hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [即日相]出六部短龍 牌都唔夠用(多圖) ...
開啟左側

[即日相]出六部短龍 牌都唔夠用(多圖)

關閉 [複製鏈接]
FP6003 發表於 2008-10-12 21:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[即日相]出六部短龍 牌都唔夠用(多圖)

今日去左翠麗捕佢地,因為係天平影好暗

ADS233 JD3959

ADS84 GT7040

ADS64 GT3665

ADS216 JD2553(今日又行- -)

ADS16 FT4764

ADS21 FT9054

A4紙貼落白膠牌度- -

普通牌

AM牌

最後送一條片比大家,希望大家鍾意!!
http://hk.youtube.com/watch?v=IKadscVTxsM

評分

參與人數 10aPower -21 收起 理由
admin35 + 13 見 #40
lazyinhk -1 質素差劣。
MF2648_AVBW8 -1 bad photo
t105 -4 啲相好廢呀!
DA21 -5 你 d 相唔係 cut 頂就 cut 頭尾!! 影得唔 ...
jd2522 -5 貼一張好o既咪算囉.. 唉
AP149 -5 完全係亂影
2304 -5 相片質素差劣 , 有改善空間
edhong -3 亂影 ... sigh ~
petcity -5 毫無改進,亂影一通

查看全部評分

愛車:: FP6003(已死)
愛線  270
alex93 發表於 2008-10-13 01:24 | 顯示全部樓層
既然同一部車影左幾張相

點解唔將 d 比較劣既相收起呢 (e.g. 無左個頂 )

多言了...希望樓主別介意
熱狗不要走 >_<
a396 發表於 2008-10-13 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2008-10-13 01:24 發表

既然同一部車影左幾張相

點解唔將 d 比較劣既相收起呢 (e.g. 無左個頂 )

多言了...希望樓主別介意

冇o左個頂o既, 好難接受到樓主咁o既影法.
不過我覺得大家畀個機會樓主, 佢多o的參
考其他板友o既影法, 起碼吸收o下o的基本
功先.

FT 4764 入o左 U 廠? 定只係頂住先呀?
獨派交通迷同政治學人
kmb621 發表於 2008-10-13 16:39 | 顯示全部樓層

使唔使扣咁多分 ar?
人地一扣開 d 人又跟住扣...
Live here, Love here!!
 樓主| FP6003 發表於 2008-10-13 16:54 | 顯示全部樓層
我新手貼下野姐 你地班人就扣人分 如果係咁 我唔會係度貼相喇
愛車:: FP6003(已死)
愛線  270
AD18 發表於 2008-10-13 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2008-10-13 01:36 發表

FT 4764 入o左 U 廠? 定只係頂住先呀? ...

只係借車

*而家成個上水廠都係唔夠單層車用
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
kmb621 發表於 2008-10-13 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FP6003 於 2008-10-13 04:54 PM 發表
我新手貼下野姐 你地班人就扣人分 如果係咁 我唔會係度貼相喇

你咁諗就錯 la
應該要謙虛學習
影多 d 相,練多 d,post d 靚相出黎,咪可以威番 lo

kmb621 發表於 2008-10-13 17:08 | 顯示全部樓層
我覺得你首先由 '標準' 入手
小小 Guideline:
1) 車頭 : 車身 ~ 2 : 3
2) Zoom 大約 2-3X
3) Level 大約下層撞風玻璃底高度
4) ISO < 400
*Zoom 遠 d Level 要高 d,4-5X 大約下層撞風玻璃中間高度
唔太熟 ge,可以諗耐少少,揾啱個位先按快門(當然係安全 ge 位置)~
希望幫到你~

P.S.唔好睇死自己,你 'Level1' 都叫新手,咁我 lee d 'Level 0'  就真係新手都不如 la...

HY671 發表於 2008-10-13 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb621 於 2008-10-13 16:57 發表

你咁諗就錯 la
影多 d 相,練多 d,post d 靚相出黎,咪可以寸番人 lo

我雖然唔贊同對新板友咁苛刻,但更唔可以接受
貼靚相出黎為左寸人。
永遠懷念MJ
a396 發表於 2008-10-13 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 FP6003 於 2008-10-13 16:54 發表

你睇o下自己最底果幅先啦, 完全唔得o既!

如果你唔想畀人扣咁多 aPower, 你就要
乖乖咁學好o的基本功.
獨派交通迷同政治學人