hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 請教考大巴技巧
開啟左側

請教考大巴技巧

buscoach 發表於 2008-9-24 18:44 | 顯示全部樓層

其實大巴(應該話考咩車都係),最緊要足鐘,至於兩腳極力子和泊位其實只要勤於練習我相信問題應該也不大的,同埋考牌嗰陣一定要保持輕鬆的心情,當考牌官係你的師傅,這樣的話考牌時亦應該可以沒那麼緊張。至於講到考牌場,我覺得沙田教仔學院係最易,因為佢泊位的參考點都幾易睇,同埋條考牌線也不算繁忙,導師都好比心機和幾好禮貌,比心機呀樓主,下次努力過啦!
FN1967 發表於 2008-9-25 13:30 | 顯示全部樓層
我嗰時响荃灣考....!
考完我師傅和其他現場觀衆都我講泊位時我頭和尾都用到好盡,仲差d出界,

因為部車無電視,得車尾鏡,
考牌官要企起身向後望車尾鏡才睇到白線.....!
考牌期間在路上仲差D俾前面同考巴士的人搞到我"肥佬".....!
話說當時泊完位一出試場就追到前車....!
仲响一個右轉燈出白界線時突然停車,
令我出咗三分二停响到,仲要開始轉燈.....!
我二話不說照過......!
考官仲叫我爬佢頭......!
考完等結果時....個考官出嚟望一望我笑笑口,揸車離開收工...!
(個考官返半日,考完我就收工,我仲要提早咗個幾鐘去考....!)
fai 發表於 2008-9-26 09:24 | 顯示全部樓層
我舊年11月14日考,收排期信時攝左張紙仔話由07年11月
19日開始考大巴唔可以用車上既倒車閉路電視,即係話我
係岩岩尾水可以用電視既考生。
[i]影像.從心[/i]
 樓主| hsku 發表於 2008-9-28 23:35 | 顯示全部樓層

我終於轉了去李X,再戰荃灣
我對中型頭無好感,所以用傳統大巴
leslie 發表於 2008-9-28 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-9-26 09:24 發表

依家d新車好多都有閉路電視,反而考牌唔俾用,真怪....

好在之前考左jei~依家間中有得駕Coaster,都幾好玩!~
L. Chan - 我們堅持才有希望!
64xxx 發表於 2008-9-28 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-9-26 09:24 發表
我07年9月份考, 師傅都有咁講...
巴士佬錯。
oman 發表於 2008-9-29 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2008-9-28 23:39 發表

好在之前考左jei~依家間中有得駕Coaster,都幾好玩!~

我考左個牌之後無渣過巴士......唉.....

你係邊度有得渣咁好?
fai 發表於 2008-9-29 09:31 | 顯示全部樓層
我估運輸署既理由係仲有舊式巴士冇閉路電視,如果你考牌
用左閉路電視就會唔識渣冇電視既車。

正如而家新既重型車唔駛用兩腳極力子,但考牌仍然要做一
樣道理。

原帖由 leslie 於 2008-9-28 23:39 發表

fai 發表於 2008-9-29 09:34 | 顯示全部樓層
我都係呀!巴士完全冇機會,考完中型本來諗住可以
渣下表哥架hiace(我之前得1牌),點知成年都唔得
閒搵佢。(或者佢唔得閒俾我渣)

原帖由 oman 於 2008-9-29 00:15 發表

我考左個牌之後無渣過巴士......唉.....

你係邊度有得渣咁好?
fai 發表於 2008-9-29 09:37 | 顯示全部樓層

但我覺得NQR型巴士會比較易呃個牌番黎。當然兩派人,一派話
學車用部似巴士既車操好手車好D,另一派話幾大呃左個牌先以
後大把機會操熟手車,我係後面O個派。

原帖由 hsku 於 2008-9-28 23:35 發表
我終於轉了去李X,再戰荃灣
我對中型頭無好感,所以用傳統大巴