hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 讚揚及找的士司機黃汝春DV7877
開啟左側

讚揚及找的士司機黃汝春DV7877

106118 發表於 2008-9-23 18:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人今日帶同老人家外出,唔知係咪有老人家關係找的士很困難,有一輛車牌DV7877的的士停下,一個中年肥身材的男士(黃汝春)主動協助收起輪椅到尾箱,在途中老人突然失禁(尿袋穿咗),但司機沒有 但去到大家都忙於清理車廂,但司機對我們說不用了你快點帶老人家入醫院啦我要去土瓜環交更,當時六神無主只有照做,當入到醫院才想起我們未俾錢呀!出到去司機走了。
我想知到的士司機黃汝春服務的車行/打理人交更地點及親身給他$300元獎勵
2A_DL13 發表於 2008-9-23 20:54 | 顯示全部樓層
雖然唔知得唔得,不過我建議你打去問下馬路的事,睇下可唔可以幫手聯絡
該名的士司機。

http://www1.881903.com/main/881fotr/rdevent/page4.htm
Your global lifestyle partner..
 樓主| 106118 發表於 2008-9-24 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2008-9-23 20:54 發表
雖然唔知得唔得,不過我建議你打去問下馬路的事,睇下可唔可以幫手聯絡
該名的士司機。

http://www1.881903.com/main/881fotr/rdevent/page4.htm

我可能會找傳媒幫手,既然做得好唔怕全民一起觀察這位「模範」,不過有不光彩的過去(人係要對自己問責)就後果自負啦!
我決定聽取意見去便利店捐咗$300去四川實際D
AVD1 發表於 2008-9-26 08:07 | 顯示全部樓層

原帖由 106118 於 2008-9-24 19:33 發表

我可能會找傳媒幫手,既然做得好唔怕全民一起觀察這位「模範」,不過有不光彩的過去(人係要對自己問責)就後果自負啦!
我決定聽取意見去便利店捐咗$300去四川實際D ...

講真, 睇到你 E 篇回文, (尤其咩 不光彩 + 後果自負)
完全唔明係講咩

如果你係覺得 $ 300 佢係應得, 咁你如果搵到佢就比佢,
不過而家你係連車費都冇比到人 o既 話,
唔好話獎勵, 你好應該比番車費比佢 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2008-9-27 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 106118 於 2008-9-24 19:33 發表

我決定聽取意見去便利店捐咗$300去四川實際D ...

其實你一開始講晒人地全名車牌出黎, 話表揚佢...轉頭又唔話咩"觀察這位「模範」", "不光彩的過去",
另外, 一方面話"可能找傳媒幫手", 轉頭又話"去便利店捐咗$300去四川"

講真, 你知唔知你自己想講咩? 點解你d文章充滿著矛盾?

我諗要講就講清楚d, 肯定d , 咁樣講野對有關的士司機似乎亦不公道wor...

3ASV196.KE7270
DF11 發表於 2008-9-28 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-9-27 08:42 發表

其實你一開始講晒人地全名車牌出黎, 話表揚佢...轉頭又唔話咩"觀察這位「模範」", "不光彩的過去",
另外, 一方面話"可能找傳媒幫手", 轉頭又話"去便利店捐咗$300去四川"

講真, 你知唔知你自己想講咩? 點解你d文 ...
我都睇唔明
呢件事關四川咩事
nwfb1601 發表於 2008-9-30 12:14 | 顯示全部樓層

原帖由 DF11 於 2008-9-28 00:36 發表

我都睇唔明
呢件事關四川咩事

佢係想將0個筆獎金捐俾慈善機
構做四川脤災呀......

不過0係睇完呢個post 之後,我
都好想問問樓主:What are you
talking about?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Fun_FC 發表於 2008-9-30 13:15 | 顯示全部樓層
小弟都唔明樓主說什麼「不光彩的過去」?

同埋即使有什麼過去,但車你就坐左,咁做咩因「不光彩的過去」而唔俾車錢?當然,你搵佢唔到另計。
AVD1 發表於 2008-10-1 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2008-9-30 13:15 發表
小弟都唔明樓主說什麼「不光彩的過去」?

同埋即使有什麼過去,但車你就坐左,咁做咩因「不光彩的過去」而唔俾車錢?當然,你搵佢唔到另計。

E 樣野就係我一直想知 o既 問題,
根本上, 夠竟樓主夠竟知唔知自己講緊乜 ?

# 1 同 # 3 根本就差唔多係 180 度轉變 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1