hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 《倫敦地鐵》現有車廂一攝, 12 條線齊晒 (多圖) ...
開啟左側

《倫敦地鐵》現有車廂一攝, 12 條線齊晒 (多圖)

樓主| sg 發表於 2008-10-21 17:50 | 顯示全部樓層

原帖由 wally 於 2008-10-21 15:19 發表
重有District Line既Egdware Road-Wimbledon支線係會同Circle Line/Hammersmith & City Line共用車隊...
所以果一堆車會有晒Circle Line/Hammersmith & City Line/District Line(Egdware Road-Wimbledon段)既地圖... ...

係呀,有次係Egdware Road想搭去Earls Court, 我就上左架咁既車,
月台廣播同display都係話呢班車係District Line去Wimbledon,
上左去唔夠5分鐘,車長突然宣佈,呢班車轉左做Hammersmith & City Line去Hammersmith。月台廣播同display都轉埋,
10分鐘之後,先有Egdware Road-Wimbledon支線來.

前個星期係Earls Court, 同一情況再度發生,
連續有三班District Line既車,到Earls Court後,
突然把終點站由Wimbledon改作Ealing Boardway.
令大批乘客在月台鼓躁。真係好亂!!!
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
wally 發表於 2008-10-22 04:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-10-21 17:50 發表
係呀,有次係Egdware Road想搭去Earls Court, 我就上左架咁既車,
月台廣播同display都係話呢班車係District Line去Wimbledon,
上左去唔夠5分鐘,車長突然宣佈,呢班車轉左做Hammersmith & City Line去Hammersmith。月 ...

唔出奇架... 呢三條線既車成日都轉來轉去既... Hammersmith & City耐唔耐都有車用Edgware Rd做總站轉做District Line又或者去到Moorgate做總站轉Circle Line既... Circle Line亦都有時會係Edgware Rd轉Hammersmith & City/District Line,係Moorgate由clockwise轉anticlockwise...
而當Circle Line或者Hammersmith & City Line唔夠車既時候... 第一時間就係cut走District Line既車... 因為呢一段佢地可以加強出City既車去清客... 而District Line主線唔夠車既時候,同樣會加強去Edgware Rd既車同cut走部份City既班次... 兩邊都唔夠車就minor delay...
所以雖然時間表話Edgware Rd-Wimbledon支線平均都只係10分鐘一班... 但係我係試過坐City既班次入到Wimbledon見到三個月台都放晒Edgware Rd既用車... 以Wimbledon支線平均5分鐘一班車黎講, 呢一個時間City要做20分鐘一班而Edgware Rd就開5/10分鐘一班...

leochill 發表於 2008-10-25 03:18 | 顯示全部樓層
都應該只係極少數啦香港人, 否則有冇見香港巴士地鐵係咁? 唔通去到外國個人會變晒?

原帖由 Kaix 於 2008-10-18 22:46 發表

其實我地討論呢d可能會得罪唔少香港人,
因為可能有d香港人plan緊移民
破壞人地對西方的完美印象就唔好喇

我試過係飛機上面同一對正在移民的香港夫婦分享呢d經歷,
佢地聽左一陣就黑哂口面將我當成仇人咁,
直 ...
 樓主| sg 發表於 2008-10-25 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2008-10-25 03:18 發表
都應該只係極少數啦香港人, 否則有冇見香港巴士地鐵係咁? 唔通去到外國個人會變晒?

個人應該唔會變晒,但對憧憬中的西方生活會隨年月破滅!!!
 樓主| sg 發表於 2008-10-25 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 wally 於 2008-10-22 04:20 發表

唔出奇架... 呢三條線既車成日都轉來轉去既... Hammersmith & City耐唔耐都有車用Edgware Rd做總站轉做District Line又或者去到Moorgate做總站轉Circle Line既... Circle Line亦都有時會係Edgware Rd轉Hammersmith  ...

好心佢一停低就即刻轉,唔好等d人上晒車,臨開先話轉,轉完就唔好再改,如果唔系就盞亂。
238X 發表於 2008-10-27 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 25/10/2008 10:07 發表

好心佢一停低就即刻轉,唔好等d人上晒車,臨開先話轉,轉完就唔好再改,如果唔系就盞亂。

我曾經睇過一個 District Line 司機嘅網站,
似乎好多時佢哋都係聽到對講機回覆先至知要轉目的地:
http://www.trainweb.org/districtdave
wally 發表於 2008-10-27 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2008-10-27 01:46 發表
我曾經睇過一個 District Line 司機嘅網站,
似乎好多時佢哋都係聽到對講機回覆先至知要轉目的地:
http://www.trainweb.org/districtdave

其實唔只District Line,好多線都係咁既... 佢地都係收Control Room既order做野,呢個branch唔夠車果個夠既,就突然轉branch去做服務不足既branch...
以前Northern Line好多時北上列車(入Kennington站之前),突然由行Bank Branch變而去行Charling X Branch... 不過而家非繁時就一定行Bank Branch...
tommykwan 發表於 2008-11-6 04:09 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-10-18 16:02 發表
一次過回文.....

但我見啲網講 East London 未封之前係同 Metropolitan 共用列車
我估係,我記得East London 未封之前的車, 玻璃上面都有印埋Metropolitan Line 字眼, 而兩者的路線圖都好似廣告咁“攝”上去的。

...

Haha, I think I have seen too much, I don't actually see newspaper as dirty any more, what I don't what to see is when people play with drink in the car.

My company responsible to clean the station. We also clean up the Graffiti on the train within 24 hours. I think we are now quite good at it now, looking back in 2003 when we just took over the carriage graffiti stay there for months.

In Winter it is very cold and wet, there is heater under the seat and the cloth seat keep the heat at a suitable temperature.

Welcome to ask any question that is technical on these stocks.
Tommy in Hong Kong
tommykwan 發表於 2008-11-6 04:16 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2008-10-25 10:04 發表

個人應該唔會變晒,但對憧憬中的西方生活會隨年月破滅!!!

In my opinion, 200% agree with you, especially when you work!
Tommy in Hong Kong
ksmbh 發表於 2008-11-10 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2008-10-21 17:33 發表

要舒服唔要衛生?
.

出得街預左返屋企換衫,
搭得多站座得舒服好過.