hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 單程票問題
開啟左側

單程票問題

AD15113 發表於 2008-10-9 19:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟今日2:45左右系都會食完飯,
但系約左人5點幾去青衣, 成2個幾鐘,又唔想返屋企。唔系行就系坐,行又唔行得耐,坐又唔知去邊坐。
於是心諗反正都系坐,不如「坐車」又可以影吓火車。
就係紅磡買左旺角東的頭等。
一上車諗到幾個問題,如果有人查票,佢會唔會查到正在我「遊車河」(不用最快路線)?
and小弟系有個人學生八仔的,但我系買半價票的?
如果咁好彩有查票會發生咩事?

不過我坐到上水影埋車再返出來旺角好順行,全程遊頭等車一個鐘只系$3
OTIS401 發表於 2008-10-9 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2008-10-9 07:14 PM 發表
如果咁好彩有查票會發生咩事

會當你逃票
[由2008年9月28日起,特惠單程票將不再適合學生使用。學生如欲在整個港鐵網絡享用特惠車費,只可使用"學生身分"個人八達通卡。]
JA5674 發表於 2008-10-9 19:30 | 顯示全部樓層
咁搭正常冇問題...
總之唔好過鐘就得...

不過鐵路附例, 有一條係唔可以係鐵路處所流連....

不過學生係唔可以買特惠車票...

九廣鐵路100周年
 樓主| AD15113 發表於 2008-10-9 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 JA5674 於 2008-10-9 19:30 發表
咁搭正常冇問題...
總之唔好過鐘就得...

不過鐵路附例, 有一條係唔可以係鐵路處所流連....

不過學生係唔可以買特惠車票...

我知,
我就想問佢點樣可以証明到我系「游車河」/流連.
and如果我用票同時可以出示到八仔/學生証會唔會冇事

SSBT 發表於 2008-10-9 22:00 | 顯示全部樓層
我印象中港鐵附例好似有寫到,
頭等不設補票。

換言之,
係咪你由紅磡去旺角東一定要用最直接路程?
如果你搭到去上水,
佢假設你係補票,
但係因為頭等冇得補票,
所以要罰錢?
=0=
勁迷港鐵 發表於 2008-10-9 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2008-10-9 21:45 發表

我知,
我就想問佢點樣可以証明到我系「游車河」/流連.
and如果我用票同時可以出示到八仔/學生証會唔會冇事

紅磡--旺角東
5可能係上水--大圍??

原帖由 OTIS401 於 2008-10-9 19:30 發表

[由2008年9月28日起,特惠單程票將不再適合學生使用。學生如欲在整個港鐵網絡享用特惠車費,只可使用"學生身分"個人八達通卡。]

唔會ar..
只可使用"學生身分"個人八達通卡ar...

樓主| AD15113 發表於 2008-10-9 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 勁迷港鐵 於 2008-10-9 22:33 發表

紅磡--旺角東
5可能係上水--大圍??

唔會ar..
只可使用"學生身分"個人八達通卡ar...

系咪即是
無論我用八仔or車票
佢都會查到我系邊個站入閘
|_arco 發表於 2008-10-10 21:45 | 顯示全部樓層
JN6854 發表於 2008-10-10 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2008-10-9 19:14 發表
小弟今日2:45左右系都會食完飯,
但系約左人5點幾去青衣, 成2個幾鐘,又唔想返屋企。唔系行就系坐,行又唔行得耐,坐又唔知去邊坐。
於是心諗反正都系坐,不如「坐車」又可以影吓火車。
就係紅磡買左旺角東的頭等。
一上車諗到幾個問題,如果有人查票,佢會唔會查到正在我「遊車河」(不用最快路線)?
如果咁好彩有查票會發生咩事?

1. 唔用最快路線唔係問題 不過佢可能會懷疑你用張單程票想搭去邊
(因為我唔肯定佢個電磁記錄係記票值定車程)

2. 唔好彩查票的話 會記低資料並發出罰款通知(港幣$500)
因為由9月28日起只可以用「已登記有效學生身份之個人八達通卡」先可以享有學生票價優惠
購買單程票時必需購買成人車票
就算你晒八達通卡 一掃機睇唔到張卡有入站記錄 一樣會叫你出示有效車票 (即係罰硬)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
kkt 發表於 2008-10-10 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2008-10-10 21:45 發表

你係咪想問下頭等查飛個時會唔會CHECK到你張單程飛係由邊個站去邊個站??
我諗應該會睇到.....不過事實係點我就唔知喇~

另外2008年9月28日起無論有冇學生個人八達通都唔再可以用特惠單程票,樓主你今次冇遇到查飛都 ...

應該係check唔到的
頭等查票職員用o個部機
主要係check車票/八達通
1. 有無正確時間o既入閘紀錄
2. 有無拎到頭等核准

所以如果只係o係紅磡買張$7頭等單程車票去旺角東坐頭等
即使去到大圍先比職員查票
都應該無問題o既
但你出閘之前就會補回該站o既餘額

但如果你八達通無拎頭等核准/無買頭等車票
比職員查票
咁就多謝你500蚊喇