hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 談香港老人恃老賣老的風氣
開啟左側

談香港老人恃老賣老的風氣

M 發表於 2005-7-20 07:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前b2板就有篇文章講到有老人家同年輕人爭巴士。
尋日我又見到有個阿伯響屋企附近某間便利店度偷左
盒藥丸(好似係保濟丸),咁岩又被店員見到,於是
個店員捉住個阿伯唔放,點知個阿伯話佢自己人又老
,錢又無,佢都唔想偷果盒藥丸,仲話個店員蝦老人
家。我見到之後就諗你偷野係你唔岩,家陣仲要話個
店員蝦老人家,乜老左就真係大哂咩?後來係點我就
唔知啦,反正我是旁觀者。

唉!小朋友都話細點都可以恃幼je,老人家年紀唔細了
,仲要恃老賣老。
究竟係社會對老人家太好定係佢地真係想博同情?#:-/
如果係前者,咁我諗家陣社會真係唔好對佢地咁好啦!

其實香港既老人算係唔錯架啦,幾十蚊就可以簡簡單單
過一日,政府又成日話要關心佢地(說又有,行動又好
,秉承關心老人這種殖民地高官傳統的曾特首正係最佳
證明!),香港人又願意幫助佢地,好心佢地不要恃老
賣老啦!

[ Last edited by M on 2005-7-20 at 07:31 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
kwyeung 發表於 2005-7-20 11:09 | 顯示全部樓層
我會建議樓主有時間做下社會服務, 目光看遠點,
唔好靠個別事件就成日話香港老人家恃老賣老...
香港確有些老人有此風氣, 但比例上係咪咁多,
恕我不敢認同。

講真, 有更多老人家生活真的沒有樓主所言咁完滿,
係就唔需要日日上街執紙皮, 難道幾十歲先來貪辛苦?
被家人趕入老人院又好過癮嗎?

看多一點吧...

[ Last edited by kwyeung on 2005-7-20 at 11:10 ]
 樓主| M 發表於 2005-7-20 12:05 | 顯示全部樓層
[ref=308091]kwyeung[/ref]  在 2005.7.20 11:09 發表:

我會建議樓主有時間做下社會服務, 目光看遠點,
唔好靠個別事件就成日話香港老人家恃老賣老...
香港確有些老人有此風氣, 但比例上係咪咁多,
恕我不敢認同。

講真, 有更多老人家生活真的沒有樓主所言咁完滿,
係就唔需要日日上街執紙皮, 難道幾十歲先來貪辛苦?
被家人趕入老人院又好過癮嗎?

總而言之,香港人恃老賣老既風氣十分嚴重,依個人所
見,其實都是社會太重視老人之故。敬老本是美德,但
每樣事物都有可能出現反效果,就算是美德也不例外。

香港人生活繁忙,他們的子女經常開ot,怎有時間陪伴
家中老人?我覺得把家中老人送進安老院不是趕,而是
被迫。
LNChickenRice 發表於 2005-7-20 12:50 | 顯示全部樓層

小弟對老人家0既睇法並唔係一刀切
話佢地乜乜物物
而係真係睇Case做人

原因:
(1)因為無人能夠100%似地球上任何一個人
所以老人家0既特徵亦唔係一個模啤出0黎
(如果係0既話,小弟亦都唔介意咒罵佢地'老而不')
事實係:無一個老人家背後0既故事係完全相同0既

(2)老人家0既心理其實同小朋友0既類似(有同感呢?)
不過小朋友因為仲有未來0既人生大長途
而備受呢一代0既人萬般0既寵愛,自然地仲有可能'聽話'
(但係'聽話'亦係小朋友0既死穴...事例不詳細講啦)
老人家呢?晌呢個時間唔做晒晌地上面可以做0既事情
就無機會囉喎~(唔通返天國做咩??)
而且佢地亦未必個個都明事理(唔好忘記,193x-194x 0既'後生仔'
無乜點讀過書、甚至可能去0左打仗0忝...)
所以佢地極有可能以為自己社會經驗豐富而'恃老賣老'
(不過,'恃老賣老'還'恃老賣老',不過如果佢地0既'知識'係out-dated 0左
或者佢地0既做法有違一般人0既理性0既話,
小弟呢句'老而不'一定會Chop落佢地身上...)

簡單講
老人家(同每一個人)都可以做任何事情
但係佢地做0既事情唔可能人人都完全了解、接受
對老人家講一句:'老'呢個字同時帶有'配受人家尊重'0既意思
但係有此'配受人家尊重'0既權利
請閣下千萬尊重各位老人家0既身份同言行
因為只要一個'老而不'做0左一件唔太尊重其他人0既事情0既話
不但止俾機會人話你似'董特首'(鬧佢0個隻...)
而且教壞而家極度精靈(甚至提早反叛)0既小朋友...
模仿性0既學習行為對人有效、對小朋友0既效力更加強勁
到時只會種下'未來老而不'0既種子,作孽之事也~

所以打多一大段,等各位可以幫'老而不'做感化工作
(佢唔聽0既話,等 神處理佢啦:批'老而不'唔夠上帝咁老...各位心照啦)

PS 針對'老而不',小弟同意佢地真係野蠻0左成條街
不過其他老人家無做過以上'老而不'行為,
所以各位版友,留少少地步俾無做過'老而不'行為0既老人家
咁樣都係對人家0既尊重呀~朋友
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
kwyeung 發表於 2005-7-20 13:12 | 顯示全部樓層
[ref=308124]M[/ref]  在 2005-7-20 12:05 PM 發表:
總而言之,香港人恃老賣老既風氣十分嚴重,依個人所
見,其實都是社會太重視老人之故。敬老本是美德,但
每樣事物都有可能出現反效果,就算是美德也不例外。

香港人生活繁忙,他們的子女經常開ot,怎有時間陪伴
家中老人?我覺得把家中老人送進安老院不是趕,而是
被迫。

唔知我中文差定點啦....從個別情況都可以「總而言之」?

如果你要為一兩個case就鬧全香港的老人家恃老賣老,
未免以偏蓋全。我自己就見過老人家批評另一長者恃老賣老,
他們本身都不是人人認同這種行為。
 樓主| M 發表於 2005-7-20 14:09 | 顯示全部樓層
[ref=308177]LNChickenRice[/ref]  在 2005.7.20 12:50 發表:
PS 針對'老而不',小弟同意佢地真係野蠻0左成條街
不過其他老人家無做過以上'老而不'行為,
所以各位版友,留少少地步俾無做過'老而不'行為0既老人家
咁樣都係對人家0既尊重呀~朋友

咁當然啦,如果冇話恃老賣老果d我當然會尊重。
不過咁,香港人恃老賣老既情況真係越來越嚴重囉!