hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 點解呢度長期都有咁多雀仔?
開啟左側

點解呢度長期都有咁多雀仔?

S3BL104 發表於 2008-9-26 01:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實真係想問好耐,
點解長沙灣道近麗閣邨嗰個
十字路口長期都有大批雀鳥聚集?
嗰個位置有咩得天獨厚嘅條件令佢哋中意留喺嗰度?
MF2648_AVBW8 發表於 2008-9-26 15:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL104 於 2008-9-26 01:06 發表
其實真係想問好耐,
點解長沙灣道近麗閣邨嗰個
十字路口長期都有大批雀鳥聚集?
嗰個位置有咩得天獨厚嘅條件令佢哋中意留喺嗰度?

Because of many ''food'' their for them?
DD2113 發表於 2008-9-26 21:34 | 顯示全部樓層
因為牠們食緊 "長糧"....
放工時見過有人把飼料撤上地鐵站出入口的上蓋.
反對所有專利巴士全空調化!
fai 發表於 2008-9-26 21:51 | 顯示全部樓層

個度d野鴿多得很恐佈,可能有數百隻。

同埋o個度唔同品種有唔同地頭,野鴿通常只會集中東京街/
長沙灣道十字路口,最多唔會超過每邊三支燈柱。

另外烏鴉就會o係怡閣苑/九龍工業學校一帶出沒。不過唔會
聯群結隊。

令外有d珠頸斑鳩就會o係元州街/青山道一帶舊樓出沒,舊年
有一對仲係我睡房冷氣機上面築巢生蛋。不過d斑鳩雖然同野
鴿似樣,但唔會同野鴿混雜,大家亦唔會去對方地盆。

據觀察,d鳥類地域性好強(領域可以細緻到幾個街口範圍)。

不過我都好想知o個幾百隻野鴿夜晚會去晒邊?

[i]影像.從心[/i]
lpc 發表於 2008-9-26 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-9-26 21:51 發表
個度d野鴿多得很恐佈,可能有數百隻。

同埋o個度唔同品種有唔同地頭,野鴿通常只會集中東京街/
長沙灣道十字路口,最多唔會超過每邊三支燈柱。

另外烏鴉就會o係怡閣苑/九龍公業學院一帶出沒。不過唔會
聯群結隊。

令外 ...

早幾年無記新聞部已經有報導麗閣村烏鴉為患既問題
但咁多年始終都無乜改善

ps:係"九龍工業學校"
on11358 發表於 2008-9-27 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2008-9-26 21:34 發表
因為牠們食緊 "長糧"....
放工時見過有人把飼料撤上地鐵站出入口的上蓋.

岩岩拆左長沙灣工廠大廈果陣經常見到大空地入面有好多麵包碎,
吸引左好多白鴿聚集,有時o係果度影車都要小心頭頂。
fai 發表於 2008-9-27 15:19 | 顯示全部樓層

長沙灣工廈兩個地盆一個起緊公屋另一個起緊學校啦。

有次我都提有個賣旗既女人唔好企o係燈柱下。d白鴿成日聚集o係燈柱上。

另外有次見過有白鴿被車撞後肢離破碎。

原帖由 on11358 於 2008-9-27 02:32 發表

岩岩拆左長沙灣工廠大廈果陣經常見到大空地入面有好多麵包碎,
吸引左好多白鴿聚集,有時o係果度影車都要小心頭頂。
Clarence 發表於 2008-9-27 20:32 | 顯示全部樓層
睇個topic, 以為你講緊禮頓道同黃泥涌道交界位...
S3BL343@66 發表於 2008-10-5 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Clarence 於 2008-9-27 20:32 發表
睇個topic, 以為你講緊禮頓道同黃泥涌道交界位...

上次係果度等10號仔,有成40,50隻
我個邊都有,不過好好多,得個3,4隻,算係好
ma雀我無咩所謂,但個d鴿呀鴉呀,我至憎

fai 發表於 2008-10-6 10:05 | 顯示全部樓層

早幾日亞爸黎開深水埔,佢講笑話可能d鴿係來自尖沙咀
星光行既,不過我聽下就算。應該可能性不大。

話唔定附近有人o係唐樓大量養鴿,當局禁止散養家禽後
佢地變成流浪鴿,甚至仍然偷偷地養。

依我所見,以下地方均有野鴿聚集,大家不妨繼續列
舉:

尖沙咀星光行對出
長沙灣道/東京街
舊中區警署
土瓜灣驗車場
維園?
九龍公園?