hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 交流一下攝影器材
開啟左側

交流一下攝影器材

a_drew 發表於 2008-10-12 14:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位宜家用緊咩數碼相機多?
DC? DSLR? 定影相手機多?
有冇諗住會換下機? 交流一下!

我宜家都係用

CANON POWERSHOT S3 IS (以前影船用, 宜家好少影船, 影風景、返澳門用多)
開始老化, 出年可以換架SX10 IS

CANON EOS 40D (17-85+50 1.8+70-300 IS USM) (影人、影夜景煙花多)
40D, 我可能會買多支超廣角鏡頭影風景~

SAMSUNG G808 (snapshot 用)
等我供完再算啦!
3ASV196 發表於 2008-10-12 15:28 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2008-10-12 14:53 發表
各位宜家用緊咩數碼相機多?
DC? DSLR? 定影相手機多?
有冇諗住會換下機? 交流一下!

CANON Pro 1 (以前主力, 5年前左右買, 之後DSLR買左, 做左後備, 到昨日又完全壞左...)

CANON G9 (我阿爸的, 間中借下用)

CANON 40D (17-40 F/4L USM, 70-200 F/4L IS USM)

40D 太重, 都係打算SX10 IS, 作為平時用的DC...
3ASV196.KE7270
 樓主| a_drew 發表於 2008-10-12 15:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-10-12 15:28 發表

CANON Pro 1 (以前主力, 5年前左右買, 之後DSLR買左, 做左後備, 到昨日又完全壞左...)

CANON G9 (我阿爸的, 間中借下用)

CANON 40D (17-40 F/4L USM, 70-200 F/4L IS USM)

40D 太重, 都係打算SX10 IS, 作為平時 ...

Pro 1 好野黎wo..不過個時好貴..同個樣麻麻
3ASV196 發表於 2008-10-12 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2008-10-12 15:42 發表

Pro 1 好野黎wo..不過個時好貴..同個樣麻麻

的確貴, 不過都好好用28-200mm 的小型L鏡.....
真係同佢世界通行....又方便....

可惜無後繼型號....

3ASV196.KE7270
貓丁 發表於 2008-10-12 17:33 | 顯示全部樓層
Canon S80 (影o下景and snapshot 多)

Canon S3IS (影花花草草,船and叮叮多)

Sony H9 (試o下carl zeiss 鏡的dc and zoom 多少少15x)

原本儲緊錢想買40D + 大白影o下雀仔...
未儲夠彈藥就出50D...都係儲多幾個月買50D

SX1 IS 個spec. 都幾吸引...

a396 發表於 2008-10-12 18:43 | 顯示全部樓層
我就普通得滯,
EOS 350D + EF 90-300mm USM + EF 50mm II.
不過我可能會買支 tele zoom 鏡代 90-300mm.

樓主想買 ultra wide 鏡? 如果佢唔諗住
上 FF, EF-S 10-22mm 應該比較o岩佢.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| a_drew 發表於 2008-10-12 19:25 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2008-10-12 18:43 發表
我就普通得滯,
EOS 350D + EF 90-300mm USM + EF 50mm II.
不過我可能會買支 tele zoom 鏡代 90-300mm.

樓主想買 ultra wide 鏡? 如果佢唔諗住
上 FF, EF-S 10-22mm 應該比較o岩佢. ...

其實最頭痛既問題!
一上FF, EF-S就冇用...
J702HMY 發表於 2008-10-12 20:54 | 顯示全部樓層
我用0既係:

EOS88
EOS350D
EFS 10-22, Sigma 17-70 F2.8-4.5同埋EF 70-200 F/4 L
OTIS401 發表於 2008-10-12 21:19 | 顯示全部樓層
看來很多人都好pro下喎....
小弟那些攝影器材好普通喳

不過.....我都係要講
Olympus SP-560uz(影風景多,太大部唔會成日用)
Nikon Coolpix S520(影lift多 ,平時會帶出街)

退咗既有:
Vivitar Vivicam 3950

全是DC來的
唔知宜家仲有冇人有菲林機呢?
我有2部
a396 發表於 2008-10-12 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2008-10-12 19:25 發表

其實最頭痛既問題!
一上FF, EF-S就冇用...

咁樣... 副廠 Sigma 果兩支 ultra wide* 可能
o岩你, 一支係 12-24mm HSM*, 另一支係
15-30mm*, 但係冇 HSM. 不過唔駛咁煩囉,
既可以用 FF, 又可以用o係 APS-C DSLR.
如果買, 記住同 sales 講聲 'Canon EF 接口'.
(我之前打 EF 17-40mm f/4 L USM, 原來同
你果支 17-85mm 重疊o左, 所以我要更正.)

不過我都覺得比較頭痕, 莫講話 EF/EF-S
wide 鏡啦, EF 70-200mm f/4 L USM同你支
EF 70-300mm IS USM, 好多人都唔知買邊
支好.

*其中一支啦當然.

獨派交通迷同政治學人