係人都知,而鐵路車站上蓋/附近,已極少會起公營房屋,而起埋D要黎炒多過住既私樓,就算真係住,呢D人又唔少係有私家車既,反而真係需要搭鐵路既呢,就往往踢到冇雷公咁遠,想搭鐵路?唔該畀多三四雞小巴/九巴賺

而且起得鐵路車站既地方,通常都係大街大巷,本身巴士/小巴網絡都唔會差得去邊,反而D有雷公咁遠既地方,鐵路唔到,巴士/小巴網絡亦唔好得去邊,鐵路幫唔到都唔止,反而鐵路通車後既巴士/小巴削班,呢D地方就鑊鑊中

咁既「鐵路主導」政策,真係得啖笑

張偉沖 發表於 2008-9-18 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2008-9-16 23:29 發表

正因為香港太細
無咁多地方起道路去容納咁多巴士
先至更適合以鐵路為主

你睇起條中環繞道
又要填海
但如果起沙中線
無需填海及無需大量土地已經可以增加運輸容量

又好似彌敦道沿線都無地方再增加道路容量
反而鐵 ...

有沒有諗過重組路線?
連這些都未做, 又如何增加運輸容量?
ArnoldC 發表於 2008-9-18 03:40 | 顯示全部樓層

地鐵唔發展地產咪無錢賺囉,
到時棧服務質量下降。
DF11 發表於 2008-9-18 07:01 | 顯示全部樓層
點解香港起個個站都要起到超級豪華?

成日話有d地方人口唔夠所以唔設站, 我見外國有d地方搭兩個台比人上落就算
唔需要乜野成本咁制

鐵路用黎載人架, 唔係為左整地方比人shopping
DIH 發表於 2008-9-18 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DF11 於 2008-9-18 07:01 發表
點解香港起個個站都要起到超級豪華?

成日話有d地方人口唔夠所以唔設站, 我見外國有d地方搭兩個台比人上落就算
唔需要乜野成本咁制

鐵路用黎載人架, 唔係為左整地方比人shopping ...

馬鐵站咪唔係「超級豪華」囉~
寶琳站都唔算係「超級豪華」喎~
3bx 發表於 2008-9-18 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2008-9-17 23:26 發表
而且起得鐵路車站既地方,通常都係大街大巷,本身巴士/小巴網絡都唔會差得去邊,反而D有雷公咁遠既地方,鐵路唔到,巴士/小巴網絡亦唔好得去邊,鐵路幫唔到都唔知,反而鐵路通車後既巴士/小巴削班,呢D地方就鑊鑊中

鐵路車站梗係要起在大街大巷,唔通要起在山卡拉才算好?

其實若有鐵路車站的地方,巴士/小巴資源應該遷移至鐵路服務唔到的地方,
但奈何巴士/小巴公司要保住肥肉,部份市民又話要有選擇,導致整個交通
體系的資源不能有效發揮其功能。
Kaix 發表於 2008-9-18 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-9-18 17:41 發表

馬鐵站咪唔係「超級豪華」囉~
寶琳站都唔算係「超級豪華」喎~

香港人真的被寵壞了

在外國,有個鐵皮屋仔的車站已經好好了,
有些車站的島式月台闊度更只得一米

所以完全不明白為何香港要將鐵路車站弄得那麼龐大,
所以興建鐵路車站根本不存在任何技術/財政/人口問題,
幾萬港元已足夠興建一個車站

Kaix 發表於 2008-9-18 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2008-9-18 18:01 發表

鐵路車站梗係要起在大街大巷,唔通要起在山卡拉才算好?

其實若有鐵路車站的地方,巴士/小巴資源應該遷移至鐵路服務唔到的地方,
但奈何巴士/小巴公司要保住肥肉,部份市民又話要有選擇,導致整個交通
體系的資源不能有效發 ...

同意後半部的意見,但第一句就不敢苟同

在外國,鐵路車站往往不是在大街大巷,
亦不設有任何職員,
只有一座臭氣熏天的迷你鐵皮亭,
入夜後就如同荒島一樣
張偉沖 發表於 2008-9-18 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2008-9-18 18:19 發表

香港人真的被寵壞了

在外國,有個鐵皮屋仔的車站已經好好了,
有些車站的島式月台闊度更只得一米

所以完全不明白為何香港要將鐵路車站弄得那麼龐大,
所以興建鐵路車站根本不存在任何技術/財政/人口問題,
幾萬港元已足 ...

你將外國那套搬來香港無用架.....
況且你第一句顯出你的霸道....

唔大又點處理數以萬計的人流先?
你估係外國近郊那些站連人影都無那隻咩?
你試下將中環, 尖沙咀這些站變成外國那隻咁睇下點....
又或者試下將沙中線D 站變成外國那隻又睇下點...
做人實際些好.

點足夠?
燈油火蠟通通唔駛錢?
閘機唔駛錢? 鐵路公司員工唔駛人工?

咁你不如解釋慈雲山站由有變無的原因....