hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 《倫敦地鐵》現有車廂一攝, 12 條線齊晒 (多圖) ...
開啟左側

《倫敦地鐵》現有車廂一攝, 12 條線齊晒 (多圖)

Kaix 發表於 2008-10-18 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 sg 於 2008-10-18 16:02 發表
而且仲好dirty
之前小弟貼過世界各地不同地鐵車廂清潔情況比較,Dirty 應該係佢,其次係上海,第三係羅馬。可能因為英國人公民意識不足,加上地底站不設垃圾桶。

成車報紙....
唔只,仲有咖啡杯,三文治盒,汽水罐,香口膠包羅萬有。

睇落感覺好整潔,起碼無塗鴉先
有塗鴉的,不過多數在車身, d人夜闖車廠畫的 ;車廂內比較少,一般車上長時間都咁多人(超左預計運能的3倍),都迫到畫唔到。

倫敦地鐵點會係最dirty呀,
巴黎地鐵應該dirty過佢,
仲有墨爾本火車塗鴉超嚴重,
又周不時有人屙尿,有d鬼佬又唔沖涼,
成車臭到暈,d坐位又一灘灘漬,
成分包括咖啡、汽水、經血、尿液、精液、嘔吐物等等
 樓主| sg 發表於 2008-10-18 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2008-10-18 21:13 發表

成分包括咖啡、汽水、經血、尿液、精液、嘔吐物等等 ...

如果講車廂內,巴黎地鐵係乾淨過倫敦地鐵,起碼d櫈易抹d,
兩年前見過有人有倫敦地鐵Piccadilly Line ,
往Heathrow Terminal 1,2,3方向列車上有賴下稀巴難的糞便.

但係講車站,巴黎地鐵係遠比倫敦地鐵dirty. 簡直噁心,
包括有齊樓主提到的咖啡、汽水、尿液、嘔吐物等等
仲有露宿者長駐月台!
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
Kaix 發表於 2008-10-18 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-10-18 22:29 發表

如果講車廂內,巴黎地鐵係乾淨過倫敦地鐵,起碼d櫈易抹d,
兩年前見過有人有倫敦地鐵Piccadilly Line ,
往Heathrow Terminal 1,2,3方向列車上有賴下稀巴難的糞便.

但係講車站,巴黎地鐵係遠比倫敦地鐵dirty. 簡直噁心 ...

其實我地討論呢d可能會得罪唔少香港人,
因為可能有d香港人plan緊移民
破壞人地對西方的完美印象就唔好喇

我試過係飛機上面同一對正在移民的香港夫婦分享呢d經歷,
佢地聽左一陣就黑哂口面將我當成仇人咁,
直到落機都冇再同我講過野

ksmbh 發表於 2008-10-19 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2008-10-18 21:13 發表

成分包括咖啡、汽水、經血、尿液、精液、嘔吐物等等 ...

巴黎公交真係好差,
巴士線好多九點幾,十點就收車,
大路得一兩條線,
地鐵又污糟到不得了,
車站有尿味添.....>_<

倫敦地鐵算好好了,,
不過我覺得倫敦地鐵最好都係夠靜,
無香港地鐵咁多煩人的[關車門dudududu][下一站廣播]
danielkwong 發表於 2008-10-19 03:27 | 顯示全部樓層
仲有啊,伦敦啲隧道入面好多尘埃,据讲地铁嘅尘埃嘅威力拍得住香烟嘅烟雾........
Kaix 發表於 2008-10-19 06:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-10-19 00:29 發表

巴黎公交真係好差,
巴士線好多九點幾,十點就收車,
大路得一兩條線

巴黎係一個鐵路高度密集嘅城市,
地鐵可以到達市區每一個角落,
巴士完完全全只係輔助角色,
巴黎地鐵網範圍內嘅居民鐵路使用率係接近100%,
比東京山手圈內有過之而無不及

其實講公共交通的實質服務,
歐洲冇乜城市真係好差,
始終歐洲城市人口密集且歷史悠久,
市民多以公共交通往來;
對比下美國澳洲呢2個低密度嘅駕車國家,
你就知歐洲公共交通實質服務其實已經好好

不過如果講污糟,大部分西方國家嘅公共交通都係咁上下污糟

kj9021 發表於 2008-10-20 20:45 | 顯示全部樓層

從樓主貼的倫敦地鐵車廂看,其座椅像是梳發般美觀,理應坐得比香港及內地等地的地鐵車廂座椅舒服吧?
 樓主| sg 發表於 2008-10-21 03:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kj9021 於 2008-10-20 20:45 發表
從樓主貼的倫敦地鐵車廂看,其座椅像是梳發般美觀,理應坐得比香港及內地等地的地鐵車廂座椅舒服吧?

梳發般的毛毛櫈,難打掃,好多漬,有時仲有野咬。
我寧願要番香港及內地等地的地鐵車廂座椅.
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
wally 發表於 2008-10-21 15:19 | 顯示全部樓層
重有District Line既Egdware Road-Wimbledon支線係會同Circle Line/Hammersmith & City Line共用車隊...
所以果一堆車會有晒Circle Line/Hammersmith & City Line/District Line(Egdware Road-Wimbledon段)既地圖...
Kaix 發表於 2008-10-21 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kj9021 於 2008-10-20 20:45 發表

要舒服唔要衛生?