hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) ~行政長官部BENZ~
開啟左側

~行政長官部BENZ~

HS6573_MP3905 發表於 2008-10-24 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2008-10-24 03:14 發表
英國佬尤其是元首車輛點會用其他國家既貨品?
我只係知港督都係有兩部車,一部係丹拿,一部係勞斯萊斯,
呢部德國貨應該同Century一樣都係回歸後先有

P.S.:而家D Century跌到四十萬左右,如果我
係呢個Budget真係有得諗! ...

而家邊間車行有二手Toyota Century?
我有40萬我都買阿
咩Toyota Century個價跌得咁犀利?
我親戚果部01年車,唔知到時賣得幾多呢..........
CZ_6686 發表於 2008-10-24 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HS6573_MP3905 於 2008-10-24 01:56 PM 發表

而家邊間車行有二手Toyota Century?
我有40萬我都買阿
咩Toyota Century個價跌得咁犀利?
我親戚果部01年車,唔知到時賣得幾多呢..........

岩岩幫個朋友搵緊呢D,原來黑色反而唔值錢
可能大部份都係黑色,香港車場好耐都無見過有人放Century,
最近見都起碼三年前,反而網就搵到架大約幾個月前放既車,
99年車都係標緊唔駛45萬

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
a_drew 發表於 2008-10-24 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 stagecoach 於 2008-10-24 00:53 發表

a_drew兄所指是回歸前已經有Century?

Mercedes, 不過未出街
stagecoach 發表於 2008-10-26 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2008-10-20 03:53 發表
做乜用舊benz仲cheap過用century咁呀...
定係只屬後備車?

其實政府一早已經講要換車,
只不過早年財赤便擱置下來,
到第三屆政府有錢剩,
老死都換啦!

至於點解叮走 Century 而唔走 S500L
原因大至如下:
1. 維修費時
2. 大食 (不夠環保)
3. 老董形象太深 (所以煲呔到後期先坐 Century, 原因同入住禮賓府情況一樣)
4. 煲呔鐘情 Benz (心水清便知道煲呔私下至少有2部)
5. Century 是半賣半送的
既然 LS600HL 咁有宣傳價值, 叮走 Century 可以形成強烈對比,
煲呔頓時成為環保份子.

當然對欣賞 Century 的好友來說有不是味兒的感覺,
但願它以 AM145 的身份活得更精彩.

送官方相一張 (留意車頭掛上特區區旗)

CZ_6686 發表於 2008-10-26 02:04 | 顯示全部樓層
香港大部人都覺得坐BENZ係高級過坐架不知名既車!
BMW同Audi都係次一級既選擇
如果BENZ有混能版本,LS600HL都未必入選啦!

根本日本好多型號都好過歐洲同級
可惜香港人好少睇內涵

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
cn2661_2d32 發表於 2008-10-26 08:20 | 顯示全部樓層
橫睇掂睇都係Century有大佬款過Benz....

其實同一個感覺亦見於Nissan Cedric的士.成架大佬車咁,但香港人唔buy佢- -冇計

如果真係講環保同維修,湯埋架AM145佢丫笨
你貶佢落凡間比高官用一樣識壞一樣大食.問題冇解決到,仲多左架"零智"
GM4544 發表於 2008-10-26 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 stagecoach 於 2008-10-26 01:45 發表

其實政府一早已經講要換車,
只不過早年財赤便擱置下來,
到第三屆政府有錢剩,
老死都換啦!

至於點解叮走 Century 而唔走 S500L
原因大至如下:
1. 維修費時
2. 大食 (不夠環保)
3. 老董形象太深 (所以煲呔到後 ...

架AM145日日都擺係機場禁區...
CZ_6686 發表於 2008-10-26 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2008-10-26 08:20 AM 發表
橫睇掂睇都係Century有大佬款過Benz....

其實同一個感覺亦見於Nissan Cedric的士.成架大佬車咁,但香港人唔buy佢- -冇計

如果真係講環保同維修,湯埋架AM145佢丫笨
你貶佢落凡間比高官用一樣識壞一樣大食.問題冇解決 ...

Century點可以同BENZ S比?
Century係日本係首相同日皇御用,
兼且全車係人手造,
但奈何日本自己都係覺得輸入車係比較高級,
所以就算日本車點好都好,
都係覺得歐洲車比較好,反而歐洲係相反!

我覺得佢買凌志會比買其他牌子好,
LS600HL係同級最慳油,因為係混能,
而且Century係香港至少都要$2.8/km,
我都講,除非BMW H7投產,或者平治出混能
如果唔係都無得揀
KV9033 發表於 2008-10-26 20:26 | 顯示全部樓層
咁s class傳統上,
每一代都出過唔少大場面,
一路以黎,各國政要,坐佢都唔少!
戴妃都係死係佢入面.

而街賣的century,都唔同日皇坐果款.
CZ_6686 發表於 2008-10-27 00:03 | 顯示全部樓層

無計,但我真係唔覺得S有咩特別好之處,
我同W140相處過一段時間,車上每樣野都比我玩過哂!
好老實,我寧願楂凌志,不過可以清楚點解D S成日都要衝燈,
因為基本上有番咁上下車重,黃轉紅收唔切!
我講到咁唔鍾意S-Class咁...
其實我好鍾意呢代W221既S63

日皇未換新果架Century之前都係坐GZG50