hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 雷曼迷利債事件的政黨參予問題
開啟左側

雷曼迷利債事件的政黨參予問題

053h4 發表於 2008-9-23 16:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

leslie 發表於 2008-9-23 17:10 | 顯示全部樓層
正所謂"有事要搵銀紙擋"ma...

投資失誤, 之前沒有看詳情, 真係唔怪得人
L. Chan - 我們堅持才有希望!
on11358 發表於 2008-9-23 17:12 | 顯示全部樓層
證明民主黨競選口號成功"有事請搵民主黨"

個人認為民主黨出手都只係迫於無奈,
因為明知這班"投資失利者"輸打贏要都幫手,真係唔話得。
 樓主| 053h4 發表於 2008-9-23 18:12 | 顯示全部樓層

dicksonboy 發表於 2008-9-24 08:19 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2008-9-23 17:10 發表
正所謂"有事要搵銀紙擋"ma...

投資失誤, 之前沒有看詳情, 真係唔怪得人

我老豆就係受害者之一
佢話當時銀行sell佢果陣話迷你債券同做定期一樣咁穩陣,但係息就高D~
批債券係美國七大銀行發既,只有七間銀行都倒閉先收唔到錢,隻字不提Lehman,更加無講有關抵押債券既野
咁佢諗住咁穩陣咪買咯,況且有腦既都知風險高既利息會高,但係迷你債券利率又唔係高
風險自然唔高,鬼諗住銀行真係呃人咁折墮
係無錯人地係大張白紙細隻黑字寫清楚,但係銀行係咪誤導呢?
再講,上年個市咁好果陣,D債券不升反跌,老豆都再次去銀行查詢過
答覆當然係D債券好穩陣
我老豆無怨天尤人,只怪自己唔小心

我只係講一句:假如將來你屋企人既強積金因為銀行條款化為烏有
千祈要記住你今日講過既話
而我就會企出黎話投資失誤唔好怨天尤人,最終貪字得個貧
Idiotism is idiots being idiotic
Fun_FC 發表於 2008-9-24 13:13 | 顯示全部樓層
其實今次呢獲反而係保守投資者先出事,試問要靠投資搵錢的,又點會貪你些少息?

問題係,這批人真係連自己買左乜都唔清楚,銀行本身都存在問題,沒清楚介紹此投資產品便亂推銷。
 樓主| 053h4 發表於 2008-9-24 14:00 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2008-9-24 21:32 | 顯示全部樓層
雷曼係國際四大投資銀行之一, 出事之前, 本身個名就好響, 就算事前話俾你知係雷曼發既, 又有幾多人估到會出問題?

美林, 雷曼, 高盛... 全部都係響噹噹既 I Bank, 一年之前如果你話俾人知響呢D公司打工, 都唔知引來幾多羨慕目光, 連家長都話仔女第日大個想佢地做 I Bank. 而家? 就同"免檢產品"一樣囉.
ksmbh 發表於 2008-9-24 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2008-9-24 21:32 發表
雷曼係國際四大投資銀行之一, 出事之前, 本身個名就好響, 就算事前話俾你知係雷曼發既, 又有幾多人估到會出問題?

美林, 雷曼, 高盛... 全部都係響噹噹既 I Bank, 一年之前如果你話俾人知響呢D公司打工, 都唔知引來 ...

我估銀行班sales都唔知賣緊既野內含毒藥,
反而金管局監管不力,
比d咁既產品賣又可以名為"債券",
相信唔少買家都係想高少少息又穩陣先買,
如果唔係個名叫minibond都唔會落疊.
leslie 發表於 2008-9-25 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2008-9-24 08:19 發表

我老豆就係受害者之一
佢話當時銀行sell佢果陣話迷你債券同做定期一樣咁穩陣,但係息就高D~
批債券係美國七大銀行發既,只有七間銀行都倒閉先收唔到錢,隻字不提Lehman,更加無講有關抵押債券既野
咁佢諗住咁穩陣咪買咯,況 ...

你老豆投資是個人決定,沒有人或法例強制要佢去買

MPF 卻是被政府迫市民做投資,將d錢投入市場,除非你唔係香港做野就唔洗買,連擺響度唔郁都唔可以

概念上已經唔同, 一個是自願, 一個是被迫(強制), 如果依家班人是因為MPF因此事件而受損, 個人認為是值得同情及協助

L. Chan - 我們堅持才有希望!